начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Фрийланс

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фрийланс

Мнениеот noronoro » 13 Апр 2022, 10:42

Здравейте. От известно време съм безработен(самоосигуряване, безработно лице само със ЗО) и възнамерявам да опитам да работя фрийланс, най-вече в чуждестранни платформи upwork и fiver. Дейността ще е свързана главно с графичен дизайн: web дизайн, брошури, логота и т.н. Платформите работят на тъкъв принцип: Някой публикува обява, например иска да му се изработи дизайн на уеб сайт. Фрийлансъри от цял свят кандидатстват за работата. Подателят на обявата преценя кой ще му свърши работата най-добре и го наема само за изработката на този дизайн. Накрая му плаща, обикновено по PayPal.

Все още не съм започнал и се интересувам как се регламентира тази дейност?

Трябва ли задължително да се регистрирам като лице, упражняващо свободна професия?

И в такъв случай е указано, че
Регистрацията в Агенция по вписванията и в НАП трябва да стане в 7-дневен срок от началото на дейността ви.

Това означава, че трябва да се регистрирам до 7дни, след като спечеля първата обява/поръчка ли?

Възможно ли е да го направя по-късно, да опипам почвата така да се каже? Все още не съм сигурен дали това мое начинание изобщо ще успее. Понеже съм новак, първо ще започна да кандидатствам за дребни поръчки. Там конкуренцията е голяма, искам да знам дали мога в действителност да спечеля повече от 1-2 обяви/поръчки.
noronoro
Нов потребител

Re: Фрийланс

Мнениеот guest1 » 13 Апр 2022, 19:56

Здравейте!
Регистрацията като свободна професия - в РА и НАП - е еднократно. Наличието на регистрация не означава, че имате дейност - съответно, не е свързано с подаване на документи и внасяне на данък и осигуровки. Просто ще получите ЕИК по Булстат и е добре, да си вземете ПИК от НАП или да имате КЕП.
Когато получите поръчка - започнете дейност - ще декларирате това с ОКД5. Сроковете са съответно:
- до 7 работни дни - за промяна на обстоятелствата „упражняване/прекъсване/възобновяване/прекратяване на дейността“;
- до 25 число на месеца, следващ месеца - през който имате дейност - да подадете декларации обр. 1 и 6 и да си внесете осигурителни вноски върху избрания осигурителен доход;
- до 25 число на месеца, следващ тримесечието - през който имате дейност - да подадете декларация по чл. 55 и да внесете авансова вноска ДОД;
- до 15 април на следващата година - да подадете ГДД по чл. 50 и да си довнесете данък и осигуровки (ако се налага).

Срокът между дата на започване и дата на прекъсване трябва да се поне един ден и трябва да включва датата на получаване на парите.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот errant_lawyer » 13 Апр 2022, 21:34

Регистрацията като свободна професия - в РА и НАП - е еднократно. Наличието на регистрация не означава, че имате дейност - съответно, не е свързано с подаване на документи и внасяне на данък и осигуровки

Здравейте,

не съм съгласен с изразеното мнение и основанията ми за това са следните:
Чл. 12, ал. 1 във вр. с чл. 3, т. 9 от Закона за регистър "Булстат" предвижда, че в регистъра се вписват обстоятелства в седемдневен срок от възникването им. Това означава, че щом сте се вписали в регистъра, значи упражнявате дейност. Ако не упражнявате дейност, то за вас няма основание да се вписвате.

Противоречи на логиката твърдението, че Вие можете да се впишете и това не означава, че упражнявате дейност, защото законът предвижда задължение за вписване само ако упражнявате дейност. С вписването си Вие "информирате", че вече упражнявате дейност.

След регистрацията в "Булстат" следва и регистрацията в НАП.

Независимо от това дали имате, или нямате приходи, ще дължите социални осигуровки поне върху минималния осигурителен доход. Не мисля, че има начин това да се избегне.

Данъци ще дължите, ако имате облагаем доход.
errant_lawyer
Потребител

Мнениеот guest1 » 14 Апр 2022, 14:50

errant_lawyer написа:Здравейте,
не съм съгласен с изразеното мнение и основанията ми за това са следните:
Чл. 12, ал. 1 във вр. с чл. 3, т. 9 от Закона за регистър "Булстат" предвижда, че в регистъра се вписват обстоятелства в седемдневен срок от възникването им. Това означава, че щом сте се вписали в регистъра, значи упражнявате дейност. Ако не упражнявате дейност, то за вас няма основание да се вписвате.
Противоречи на логиката твърдението, че Вие можете да се впишете и това не означава, че упражнявате дейност, защото законът предвижда задължение за вписване само ако упражнявате дейност. С вписването си Вие "информирате", че вече упражнявате дейност.
След регистрацията в "Булстат" следва и регистрацията в НАП.
Независимо от това дали имате, или нямате приходи, ще дължите социални осигуровки поне върху минималния осигурителен доход. Не мисля, че има начин това да се избегне.
Данъци ще дължите, ако имате облагаем доход.

Добре, че НАП не мислят като Вас!
Вашата теория би означавала, че всички - регистрирани като „СОЛ - свободна професия” - трябва да се осигуряват постоянно, без значение извършват ли дейност в момента или не!
Каква е тази глупост - „Независимо от това дали имате, или нямате приходи, ще дължите социални осигуровки поне върху минималния осигурителен доход”???

guest1
Активен потребител

Мнениеот errant_lawyer » 14 Апр 2022, 20:59

Здравейте,

мнението ми е базирано на чл. 6, ал. 8 КСО, съгласно който осигурителните вноски за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 (в т. 1 са лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност) са за сметка на осигурените лица и се дължат авансово: върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.

Чл. 6, ал. 9 КСО предвижда, че окончателният размер на месечния осигурителен доход за лицата по ал. 8 се определя за периода, през който е упражнявана трудова дейност през предходната година въз основа на данните, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, и не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход и по-голям от максималния месечен осигурителен доход.

Тук можете да видите и едно решение на ВАС по тези въпроси: http://www.sac.government.bg/court22.ns ... enDocument

Ако едно лице, което първоначално се е регистрирало като самоосигуряващо се, но вече не извършва дейност следва да подаде съответната декларация за това. В противен случай би следвало да дължи съответните осигурителни вноски, въпреки че може да няма приходи.

Ако бях на мястото на питащия щях да изчакам да получа първото плащане и в 7-дневен срок от него да се регистрирам.

Признавам, че не съм тесен специалист по осигурително право, и ще се радвам да чуя аргументите Ви в подкрепа на твърдението, че регистрирано самоосигуряващо се лице не дължи осигурителни вноски, ако няма приходи.
errant_lawyer
Потребител

Мнениеот guest1 » 14 Апр 2022, 21:39

errant_lawyer написа:Признавам, че не съм тесен специалист по осигурително право, и ще се радвам да чуя аргументите Ви в подкрепа на твърдението, че регистрирано самоосигуряващо се лице не дължи осигурителни вноски, ако няма приходи.

Изобщо нямам намерение, да обяснявам „надълго и нашироко“!
Ще кажа само - това „не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход“ изобщо не означава, че е за цял месец! Зависи също - колко са работните дни, с дейност!
Подавам си ОКД5 - „започване“, след 1 ден - пак, но за „прекъсване“ - и авансовите вноски ДОО са върху доход за 1 ден. В момента - МРЗ 710 лева, раб. дни за април 19 - на ден се падат 37,37 лева!
Накрая - изравнителните са върху реално получената сума!

Пп. „Няма приходи“ и „няма дейност“ са много различни неща!

guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ