Ответник съм по иск по чл.108 от ЗС. На ищеца е възстановено правото на собственост съгласно ЗВСВНОИ по ЗТСУ, ЗПИНМ и др. с решение на Окръжен съд, което е влязло в сила още през февруари 1999г., когато не съм имала интерес от неговото обжалване. С договор от октомври с.г. закупих съседен парцел. Сега ищецът е предявил иск за отстъпване на собствеността.
Мога ли в това производство, имайки предвид че в административното производство не могат да се конституират заинтересовани страни, обосноваващи свои права върху процесния имот, обект на отмяната на отчуждаването и след като в административното производство не могат да се разрешават спорове за материално право и на заинтересованите страни да поискам от гражданския съд следва на общо основание да преценява наличието на предпоставките за реституция, тъй като съдебното решение по административното производство не обвързва неучаствалите в процеса по постановяването му лица?
Предварително благодаря.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
иск по чл.108-ЗС и реституция
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: иск по чл.108-ЗС и реституция
Щом си закупила съседното,а не възстановеното,къде е проблема?
- intelekta
И аз не мога да разбера какво е това искане за отстъпване на собствеността. Колкото до решението по ЗВСВНОИ по ЗТСУ, ЗПИНМ и др. ,то има сила само спрямо страните по делото и в твоето дело с основание чл.108 могат да се правят всякакви възражения срещу него.
- stavrev
- Потребител
Всъщност с решението по ЗВСВНОИ по ЗТСУ, ЗПИНМ и др само се отменя отчуждаването.А пък кой точно е собственик може да се решава и в отделно производство.
- stavrev
- Потребител
да, но в конкретното решение на Окръжен съд е записано "отменя отчуждаването, ....възстановява собствеността....." така ищецът се е снабдил с КНА
- veselinova
- Младши потребител
Доколкото разбирам сте закупили съседен парцел, а не този с възстановентото право на собственост.От кого сте купили съседния парцел и защо пък ищецът вероятно пак е предявил иска по чл.108 ЗС?Дайте ми повече подробности.
- harmaiani
и двата парцела са били публична общинска собственост. парцелът на съседа е възстановен по ЗВСНОНИ/ЗПИНМ/. след като клиента ми е купил другия парцел е започнал строеж, като е засегнал и част от съседния и затова е предявен иск по чл.108 от ЗС. Въпросът ми е мога ли да оспоря отмяната на отчуждаването при положение, че има влязло в сила решение на Окръжен съд и, че съседния имот:
1-не отговаря на изискванията за обособяване на самостоятелен парцел;
2-мероприятието, за което е отчужден през 50-те г. е осъществено.
1-не отговаря на изискванията за обособяване на самостоятелен парцел;
2-мероприятието, за което е отчужден през 50-те г. е осъществено.
- veselinova
- Младши потребител
С това направо ще искаш пререшаване на делото по отмяна на отчуждаването, а пък то си има сила на присъдено нещо относно тези два въпроса. Дори да нямаше СПН, според мен нямаш и правен интерес,тъй като това не виждам с какво ти се засягат правата.
- stavrev
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|