- Дата и час: 21 Ное 2024, 21:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Относно издръжка за разведени родители...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Относно издръжка за разведени родители...
Родителите ми са разведени и баща ми плаща издръжка в размер 20% от заплатат си. Сега влезнах във военно училище и ме интересува има ли право да ми спира издръжката под предлог че: СЪМ НА ДЪРЖАВАНА ИЗДРЪЖКА?
отговорете ми ако обичате кратко и ясно , или ми напишете един e-mail: plam_dimov@abv.bg
- plam
- Нов потребител
RE: Относно издръжка за разведени родители...
Здравейте, отговора на вашия вупрос се крие във възможността на баща ви без особени затруднения да ви изплаща тази издръжка. Не съм срещал в закон или съдебна практика да се прави разлика между студенти на държавна издръжка и други студенти, затова вие сте просто студент. А ето какво казва закона и практиката:
Семеен кодекс
Чл. 82. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) (1) Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са трудоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.
(2) Родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения за предвидения срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение.
(3) Издръжката по предходната алинея се дължи, ако тя не съставлява особени затруднения за родителите.
Съдебна практика
РЕШЕНИЕ № 226А ОТ 2.III.1993 Г. ПО Г. Д. № 1574/92 Г., II Г. О.
ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА РОДИТЕЛЯ ДА ДАВА ИЗДРЪЖКА НА ПЪЛНОЛЕТНОТО СИ ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕТО НА 20, СЪОТВЕТНО 25-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, КОГАТО УЧИ В СРЕДНО, ПОЛУВИСШЕ ИЛИ ВИСШЕ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, НЕ Е БЕЗУСЛОВНО, КАКВОТО Е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО МУ КЪМ НЕНАВЪРШИЛИТЕ ПЪЛНОЛЕТИЕ ДЕЦА, А САМО АКО НЕ СЪСТАВЛЯВА ЗА НЕГО ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ.
КОГАТО ЗА ПЛАЩАНЕТО НА ИЗДРЪЖКАТА ПО ЧЛ. 82, АЛ. 2 СК СЪСТАВЛЯВА ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ ЗА ЕДИНИЯ РОДИТЕЛ, А ДРУГИЯТ РОДИТЕЛ ИМА ЗНАЧИТЕЛНИ ДОХОДИ, ЦЯЛАТА НЕОБХОДИМА ИЗДРЪЖКА ЗА ИЩЕЦА-СТУДЕНТ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЗАПЛАЩАНА ОТ РОДИТЕЛЯ, ЗА КОГОТО ТОВА НЯМА ДА СЪСТАВЛЯВА ЗАТРУДНЕНИЕ.
РЕШЕНИЕ № 4 ОТ 28.03.1999 Г. ПО ГР. Д. № 866/1998 Г., II ГР. О.
РОДИТЕЛИТЕ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА НА ПЪЛНОЛЕТНИТЕ СИ ДЕЦА, КОГАТО ТЕ УЧАТ, САМО АКО ТОВА НЕ СЪСТАВЛЯВА ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ.
РЕШЕНИЕ № 179 ОТ 22.III.1996 Г. ПО ГР. Д. № 1285/95 Г., II Г. О.
РОДИТЕЛИТЕ НЕ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА НА СВОИТЕ НАВЪРШИЛИ ПЪЛНОЛЕТИЕ ДЕЦА, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ, КОГАТО ТОВА БИ ИМ СЪЗДАЛО ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ.
РЕШЕНИЕ № 425 ОТ 21.IV.1993 Г. ПО Г. Д. № 1752/92 Г., II Г. О.
ПРАВО НА ИЗДРЪЖКА ПО ЧЛ. 82, АЛ. 2 СК ИМАТ САМО ОНЕЗИ ПЪЛНОЛЕТНИ, НО НЕНАВЪРШИЛИ 20, СЪОТВЕТНО 25-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ЛИЦА, КОИТО УЧАТ РЕДОВНО В ЛЕГИТИМНИ СРЕДНИ, ПОЛУВИСШИ И ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗ ДЪРЖАТ ОТ ДОХОДИТЕ СИ ИЛИ ОТ ИЗПОЛЗУВАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО СИ.
С други думи трябва да докажете, че нямате достатъчни доходи, за да се издържате и че баща ви може да ви дава такива доходи без особени затруднения. Аз до колкото знам в полицеиските училища се плаща и месечна заплата на учещите, ако е така и във военното то тогава струва ми се шанса ви не е голям. Може да заведете иск, който обаче според мене бихте спечелил само ако баща ви получава наистина солидни доходи.
- Ники
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|