Здравейте,
Имам следния казус-
Починал е бившият ми съпруг, като в удостоверението за наследници фигурират трите му деца -две наши общи и едно от друга жена. Едно от нашите деца е починало, преди баща си .Мен ме пише в удостоверението под номер 2.1-синът ни няма деца и внуци. От там идва и въпросът -аз наследявам ли правото на сина си да бъда наследник на неговия дял или той се губи и разделя между останалите живи две деца.
Благодаря предварително и желая хубав ден!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Удостоверение за наследство
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Удостоверение за наследство
"Низходящите на наследодателя, които са починали преди него ............., се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените."
- miko_pk
- Потребител
"Низходящите на наследодателя, които са починали преди него ............., се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените."-Точно там е проблема-че единия наследник,в случай синът ни е починал и няма низходящи, има само мен, майка му и сестра му, която е наследник номер едно?
- eti63
- Нов потребител
Това пък за низходящите, че същите се заместват от своите низходящи, аз също не виждам дали изобщо е относимо към случая. Тук ще играе по-скоро разпоредбата на чл. 6 от Закона за наследството (ЗН) - когато починалият не е оставил деца или други низходящи, наследяват по равно родителите или оня от тях, който е жив. Тоест, Вие сте единствен наследник на Вашия син.
- bvoykov
- Потребител
Кажи, честно!Верно ли родителите си наследяват децата? Това не го знае, никой, освен явно ти!
Дай сега да те светна какво пита женичката! Представи си, че покойника има 1000К в 'Бамка'. Преди 'бамката' да каже 'бам' и след като покойника
е казал вече 'пръс', ще го наследят неговите низходящи-деца. Ако обаче едното дете почине, преди бащата, сетил си се, че и той също ще остави наследници, пита се в задачата на колко ще делиш тези 1000К. Законът казва' низходящото се заместват по закон от техните низходящи. Викали му субстируция! С две думи, ако починалият /син/, е оставил едно дете, то ще го замести в наследяването и ще наследи дядо си. Дет викат македонските Ке земе 333К. От своя страна майката на починалия ще го наследи, но без да и броят 333К. Има лека разлика, пренебрежително малка, но я има! Дали са 300К напред или 300К назад, важното е., че има Диплома!
Дай сега да те светна какво пита женичката! Представи си, че покойника има 1000К в 'Бамка'. Преди 'бамката' да каже 'бам' и след като покойника
е казал вече 'пръс', ще го наследят неговите низходящи-деца. Ако обаче едното дете почине, преди бащата, сетил си се, че и той също ще остави наследници, пита се в задачата на колко ще делиш тези 1000К. Законът казва' низходящото се заместват по закон от техните низходящи. Викали му субстируция! С две думи, ако починалият /син/, е оставил едно дете, то ще го замести в наследяването и ще наследи дядо си. Дет викат македонските Ке земе 333К. От своя страна майката на починалия ще го наследи, но без да и броят 333К. Има лека разлика, пренебрежително малка, но я има! Дали са 300К напред или 300К назад, важното е., че има Диплома!
- miko_pk
- Потребител
Тук не боравим с измислици и условности, колега, дали е имал, ако е имал деца и т.н., жената ти го е казала в прав текст, че
Щом като бащата и майката (питащата) са били живи по времето на смъртта на общия им син, то съгласно чл. 6 ЗН двамата наследяват по равно или всеки ще получи 1/2 от наследството. При смъртта на бащата неговите наследници са трима - двете деца, като няма значение, че другото е родено от друга жена, и съпругата. С други думи, те ще делят този 1/2 дял на бащата, който той получава от починалия си син, на 3 равни части, като реално от наследството на починалия син дъщерята и другия/та брат/сестра ще получат 1/6 от дела на брат си, а майката, след като прибави тази 1/6 към своя вече 1/2 дял, ще има общо 2/3.
и чеeti63 написа:синът ни няма деца и внуци.
Съгласен съм, че субституцията би била приложима, ако синът беше оставил деца, тоест внуци на починалия по-късно негов баща. В конкретния случай обаче, щом синът е починал преди баща си, без да остави свои деца, негови наследници са майката и бащата, като всеки получава по 50% от наследството. Чл. 6 ЗН е категоричен кой кого наследява, когато починалият не е оставил низходящи. Ако бащата не е приел наследството, то останалите 2 деца, както общото дете на починалия и на питащата, така и другото, което е от друга майка, имат право да го наследят като негови деца, плюс съпругата, която винаги наследява заедно с децата на починалия - чл. 9, ал. 1 ЗН, като в този случай децата ще имат право да получат част от наследството и на брат си, щом бащата не го е приел. Викали му трансмисия! (чл. 57 ЗН).eti63 написа:Точно там е проблема-че единия наследник,в случай синът ни е починал и няма низходящи, има само мен, майка му и сестра му
Щом като бащата и майката (питащата) са били живи по времето на смъртта на общия им син, то съгласно чл. 6 ЗН двамата наследяват по равно или всеки ще получи 1/2 от наследството. При смъртта на бащата неговите наследници са трима - двете деца, като няма значение, че другото е родено от друга жена, и съпругата. С други думи, те ще делят този 1/2 дял на бащата, който той получава от починалия си син, на 3 равни части, като реално от наследството на починалия син дъщерята и другия/та брат/сестра ще получат 1/6 от дела на брат си, а майката, след като прибави тази 1/6 към своя вече 1/2 дял, ще има общо 2/3.
- bvoykov
- Потребител
Колега ще си ми, като от теб зависи на кого и колко да платиш от наследствената маса! СЕГА СИ ПРЪДЛЬО С Диплома! А.... И драскаш в некви смешни форуми!
- miko_pk
- Потребител
miko_pk написа:Колега ще си ми, като от теб зависи на кого и колко да платиш от наследствената маса! СЕГА СИ ПРЪДЛЬО С Диплома! А.... И драскаш в некви смешни форуми!
Като тия форуми са смешни, к`во дириш тук, бе, приятелю?
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
- lawchoice
- Потребител
Здравейте!
Благодаря на тия от вас,които вземаха отношение по моя казус,и все пак не ми стана ясно къде е правилният отговор?
Починал наследник,който няма низходящи -деца и внуци,може ли да се наследи от живия родител, или неговият дял остава за другите наследници по закон? Благодаря.
Благодаря на тия от вас,които вземаха отношение по моя казус,и все пак не ми стана ясно къде е правилният отговор?
Починал наследник,който няма низходящи -деца и внуци,може ли да се наследи от живия родител, или неговият дял остава за другите наследници по закон? Благодаря.
- eti63
- Нов потребител
Трябва да се прави разлика между наследството на бащата и наследството на сина! Щом починалият Ви е бивш, Вие не го наследявате. Понеже синът Ви е починал преди баща си, не можете да го заместите.
- n_ikito
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|