начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Моля, помогнете! Отказ от подпис на Акт 15. Изнудване.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля, помогнете! Отказ от подпис на Акт 15. Изнудване.

Мнениеот k_popper » 12 Сеп 2022, 14:58

дравейте!
Бих искал да помоля за вашата помощ в решаването на един казус. Не съм юрист и работата ми не е обвързана по никакъв начин с правото.
Собственик съм на жилище, на което предстои да получи Акт15, но двама от собствениците отказват да подпишат, вероятно с цел изнудване. Апартаментът ми е почти готов за нанасяне, в момента живея на ужасно място под наем и плащам ипотечен кредит, а до месец очаквам най-хубавото нещо на света - да се появи на бял свят нашето бебче и много силно се надявам да го посрещнем в собствения си нов дом. Сградата е напълно готова, всичко е изпълнено добре, което потвърдиха мои близки (електротехник, ВиК-майстор и др.), има незначителни промени, които са отразени в екзекутивна документация. Доколкото съм запознат, строителят разполагал с пълномощно, което въпросните собственици оттеглили малко след като той е завел екзекутивната документация в общината. От общината твърдят, че без подписи на възложителите на екзекутива и на Акт15, е невъзможно продължаването на процедурата, което ми се струва съмнително. Консултирах се с адвокат, който ми каза, че трябва да се пусне нотариална покана. Такава е пусната, като единият собственик е отказал официално пред нотариус да подпише, за което е издаден протокол, а другият се крие и даже не си е получил призовката.
Въпросите ми са - Какво забавяне да очаквам оттук нататък? Може ли без техните подписи да излезе Акт16 и УП?
Запознат съм с Наредба 3 към ЗУТ и с чл. 176 от ЗУТ, където е писано, че при отказ на някои от страните, актът се подписва от органа, издал разрешително за строеж (гл. архитект към общината). Срещнах се с гл. архитект, но ми беше казано, че нищо не може да се направи без подписите на възложителите. В прав текст ми казаха - ,,Може и 15 години да не подпишат, това се решава в съда, аз не съм съд''
k_popper
Нов потребител

Re: Моля, помогнете! Отказ от подпис на Акт 15. Изнудване.

Мнениеот cckkkk » 13 Сеп 2022, 10:32

Здравейте,
имате заплетен и труден казус, но решим/РАБОТИ, от гледна точка на закона/. Трябва да се направи спазвайки и най-малката буква на ЗУТ и Наредба №2/2003г. за съставяне на актовете протоколите по време на строителството. Адвокат в казуси по ЗУТ доста трудно може да Ви помогне, освен ако не се занимава конкретно с тази материя, тъй като е много специфична. В качеството си на управител на фирма за строителен надзор съм го правила няколко пъти, защитавайки интересите на възложиителя. И така:
1. Строителния надзор на обекта трябва да отправи писмена покана да ВСИЧКИ участници в инвестиционния процес/ строител, проектанти, възложител/. В тази покана трябва да определи дата, на която трябва да се съберат всички участници в инвестиционния процес. Поканата трябва да бъде връчена в обратна разписка/чрез куриер/ на всички участници в инвестиционния процес. На датата, определена за подписване на обр.15 трябва да присъства и нотариус, който да удостовери присъстващите и отсъстващите и да направи протокол за това. Ако обр.15 се счита за съставен в този ден. Ако има лица, които не са се подписали, поради обективна невъзможност да присъстват в обявения в поканата ден- В рамките на 24-часа могат да се подпишат.Акт обр.15 остава на местостроежа.
2. След това нотариус отправя писмена покана с посочена в нея ден, част и място за подписи/ обикновено в катората на нотариуса/. В случай на неявяване нотариусът съставя протокол. Понеже разбрах, че иденият от хората, който не иска на да подпише се крие. Моя съвет е сменете нотариуса. Има процедура за връчване, чрез залепване, която е дълга но законова/малко нотариус я правят защото е трудоемка/ . Трябва ви по-голяма нотариална кантора с повече хора. Нотариусът ходи няколко пъти, но не сам/като правят протокол за липсата или нежелението на лицето да получи поканата/. На третия път/ след третия протокол / залепват поканата на адреса на криещото се лице, като пак правят протокол.
3. С всички протоколи / на този който е получил поканата на нотариуса и на този, който се крие/.
4. С ПИСМО/ задължително/ входирано до Гл.архитект на съответната община, изпращата оригиналите на обр.15 . В това писмо, описвате хронолагиета на събитията:
- поканата за всички участници с определяне на дата за подписване на обр. 15
- обратните разписки че всички са поканети
-всички протоколи на нораусите
В писмото, искате Гл.арх. да положи подпис, представляващ /ЗАМЕСТВАЩ/ подписите на липсващите лица.
Също така пищете в писмото, че заместващия подпис не го ангажира с качеството на изпълнение,и той /гл.арх./ с подписа си не става участник в инвестиционния процес, а само изпълнява изисквания на ЗУТ/ да замести подписите на липсващи лица/.
5. Записали сте че лицата, които отказват да подпишат са си изтелили пълномощните след като строителят е внесъл екзекутивите в общината. Тогава екзекутива е валиден БЕЗ техните подписи, защото датата на събитието е датата на внасяна на общината, когато пълномощното е било действащо.
И накрая като езкотично решение, но решение -подпишете акт.15 с дата ведната след заверката на екзекутивите от общината и преди оттегляне на пълнощните.
cckkkk
Нов потребител

Мнениеот k_popper » 13 Сеп 2022, 12:49

Искрено благодаря за изчерпателния отговор. Днес бях в общината и гл. архитект ми даде подобно, но не толкова ясно и подробно обяснение. Ще пиша, когато има развитие по казуса :)
k_popper
Нов потребител

Мнениеот cckkkk » 13 Сеп 2022, 18:54

Моля, извинете ме за безбройните печатни грешки в предходното ми писмо-обяснение.
Исках за помогна, а в офиса беше лудница и телефона не спираше да звъни.
Желая успех.Пишете, ако закъсате някъде!
Ще дам идеи как да продължите.
cckkkk
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ