начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Може ли без Декларация от съседа/ граници/ търпимост

Казуси за недвижими имоти

Може ли без Декларация от съседа/ граници/ търпимост

Мнениеот psavova » 24 Юни 2024, 16:20

Здравейте! Във връзка със снабдяване на документи за Удостоверение за търпимост, е необходима й декларация от съседа, че е съгласен постройката да съществува без да бъде спазено предвиденото в закона отстояние между регулационната линия, разделяща личния му и собствения ми недвижим имот.
Някога, отстоянията са били спазени, когато къщата е строена, но впоследствие, съседът е закупил парцел, който е в непосредствена близост до къщата и тя не отстои на 3 м. от неговия парцел. Така се е получило.

Та, казусът- съседът го е продал на негов роднина и буквално ме мотае да ме свърже с него. Съгласява се, държи се уж съдействащо, но после нищо не правим, отлага и вече текат месеци. Вече не вдига и телефона.

Има ли някакъв законов начин да се пренебрегне изискването, още повече, че когато къщата е строена, границите са били спазени, да не ми е нужно неговото съгласие и как се процедира, когато изобщо не можеш да откриеш тези съседи? Предполагам, че и други хора са в това положение. Има съседи- починали, извън България? Как човек да се снабди с такава декларация и може ли някак без нея?
Благодаря!
psavova
Младши потребител

Назад към Имотни казуси