начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Обезпечение

Казуси за недвижими имоти

Обезпечение

Мнениеот DPD » 10 Юли 2003, 11:45

Как може да се получи точна информация за активите на фирма-длъжник /движимо и недвижимо имущество/ и вземанията и от трети лица, с оглед налагане на обезпечителни мерки.
DPD

Re: Обезпечение

Мнениеот Мира СМ » 10 Юли 2003, 17:27

Известна работа могат да ти свършат данъчните, КАТ и службата по вписванията. Ако получиш едно удостоверение от съда или съдия-изпълнителя, можеш да се снабдиш с друго от тях.
При данъчните се декларират недвижимите имоти, за съжаление намиращи се само в техния район. (Не знам какво стана с бъдещия единен имотен регистър.)
Катаджиите от окръга, където е местожителството на длъжника, имат информация за регистрираните на негово име коли. Лошото тук е, че често колата само се води на негово име, а се намира някъде си и я кара някой друг с пълномощно. Възможно е и да е продадена на някой с договор и само в КАТ да не е сменена регистрацията. Това последното е рядкост, защото има санкции, но е възможно. Другото гадно е, когато гледаш, че длъжникът ти кара кола, но официално тя не е негова собственост.
Службата по вписванията може да ти направи устна справка (да ти даде разпечатка) за вписванията по партидата на дадено лице, но само за последните 5-10 години, преди това са нямали компютри и старата информация не е вкарана. Все пак и това е нещо. Може да изскочи някое придобиване или по друг начин (наем, учредени тежести...) да разбереш, че притежава някой имот. Пак само за имоти в района на съда. Ако има някой вписан договор за наем (случва се понякога), може да се направи запор на наема.
РУСО има информация дали длъжникът работи, по-точно дали за него се внасят осигуровки, но нали знаеш, че много често или се работи "нелегално" (без "официален" договор), или се внасят осигуровки върху много ниски суми.
При данъчните също се декларират доходите (наеми, дивиденти и т.н.). Наистина за изминалата година, но понякога може да се очаква, че същия доход е продължил да го получава и досега.
Мира СМ

Мнениеот Пак аз » 10 Юли 2003, 17:36

Банкови сметки на търговци - от данъчните или РУСО. Може и направо да се разпратят запорни съобщения до всички възможни банки, за които се сетите ;-) (не че си струва). Участия в дружества - от търговския регистър. Земеделската техника също се регистрира някъде, мисля. Или в общината, или в т.нар. контролно-техническа инспекция, не съм сигурна. Не знам дали общината не може да даде някакви данни и за недвижими имоти, нали тя прави кадастралните планове, но май не може. Не съм много в час.
Пак аз

Мнениеот DPD » 15 Юли 2003, 09:48

Мира СМ, благодаря ти за съветите. Надявам се да ми бъдат от полза.
DPD

Назад към Имотни казуси