начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ДУК, СОЛ, осигуровки

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДУК, СОЛ, осигуровки

Мнениеот polyniz » 16 Фев 2024, 18:15

Здравейте,
Имам нужда от малко помощ във връзка с осигуряване на собственик, който е и управител, а също и пенсионер. Лицето се е осигурявало до момента като ДУК. Посъветвали са го ДУ да стане без възнаграждение, за да няма осигуровки. При това положение наистина ли не се дължат осигуровки? И следва ли тогава същото лице да се осигурява като самоосигуряващ се, но без личен труд? Ако е така правилно ли мисля, че като СОЛ осигуровките ще са на МОД за 2024 - 933 лв. и то само за здравно /по желание на лицето/, защото е пенсионер, а след това има задължение за годишна данъчна декларация и съобразно дохода, ако се наложи ще се доосигури и то пак само за здравно?
Изобщо може ли фирма с дейност, приходи и съответно има и наети лица, които се осигуряват, собственика и управител да няма осигуряване?
Ще съм много благодарна на всички, които се включат.
polyniz
Нов потребител

Назад към Осигурително право