начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ЗПЗЗ

Казуси за недвижими имоти

ЗПЗЗ

Мнениеот зддд » 17 Мар 2004, 18:11

Колеги,какво мислите за иск с правно основание чл.14 ал.4 от ЗПЗЗ,предявен от наследниците на починал през 1950год. изселил се в чужбина наследодател,на когото през 1992год. ПК е отказала правото да възстанови зем.земи.Иска е предявен срещу съответната Община,Областна управа,Министерство на регионалното развитие и Министерство на земеделието,тъй като земята е преминала в ДПФ../Боже какво доживях/Как да се постъпи с тези ответници?Въобще допустим ли е?Благодаря предварителнол
зддд

Re: ЗПЗЗ

Мнениеот bgjurist » 17 Мар 2004, 18:54

От така представената информация мисля, че предмет на иска е отказът на ПК; не виждам мястото на общината, областната управа, МРРБ и МЗ в тоз казус. Възможное да греша, но не съм запознат с документите.
bgjurist
Потребител

Мнениеот boba » 18 Мар 2004, 09:50

Считам, че решението за отказа на ПК е следвало да се обжалва в 14-дневния срок след като е получено /ако е получено още през 1992 г. му е изтекъл срока/. Сега ми се струва, че би следвало да се води установителен иск, а не по чл.14, ал.4 ЗСПЗЗ. Нещо му куца на казуса.
boba

Мнениеот зддд » 18 Мар 2004, 13:43

Следва да уточня,че ищците претендират за установяване по отношение на ответниците,че са собственици по наследство на зем.земи,включени в Държавния поземлен фонд - т.е.,че тъй като тези земи са станали държавна собственост,то държавата е тази,която оспорва собствеността им /в лицето на нейните органи и институции,които били придобили тези земи не по установения ред / А решението на ПК отдавна е влязло в сила.И тъй като са си кръстили исковата молба като такава с пр. осн-е чл.14 ал.4 - т.е. като спор за материално право,то не става ясно,че спорят за собствеността към един минал момент - преди ТКЗС и пр.На мен тази материя не ми е мн позната и ще бъда благодарна на всеки който даде мнение.
зддд

Мнениеот bgjurist » 18 Мар 2004, 13:50

Дуколкут си спомням, влезлите в сила решения на ПК са НЕОБЖАЛВАЕМИ.
bgjurist
Потребител

Мнениеот зддд » 18 Мар 2004, 14:10

Необжалваеми са,но къде е мястото на спора за материално право,който може да бъде поведен независимо от постановените вече решения на ПК?
зддд

Назад към Имотни казуси