начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Относно издръжка за разведени родители...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно издръжка за разведени родители...

Мнениеот plam » 01 Апр 2002, 15:21

Родителите ми са разведени и баща ми плаща издръжка в размер 20% от заплатат си. Сега влезнах във военно училище и ме интересува има ли право да ми спира издръжката под предлог че: СЪМ НА ДЪРЖАВАНА ИЗДРЪЖКА? отговорете ми ако обичате кратко и ясно , или ми напишете един e-mail: plam_dimov@abv.bg
plam
Нов потребител

RE: Относно издръжка за разведени родители...

Мнениеот Ники » 03 Апр 2002, 17:12

Здравейте, отговора на вашия вупрос се крие във възможността на баща ви без особени затруднения да ви изплаща тази издръжка. Не съм срещал в закон или съдебна практика да се прави разлика между студенти на държавна издръжка и други студенти, затова вие сте просто студент. А ето какво казва закона и практиката: Семеен кодекс Чл. 82. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) (1) Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са трудоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. (2) Родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения за предвидения срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение. (3) Издръжката по предходната алинея се дължи, ако тя не съставлява особени затруднения за родителите. Съдебна практика РЕШЕНИЕ № 226А ОТ 2.III.1993 Г. ПО Г. Д. № 1574/92 Г., II Г. О. ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА РОДИТЕЛЯ ДА ДАВА ИЗДРЪЖКА НА ПЪЛНОЛЕТНОТО СИ ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕТО НА 20, СЪОТВЕТНО 25-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, КОГАТО УЧИ В СРЕДНО, ПОЛУВИСШЕ ИЛИ ВИСШЕ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, НЕ Е БЕЗУСЛОВНО, КАКВОТО Е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО МУ КЪМ НЕНАВЪРШИЛИТЕ ПЪЛНОЛЕТИЕ ДЕЦА, А САМО АКО НЕ СЪСТАВЛЯВА ЗА НЕГО ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ. КОГАТО ЗА ПЛАЩАНЕТО НА ИЗДРЪЖКАТА ПО ЧЛ. 82, АЛ. 2 СК СЪСТАВЛЯВА ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ ЗА ЕДИНИЯ РОДИТЕЛ, А ДРУГИЯТ РОДИТЕЛ ИМА ЗНАЧИТЕЛНИ ДОХОДИ, ЦЯЛАТА НЕОБХОДИМА ИЗДРЪЖКА ЗА ИЩЕЦА-СТУДЕНТ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЗАПЛАЩАНА ОТ РОДИТЕЛЯ, ЗА КОГОТО ТОВА НЯМА ДА СЪСТАВЛЯВА ЗАТРУДНЕНИЕ. РЕШЕНИЕ № 4 ОТ 28.03.1999 Г. ПО ГР. Д. № 866/1998 Г., II ГР. О. РОДИТЕЛИТЕ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА НА ПЪЛНОЛЕТНИТЕ СИ ДЕЦА, КОГАТО ТЕ УЧАТ, САМО АКО ТОВА НЕ СЪСТАВЛЯВА ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ. РЕШЕНИЕ № 179 ОТ 22.III.1996 Г. ПО ГР. Д. № 1285/95 Г., II Г. О. РОДИТЕЛИТЕ НЕ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА НА СВОИТЕ НАВЪРШИЛИ ПЪЛНОЛЕТИЕ ДЕЦА, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ, КОГАТО ТОВА БИ ИМ СЪЗДАЛО ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ. РЕШЕНИЕ № 425 ОТ 21.IV.1993 Г. ПО Г. Д. № 1752/92 Г., II Г. О. ПРАВО НА ИЗДРЪЖКА ПО ЧЛ. 82, АЛ. 2 СК ИМАТ САМО ОНЕЗИ ПЪЛНОЛЕТНИ, НО НЕНАВЪРШИЛИ 20, СЪОТВЕТНО 25-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ЛИЦА, КОИТО УЧАТ РЕДОВНО В ЛЕГИТИМНИ СРЕДНИ, ПОЛУВИСШИ И ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗ ДЪРЖАТ ОТ ДОХОДИТЕ СИ ИЛИ ОТ ИЗПОЛЗУВАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО СИ. С други думи трябва да докажете, че нямате достатъчни доходи, за да се издържате и че баща ви може да ви дава такива доходи без особени затруднения. Аз до колкото знам в полицеиските училища се плаща и месечна заплата на учещите, ако е така и във военното то тогава струва ми се шанса ви не е голям. Може да заведете иск, който обаче според мене бихте спечелил само ако баща ви получава наистина солидни доходи.
Ники

Назад към Семейни казуси