начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Английска Шофьорска книжка-трябва ли да я сменям с българска

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Английска Шофьорска книжка-трябва ли да я сменям с българска

Мнениеот balin » 10 Фев 2022, 14:08

Здравейте, имам английска шофьорска книжка и от 1 година съм в БГ , но чувам разнопосочни мнения относно това дали и кога трябва да я сменя с БГ такава. Едни казват,че ги били спирали и им правили доста проблеми , дори катаджиите искали да свалят номерата на колата , а други че няма проблем да се кара с такава книжка тъй като въпреки че Англия излезе от ЕС се прилагат правилата за член на европейското икономическо пространство и че след изтичане на преходния период , свидетелствата ще бъдат признавани като издадени от държава, която е договаряща страна по Конвенцията за движение по пътищата от 1968г. Кое е вярно и трябва ли да бързам да сменям книжката си с БГ , тъй като след половин година отново ще ходя в Англия и там ще ми трябва ?! Благодаря
balin
Младши потребител

Re: Английска Шофьорска книжка-трябва ли да я сменям с бълга

Мнениеот kosharevski » 10 Фев 2022, 17:45

Мнението, както на "едни", така и на "други" е интересно само дотолкова, доколкото може да Ви насочи в търсенето. За общуване с органите на КАТ е добре да използвате само и единствено нормативни основания. В тази връзка - да, след брекзит хипотезата на чл.151а от ЗДП за СУМПС от държавите, членуващи в ЕС вече не може да се използва. Но можете да се позовете на:
ЗДП написа:Чл. 161. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено в друга държава, е валидно на територията на Република България за категорията, за която е издадено, в следните случаи:
1. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията;

Във връзка с това, вижте и следния линк:
https://treaties.un.org/doc/Publication ... 18-Eng.pdf
kosharevski
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 10 Фев 2022, 18:50

Мненията са чисто субективни - отразяват единствено персоналните познания, по конкретен казус!

Самото излизане на ЮК от ЕС (Brexit) няма нищо общо с въпроса!
Всичко е регулирано в Женевската конвенция за движение по пътищата от 1949 г., Виенската конвенция за движение по пътищата от 1968 г. и Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили.

Така, че - някакъв служител на пътя, да тълкува разпоредби ... тъпо!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот balin » 11 Фев 2022, 16:16

Не можах да разбера от двата отговора - мога ли да шофирам с английска книжка в БГ без да съм в нарушение и да ми правят проблеми катаджиите или не ? Също така има ли законен срок в който трябва да я подменя ,ако съм повече време в България ?
balin
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 11 Фев 2022, 22:44

balin написа:Не можах да разбера от двата отговора - мога ли да шофирам с английска книжка в БГ без да съм в нарушение и да ми правят проблеми катаджиите или не ? Също така има ли законен срок в който трябва да я подменя ,ако съм повече време в България ?

Да - можете да шофирате докато е валиден документа! Аз шофирам вече 5,5 години - остават ми още 3.
За срок - има минимум 6 месеца, да сте живял в България - за да ви я сменят.

Не се бъркайте с текста
Чл. 162. (1) Българските граждани могат да управляват моторни превозни средства на територията на Република България с чуждестранно национално свидетелство, когато то не е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария в срок до 3 месеца от датата на влизането им в страната.

guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 13 Фев 2022, 02:38

Според този сайт зависи къде живееш през по-голямата част от годината. Дори това да се отнася само за европейски книжки в Англия и въпреки цитирания чл. 161 от ЗДвП, за да си спестиш главоболия заради ниския капацитет на българските пътни полицаи, можеш да си смениш книжката за българска, а след това обратно за английска, след като отидеш в Англия. Другият вариант е да се надяваш, че няма да ти се наложи. Така ще си спестиш и малко средства. Ако извършиш нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точки, КАТ може принудително да ти я смени така или иначе. В крайна сметка зависи къде каква книжка ще ти е по-полезна. Затова сам си прецени дали да го правиш.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот guest1 » 13 Фев 2022, 12:38

doondie написа:Според този сайт зависи къде живееш през по-голямата част от годината. Дори това да се отнася само за европейски книжки в Англия и въпреки цитирания чл. 161 от ЗДвП, за да си спестиш главоболия заради ниския капацитет на българските пътни полицаи, можеш да си смениш книжката за българска, а след това обратно за английска, след като отидеш в Англия. Другият вариант е да се надяваш, че няма да ти се наложи. Така ще си спестиш и малко средства. Ако извършиш нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точки, КАТ може принудително да ти я смени така или иначе. В крайна сметка зависи къде каква книжка ще ти е по-полезна. Затова сам си прецени дали да го правиш.

Преди да цитираш сайта - прочете ли го?
UK photocard driving licences will continue to be valid while driving in the EU, Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland.
Those with a paper driving licence only, or a licence issued in Gibraltar, Guernsey, Jersey or the Isle of Man, may need to purchase an International Driving Permit (IDP) to drive in some EU countries and Norway.

Основната разлика е - дали СУМПС е издадено в ЮК или в някоя „задморска територия“. Другото е свързано със застраховки.
Колкото до тези периодични подмени - „БГ - ЮК - БГ - ...“ - има изисквания за периоди на уседналост - 6 месеца. Не може - „Вчера влязох в България, днес ми подменете книжката!“ Връщат ви още от вратата.

За „ниския капацитет на българските пътни полицаи“ също не си прав. Контактувал съм с няколко „редови“ и с няколко офицера - всички бяха „в час“.
Само не забравяйте - когато СУМПС не е българско, да си носите и лична карта! Иначе глобата е гарантирана.

guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 14 Фев 2022, 19:48

guest1 написа:Преди да цитираш сайта - прочете ли го?
Не си позволявам да цитирам материали, без да съм ги прочел. :idea:
Those who live in an EU country – or in Iceland, Liechtenstein, Norway or Switzerland – and are currently using a UK driving licence, will have to exchange it for a local one. The deadline for doing so depends on the country in which they live.
Bulgaria

You can exchange your licence without having to take a test. Consider doing this as soon as possible. If you hold a licence from the Isle of Man, you may need to take a test.
С други думи, англичаните съветват да си смениш английската книжка възможно по-скоро, след като се преместиш в страна от ЕС.

guest1 написа:Колкото до тези периодични подмени - „БГ - ЮК - БГ - ...“ - има изисквания за периоди на уседналост - 6 месеца. Не може - „Вчера влязох в България, днес ми подменете книжката!“ Връщат ви още от вратата.
Не смятам, че на някого в КАТ му пука от колко време някой български гражданин е в страната. Аз лично шофирах 4 години с английска книжка (2017-2021), като дори ми вмениха нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точни, още през 2017 г.

guest1 написа:За „ниския капацитет на българските пътни полицаи“ също не си прав. Контактувал съм с няколко „редови“ и с няколко офицера - всички бяха „в час“.
Е, аз пък имам негативно впечатление както от лъжещи полицаи на пътя, така и от началника им, който скри доказателства. Неслучайно го казвам. Да лъжеш пред съдия, за да накажат някого за измислено нарушение, а после пред прокурор да кажеш, че "си се объркал", за да ти се размине, за мен не е израз нито на почтеност, нито на компетентност.
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот balin » 15 Фев 2022, 20:15

guest1 написа:Не смятам, че на някого в КАТ му пука от колко време някой български гражданин е в страната. Аз лично шофирах 4 години с английска книжка (2017-2021), като дори ми вмениха нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точни, още през 2017 г.

А защо я смени с БГ през 2021 г. ?
balin
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 15 Фев 2022, 20:37

balin написа:
guest1 написа:Не смятам, че на някого в КАТ му пука от колко време някой български гражданин е в страната. Аз лично шофирах 4 години с английска книжка (2017-2021), като дори ми вмениха нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точни, още през 2017 г.

А защо я смени с БГ през 2021 г. ?

Цитирате грешно!
doondie написа:Аз лично шофирах 4 години с английска книжка (2017-2021), като дори ми вмениха нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точни, още през 2017 г.

Моето СУМПС все още е британско (не - английско)!

guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 15 Фев 2022, 21:20

balin написа:А защо я смени с БГ през 2021 г. ?
Поради изтекла валидност. Нямаше как да я подновя от тук.
Аватар
doondie
Потребител

Назад към Общи дискусии