Зравейте колеги,
Имам проблем с един развод. Два недвижими имота. Хората са съгласни на всичко и са готови на компромиси, единият имот при единия, другия - при другия.
Хрумна ми следното:
Законно ли би било, ако двамата съпрузи, с предварителни договори се разпоредят със своите 1/2 идеални части от двата недвижими имота - така че всеки съпруг да получи един имот.
И в предварителните договори да се постави условие, че пораждат действие тогава, когато бракът бъде прекратен?
Благодаря Ви
- Дата и час: 24 Ное 2024, 10:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СИО и предварителен договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: СИО и предварителен договор
Колега, струва ми се, че една такава уговорка свързана с бъдещо събитие би била нищожна. Няма ли да е по-лесно, ако се разберат кой имот за кого остава и да се подписва споразумение?
- zari
Колега, такъв предварителен договор би бил нищожен, тъй като заобикаля закона. Имуществото в СИО е неподелимо, а се дели при развод, унищожаване, смърт на единия от съпрузите. Относно вещите в СИО, разпорежданията с тях се извършват ЕДНОВРЕМЕННО ОТ ДВАМАТА съпрузи. При развод делбата на тези имоти следва да се уреди в споразумението по чл.100 (или чл.99, ал.3) от СК.
- bgjurist
- Потребител
Благодаря Ви, колеги
След изчитането на тълкувателния справочник и аз достигнах до това мнение.
Благодаря
След изчитането на тълкувателния справочник и аз достигнах до това мнение.
Благодаря
- Иван Гаврилов
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|