Здравейте, добри хора!
Казусът е следният - ЮЛ(ЕООД) развива дейност. Има като актив фабрика. В процеса на времето се учредяват върху тази фабрика 3 ипотеки(последователността на ипотеките следва номерацията). ЮЛ има най-голямо задължение към кредиторът с 3-тата ипотека. Отново в процеса на времето, с оглед фактическата обстановка и обективна действителност именно този най-голям кредитор завежда изпълнително дело. Делото е спечелено и на сцената излиза ЧСИ. ЧСИ-то обявява 3 търга, като на последния се явява купувач. Сумата, която влиза след продажбата при ЧСИ и съответно той разпределя, задоволява както следва - 1-ви кредитор(напълно), 2-ри кредитор(напълно), 3-ти кредитор(инициирал изпълнителното дело - около 15 %). Фирмата спира да развива дейност и няма активи, като следва да бъде обявена в несъстоятелност. След известен период от време обаче се явяват 2 лица, твърдящи че са от небезизвестната С.Г Груп и им е възложено да съберат дълга на въпросния кредитор. Та какво следва от тук нататък? Не би ли следвало длъжникът да е известен за цесията, ако е имало такава? Какво друго правно основание съществува, и като какви могат да се яват С.Г Груп, за да претендират за събиране на задължение? Може ли да се заведе ново изпълнително дело, и ако да, срещу какво, след като фирмата няма повече активи? Може ли управителят(едноличен собственик) да носи някаква отговорност като физическо лице при положение че не участва с лично имущество в ЮЛ? И накрая, но не напоследно място - резонна ли е жалба до полиция и прокуратура, ако продължи едностранната "комуникация" от С.Г груп към управителя, която няма правно основание и не се осъществява по надлежния законен ред?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 12:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Колекторска фирма и нейните "права и възможности"
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Колекторска фирма и нейните "права и възможности"
Колекторските фирми имат право да се обаждат по телефона и да искат доброволно изпълнение.
В случая те не действат като колектори, не действат и като цесионери (макар самите те да не го знаят), а като частни правоприемници на първоначалния кредитор в делото. Не са длъжни да ви уведомяват, но ЧСИ ще ви изпрати съобщение.
Ако дружеството ви няма други активи няма да вземат нищо, ще правят само разноски по делото. Пуснете за несъстоятелност.
В случая те не действат като колектори, не действат и като цесионери (макар самите те да не го знаят), а като частни правоприемници на първоначалния кредитор в делото. Не са длъжни да ви уведомяват, но ЧСИ ще ви изпрати съобщение.
Ако дружеството ви няма други активи няма да вземат нищо, ще правят само разноски по делото. Пуснете за несъстоятелност.
- ivanov_p
- Активен потребител
Какви права имат колекторските фирми - ivanov_p Ви е обяснил. Какво ще получат в крайна сметка е нещо съвсем отделно.
Могат ли да заведат дело - да, могат. Въпроса е, че и да го спечелят - няма кой и откъде да им плати даже разноските по делото, камо ли - иска.
Управителя/собственика не носи материална отговорност. Нали затова е (Е)ООД - Дружество с ограничена отговорност.
Да - съвсем резонно е да сезирате полицията/прокуратурата за "нестандартната комуникация".
kavhan написа: Може ли да се заведе ново изпълнително дело, и ако да, срещу какво, след като фирмата няма повече активи?
Може ли управителят(едноличен собственик) да носи някаква отговорност като физическо лице при положение че не участва с лично имущество в ЮЛ?
И накрая, но не напоследно място - резонна ли е жалба до полиция и прокуратура, ако продължи едностранната "комуникация" от С.Г груп към управителя, която няма правно основание и не се осъществява по надлежния законен ред?
Могат ли да заведат дело - да, могат. Въпроса е, че и да го спечелят - няма кой и откъде да им плати даже разноските по делото, камо ли - иска.
Управителя/собственика не носи материална отговорност. Нали затова е (Е)ООД - Дружество с ограничена отговорност.
Капиталовите дружества отговарят за задълженията си до размера на капитала, а не с личното имущество на съдружниците (собственика).
Да - съвсем резонно е да сезирате полицията/прокуратурата за "нестандартната комуникация".
- jhoro
- Активен потребител
Доколкото изпълнителното дело не е прекратено нямат право да се свързват с вас по никакъв начин. Това право го имат до започване на изпълнителното дело, всеки кредитор може да си търси парите, но след започване на делото не могат да искат пари под каквато и да е форма, а вие нямате право да плащате предпочитателно на който и да е кредитор.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Доколкото изпълнителното дело не е прекратено нямат право да се свързват с вас по никакъв начин. Това право го имат до започване на изпълнителното дело, всеки кредитор може да си търси парите, но след започване на делото не могат да искат пари под каквато и да е форма, а вие нямате право да плащате предпочитателно на който и да е кредитор.
ivanov_p - много се разсейваш, да не кажа "спиш". Виж какво е написал питащия в първия пост:
kavhan написа:... този най-голям кредитор завежда изпълнително дело. Делото е спечелено и на сцената излиза ЧСИ...
.. Може ли да се заведе ново изпълнително дело ...
За какво "непрекратено дело" говориш ? За това, дето е приключило (спечелено от едната страна) или за това, дето още не е заведено?
По принцип си прав, че докато тече производството - всякакви действия са ... непрепоръчителни (меко казано).
- jhoro
- Активен потребител
В Сицилия нещата ставаха по-трудно, отколкото тук.
Просто тези СГГруп съм ги притиснал с коляно към гушата. Нямат никакъв шанс, освен ако не ми дадат по добър превод на стихотворението на Христо Смирненски "Йохан", щото това което четох последно е ужасно, за английски превод говоря.
Момчетата отвсякъде са го продушили, по добре да станат кавказки овчарки, ще им дават повече хляб, сирене, топла супа дори. Това СГГруп явно се явяват някаква тимадижийска еманация на мускулната хипертрофия и на влечението към мучене със силен дрезгав глас.
По цял ден ходя по улиците с неандерталци, гледам навсякъде неандерталци, обядвам с неандерталци, вече не знам как да завърша изречението, но кресчендото ми е - спрете мили колектори да се правите на майстори, защото има майстори от "Бейкър Стрийт".
Неуведомен за цесия.
Не-уведомен за цесия.
Не, уведомен за цесия. Последно? Само на това основание - духайс - ду.
Но - при условие да има титул - тоест да е изваден изпълнителен лист, може да се направи уведомление за цесия и със самото съобщение по изпълнителното дело.
Не препоръчвам в този етап никакви други действия - освен - доосребряване дълга.
Можели сте да направите 100 хода и то с коня, то Павлови искове, то хирографарни кредитори, то еди-какво си.
Сега дори да се почне нещо такова, като вещ спец по военно дело - битката е загубена.
Ход е да се оспори СГгруп, да се подсуче, те да се вманиячат, че са велики, да се завърже битка около това, но някак да се намаже въжето около СГГруп.
Имам дела с тази небеизвестна фирма и Виолетка ми се гъне като на пилон за бизнес -танци, ако ме разбирате. Просто ѝ размазвам главата на заседанието. Не съветвам никой, да ми противоречи.-
Просто тези СГГруп съм ги притиснал с коляно към гушата. Нямат никакъв шанс, освен ако не ми дадат по добър превод на стихотворението на Христо Смирненски "Йохан", щото това което четох последно е ужасно, за английски превод говоря.
Момчетата отвсякъде са го продушили, по добре да станат кавказки овчарки, ще им дават повече хляб, сирене, топла супа дори. Това СГГруп явно се явяват някаква тимадижийска еманация на мускулната хипертрофия и на влечението към мучене със силен дрезгав глас.
По цял ден ходя по улиците с неандерталци, гледам навсякъде неандерталци, обядвам с неандерталци, вече не знам как да завърша изречението, но кресчендото ми е - спрете мили колектори да се правите на майстори, защото има майстори от "Бейкър Стрийт".
Неуведомен за цесия.
Не-уведомен за цесия.
Не, уведомен за цесия. Последно? Само на това основание - духайс - ду.
Но - при условие да има титул - тоест да е изваден изпълнителен лист, може да се направи уведомление за цесия и със самото съобщение по изпълнителното дело.
Не препоръчвам в този етап никакви други действия - освен - доосребряване дълга.
Можели сте да направите 100 хода и то с коня, то Павлови искове, то хирографарни кредитори, то еди-какво си.
Сега дори да се почне нещо такова, като вещ спец по военно дело - битката е загубена.
Ход е да се оспори СГгруп, да се подсуче, те да се вманиячат, че са велики, да се завърже битка около това, но някак да се намаже въжето около СГГруп.
Имам дела с тази небеизвестна фирма и Виолетка ми се гъне като на пилон за бизнес -танци, ако ме разбирате. Просто ѝ размазвам главата на заседанието. Не съветвам никой, да ми противоречи.-
- ivan_lawyer
- Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|