Здравейте,
Става дума за издаден акт за установено административно нарушение по повод на птп. Предстои да се издаде наказателно постановление. Застрахователят по гражданската отговорност е уведомен в 7-дневен срок за настъпилото птп. Прочетох, че в ЗАНН пише, че наказателното постановление може да съдържа обезщетение. Въпросът ми е:
1. Ако наказателното постановление съдържа обезщетение за пострадалото лице, не трябва ли застрахователя да го изплати на база гражданската отговорност, след като е уведомен в срок за настъпилото птп и какъв е реда за това?
2. Кога трябва да се уведоми застрахователя за това, ако има включено обезщетение в НП- след като е издаден акта или след като е издадено постановлението?
Бихте ли дали насоки как се процедира?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за обезщетение по НП + роля на застраховател по ГО
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за обезщетение по НП + роля на застраховател по Г
Без да съм правил задълбочено проучване мога да кажа, че няма нито един случай, в който административнонаказващият орган да се е произнасял по обезщетение в НП, поне на мен не ми е известен такъв. Има някои... странни правила относно обезщетенията, и първото такова цъфва под формата на така действащата по настоящем редакция на чл. 45, ал. 1 от ЗАНН, а именно, че пострадалият може да направи искане пред наказващия орган за обезщетяване на вреди в размер не по-голям от два лева, освен ако в съответния закон или указ (на мен такива не са ми известни) се предвижда възможност за предявяване пред същия орган на искане за вреди в по-голям размер. По-нататък срещаме, че АНО се произнася служебно по въпроса за обезщетението за причинените на държавни организации, предприятия и учреждения вреди, но гатанка представлява дали следва да обезщети вредите в действителния им пълен размер или само в този от два лева. Изглежда никога няма да разберем, защото по-надолу се казва, че обезщетение се определя съгласно съответния ред (а кой е той? Още една питанка...), а когато няма такъв, то това става с помощта на вещо лице, тоест става дълга и широка, което едва ли "съответства" на бързината, с която би трябвало да действа администрацията (поне на хартия, както ни учеха във факултета). Освен това, още по-надолу се казва, че когато срещне трудности от фактическа и правна сложност, АНО насочва заинтересования да търси обезщетение по съдебен ред - нещо, което винаги може да бъде използвано като оправдание, до колкото този отказ да се произнесе по обезщетението не виждам дали подлежи на съдебен или изобщо какъвто и да е било други контрол.
По втория въпрос предвид по-горния коментар смятам, че е ненужно да се отговаря, но все пак ще поясня, че на пострадалия няма как да му е известно след съставянето на акта за установяване на нарушението дали ще има обезщетение в НП, докато органът не се е произнесъл все още с такова, така че първият вариант отпада като отговор.
По втория въпрос предвид по-горния коментар смятам, че е ненужно да се отговаря, но все пак ще поясня, че на пострадалия няма как да му е известно след съставянето на акта за установяване на нарушението дали ще има обезщетение в НП, докато органът не се е произнесъл все още с такова, така че първият вариант отпада като отговор.
- bvoykov
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|