Здравейте,
Ако някой може да помогне по моя казус ще съм благодарна. В нашия вход има длъжници за ежемесечните такси с по 200-300 лева, заради които в момента нямаме асансьор. Касата е празна и ако случайно се наложи спешен ремонт също няма пари... Как можем да накараме законово длъжниците да си уредят сметките, защото останалите страдат - майки с колички от последните етажи, а длъжниците са на 3-я и не им пука, но така не става.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Таксите за вход и асансьор
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Абонаментна такса за поддръжка на асансьор
Здрвейте, нова съм във форума и се извинявам, ако посочения проблем е обсъждан и преди.
Собственик съм на апартамент на третия етаж от общо осем етажен панелен блок.Входа няма избран домоуправител по реда на ЗУЕС, един възрастен господин с решение на няколко баби е избран, без проведено събрание, без изготвен протокол и взето решение въз основа на него, е решено, че месечната такса за поддръжка на асансьора трябва да се плаща от третия етаж нагоре, демек първите два не заплащат нищо.Само искам да уточня, че живущите на трети етаж не ползват асансьор от 4 години. Тъй като нямаме законово избран домоуправител, аз на няколко пъти се опитах да убедя съседите поне да се придържаме към закона и по точно към чл.51 от ЗУЕС, а именно разходите да бъдат разпределени на всички ползватели независимо от етажа на който живеят, разбира се, те не се съгласни. Въпроса ми е към кой орган следва да се обърна за да има компетентно решение на въпроса. Искам да съм коректна към съсидите си, но да заплащам само дължимото от мен по закон. Благодаря предварително!
Собственик съм на апартамент на третия етаж от общо осем етажен панелен блок.Входа няма избран домоуправител по реда на ЗУЕС, един възрастен господин с решение на няколко баби е избран, без проведено събрание, без изготвен протокол и взето решение въз основа на него, е решено, че месечната такса за поддръжка на асансьора трябва да се плаща от третия етаж нагоре, демек първите два не заплащат нищо.Само искам да уточня, че живущите на трети етаж не ползват асансьор от 4 години. Тъй като нямаме законово избран домоуправител, аз на няколко пъти се опитах да убедя съседите поне да се придържаме към закона и по точно към чл.51 от ЗУЕС, а именно разходите да бъдат разпределени на всички ползватели независимо от етажа на който живеят, разбира се, те не се съгласни. Въпроса ми е към кой орган следва да се обърна за да има компетентно решение на въпроса. Искам да съм коректна към съсидите си, но да заплащам само дължимото от мен по закон. Благодаря предварително!
- mariyasto
- Нов потребител
Re: Таксите за вход и асансьор
Здравейте!
Много добре разбирам ситуацията - при нас разликата е само, че сградата е монолитна. ЕС няма домоуправител - само касиер. Първи и втори етаж не плащат такса и ел. енергия за асансьор. Това си е решение на ОС от преди много време.
Ако сградата няма тавански етаж - има логика, че първи и втори етаж не ползват асансьор. При нас има тавански помещения, но никой не се сърди.
Верно, че
но когато има съгласие - няма проблеми.
За компетентно решение
Преди това трябва да има свикано ОС и взето решение, което да се оспорва. Чл. 11 - 17 от ЗУЕС.
Много добре разбирам ситуацията - при нас разликата е само, че сградата е монолитна. ЕС няма домоуправител - само касиер. Първи и втори етаж не плащат такса и ел. енергия за асансьор. Това си е решение на ОС от преди много време.
Ако сградата няма тавански етаж - има логика, че първи и втори етаж не ползват асансьор. При нас има тавански помещения, но никой не се сърди.
Верно, че
Чл. 51. (1) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.
но когато има съгласие - няма проблеми.
За компетентно решение
Отмяна на решение на общото събрание
Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.
(2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 30-дневен срок от получаването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.
(3) Подаването на молбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът не постанови друго.
Преди това трябва да има свикано ОС и взето решение, което да се оспорва. Чл. 11 - 17 от ЗУЕС.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Re: Таксите за вход и асансьор
Благодаря много за отговора.
- mariyasto
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|