Здравейте,
Ще се опитам накратко да опиша ситуацията:
Имах договор за наем на търговско помещение с наемател, приключил през юли миналата година. След изтичането му, наемателят ми поиска да остави част от стоката и инвентара си (включително касов апарат, за който разбрах в последствие) в помещението до края на 2015 година. Постигнахме договорка да държи вестите си там, като срещу това се задължи да извърши някои ремонтни дейности по помещенията. За това имахме само устна договорка, без да подписваме договор (към момента смятах, че няма нужда да се съмнявам в коректността му).
Годината обаче изтече, ремонтните дейности не бяха извършени, а вещите на наемателя не бяха изнесени от собствеността ми. Затова в началото на януари прекратих достъпа му до собствеността ми (сложих други ключалки) и се свързах с него, с идеята да дойде да си вземе (само) касовия апарат и да се разберем по какъв начин ще ме компенсира в крайна сметка за ползването на имота ми в този период (дадох да се разбере, че ще задържа инвентара му, докато не постигнем съгласие за това). От тогавашния и следващите няколко разговора с него стана ясно, че не желае да си вземе само касовия апарат, да ме компенсира по някакъв начин, а иска да получи продължаващ достъп до имота ми, без да се изнесе. Аз, естествено, отказах.
Миналата седмица отидох (по моя инициатива) на лична среща с него, като му носех касовия апарат. Той отново отказа да си го вземе и ме заплаши, че е подал жалба в прокуратурата (не уточни за какво точно).
Въпросите ми са:
1) В момента какви са законовите ми задължения относно имуществото му в моя имот (подозирам, че за една част от него няма редовни документи за собственост) и за осигуряването на достъп до имота ми?
2) Има ли за какво прокуратурата да образува дело срещу мен или по-скоро става въпрос за гражданскоправен казус?
3) Какви претенции мога да имам аз към него и съответно - той към мен?
На база на отговорите на тези въпроси бих искал да си изясня дали към момента има нужда да си наема адвокат и да предприема правни действия.
Благодаря предварително за информацията.
- Дата и час: 30 Ное 2024, 15:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имущество на неизнесъл се наемател
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имущество на неизнесъл се наемател
Малко късно сте се сетили да питате! Каквато магария сте могли да направите, сте я направили. Има право да подаде тъжба до прокуратурата, както за самоуправство, така и за двете каси с пари, които липсват, както и кюлчето със злато в чекмеджето. Това няма да стигне до никъде, но ще ви разкарват по районното, а и трябва да платите на адвокат.
Като сте сменили ключалката сте нарушили задълженията си за необезпокоявано ползване на имота, съответно няма как да си търсите парите за наеми за това време или казано с други дум - хем не ползвате имота, хем няма да получите наеми за това време. Защото за пръв път се сблъсквам с такава дивотия не мога да кажа, че ще спечелите и производство по вадене на наемател, който няма достъп до веща. По скоро не. Освен наказателния потърсете и граждански адвокат и му кажете да започнете процедура по глава "забава на кредитора" от ЗЗД, за да може поне да давате помещението под наем. Почнете да търсите и свидетели относно вещите, да не се окаже в следствието, че там е било Панагюрското съкровище, а на стената е висяла Мона Лиза.
За умният човек собствеността не е свещена и неприкосновена, а е куп от задължения и отговорности.
Като сте сменили ключалката сте нарушили задълженията си за необезпокоявано ползване на имота, съответно няма как да си търсите парите за наеми за това време или казано с други дум - хем не ползвате имота, хем няма да получите наеми за това време. Защото за пръв път се сблъсквам с такава дивотия не мога да кажа, че ще спечелите и производство по вадене на наемател, който няма достъп до веща. По скоро не. Освен наказателния потърсете и граждански адвокат и му кажете да започнете процедура по глава "забава на кредитора" от ЗЗД, за да може поне да давате помещението под наем. Почнете да търсите и свидетели относно вещите, да не се окаже в следствието, че там е било Панагюрското съкровище, а на стената е висяла Мона Лиза.
За умният човек собствеността не е свещена и неприкосновена, а е куп от задължения и отговорности.
- ivanov_p
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|