начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос образование държавна поръчка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос образование държавна поръчка

Мнениеот stanst » 31 Юли 2018, 19:01

Привет на всички!
Не съм юрист по образование, затова моля за мнения или някой запознат по въпроса да ме насочи кои нормативни актове да чета и на какво да обърна внимание.

Става въпрос за следното:
До момента имам образование, ОКС "Магистър", но никога не съм използвал възможността да се обучавам по Държавна поръчка. Сега искам пак да запиша да уча, пак магистратура. И започнах да чета, дали имам възможност да се обучавам този път по държавна поръчка.

На много места в Интернет (предимно сайтове на разни университети) казват, че може, обаче само ако досега не си се обучавал по държавна поръчка. До тук супер, защото аз не съм се.
Примерно тук: https://www.ue-varna.bg/bg/Faculty.aspx?fid=6256 (Обаче е само правилник за приемане на студенти, за самия университет.)
Или примерно тук: http://departments.unwe.bg/dnrs/bg/page ... D0%B8.html

И в двата посочени случая, никой от тях не цитира някакъв закон, а най-много да се посочва някой правилник в самия университет.

Обаче, в Закон за висшето образование, Чл. 91 (7) т.2 е записано: "Средствата по ал. 1, т. 1 не се предоставят за издръжка на обучението на: 2. студенти и докторанти, които се обучават за придобиване на същата или по-ниска образователно-квалификационна степен;"
където
"Чл. 91. (1) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Трансферите от държавния бюджет осигуряват средства за:
1. издръжка на обучението;"

...което означава, че според Закон за висшето образование нямам право да се обучавам за ОКС "Магистър" по държавна поръчка, а ако искам, трябва да е платено обучение.

Въпрос - така ли е наистина? Имам ли право да се обучавам по държавна поръчка за втора магистратура или нямам право?

Има един друг съществен проблем - някои университети предлагат специалности, от които директно излизаш с ОКС "Магистър". Има доста такива примери, като най-ярките са ахитекти, юристи, медици. И разни други.
И ще се обучават в продължение на поне 5 години. А не някоя кратка магистратурка за 1 или 1.5 години.

И следва милиционерският въпрос "и ся кво прайм?". Какво правим? Забраняваме на хората съвсем да се учат или ги принуждаваме 5 години задължително да си плащат, вместо да се обучават по държавна поръчка, защото преди това са учили вече и вече са магистри?

Не е ли дискриминация?
Ако приемем, че съм завършил Архитектура и съм излезнал директно с ОКС "Магистър", а сега искам да завърша друга магистратура, аз трябва задължително да си я заплатя. Ако искам да уча още един бакалавър, отнооооово трябва да си го заплатя.
А някой си примерно Пенчо (да прощават хората с това име, просто си го измислих) е завършил някакъв ВУЗ, учил е там 4 години и се е дипломирал с ОКС "Бакалавър". И после Пенчо иска да запише да учи Архитектура и за него няма проблем държавата да му предостави издръжка.

Какво значение има хронологията - "кой и кога"? Оказва се, че на едните държавата дава, а на другите не дава.
stanst
Нов потребител

Re: Въпрос образование държавна поръчка

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Авг 2018, 04:42

Трябва да се допитате до УМО - учебно-методически отдел.

Впрочем стипендиите са ниски по принцип, стават за поддръжка, но все пак не е същото.

Квестор съм на изпит за юристи и - нека да бъдем откровени - задълбочените знания /първоначлните задълбочени/, са много важни. Ще помоля за учене по време на ученето - повече пот в тренировката, по-малко кръв в боя. Кога се слага край на определение по частна жалба, характера на производство, делба как се прави.

Това ни е работата, да сме и белите и червени кръвни телца на обществото, юристите трябва сме ангажирани.
Сега няма социализъм - но трябва да има общество - както е в Норвегия и Холандия и еди-какво си - Швеция.

Това е социален патронаж един вид. Няма как да съчетаете таланта и парите едновременно. Горе-долу е това.

Седиш, учиш и работиш - сега работа бол има - по хипермаркети и т.н.
Имам колеги от всякакви ВУЗ-ове - не мога да изкажа негативно мнение за подготовката. Включително работя със задочни колеги - не се притеснявам, скачайте, разперете крила и летете.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: Въпрос образование държавна поръчка

Мнениеот stanst » 01 Авг 2018, 18:32

Не намирам нещо релевантно по поставения въпрос/проблем, но както и да е.

Ще се радвам да получа предложения от други хора.
stanst
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ