начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Бракуване на автомобили

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бракуване на автомобили

Мнениеот krastinko » 07 Юни 2020, 17:57

Здравейте.
Трябва да бракувам два автомобила, но и при двата има някои особености, които ме карат да бъда несигурен какво точно трябва да направя.
Единият автомобил е моя собственост, но съм изгубил документите му (големия и малкия талон). Как да действам при положение, че не успея да ги намеря?
Вторият е собственост на друго лице, живеещо в друга област. Там е направена и регистрацията на автомобила. Искам аз да го бракувам, тъй като аз съм го ползвал до излизането му от употреба и е редно поне това главоболие да спестя на собственика. Мога ли да го бракувам в КАТ по моето местоживеене или трябва да е в областта на регистрация? Необходимо ли ми е пълномощно от собственика, при положение, че разполагам с документите на автомобила?
Трябва ли да бъдат платени данъците, за да се бракуват и ако да, може ли да бъдат платени само за времето от началото на годината до бракуването им (т. е. тези дни) или трябва да се плати пълния данък за цялата година?
Тъй като и двата автомобила ще се предават за скрап, каква трябва да бъде хронологията на действията - трябва ли първо да се предадат и после документ от изкупилата ги фирма да се представи при бракуването или обратно - първо да се бракуват и документ, че са бракувани да се представи на фирмата за скрап?
Благодаря предварително на отговорилите.
krastinko
Младши потребител

Re: Бракуване на автомобили

Мнениеот svegrigorov » 07 Юни 2020, 18:09

За твоя автомобил, с номерата в КАТ и ще ти обяснят как да процедираш.

За втория автомобил трябва пълномощно.

Трябва да се платят данъците за 5г. назад, ако има за повече години, трябва да искаш погасяване по давност. Това се прави в общината, местни данъци и такси.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот krastinko » 07 Юни 2020, 19:26

Данъците са платени до 2019 г. включително. Интересува ме за тази година за цялата ли трябва да се платят данъци или само до момента на бракуването.
krastinko
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 08 Юни 2020, 10:14

svegrigorov написа:За твоя автомобил, с номерата в КАТ и ще ти обяснят как да процедираш.

Даже и номерата не са нужни!
Просто се отива и се казва - „Аутото го не́ма! Табелите - също!“
Регистрационните табели на превозното средство се връщат в "Пътна полиция", освен в случаите когато табелите са:
• унищожени
• обявени за издирване (откраднати или изгубени)
• когато превозното средство е регистрирано в друга държава
[url=https://www.mvr.bg/opp/административни-услуги/услуги-по-регистация-на-пс/прекратяване-на-регистрацията-на-превозно-средство-с-писмено-заявление-от-собственика]393 Прекратяване на регистрацията на превозно средство с писмено заявление от собственика[/url]

На цитираната страница има и други изисквания, ама е според случая.
krastinko написа:Данъците са платени до 2019 г. включително. Интересува ме за тази година за цялата ли трябва да се платят данъци или само до момента на бракуването.

Разбира се, че до момента, на прекратяване на регистрацията!
След като свършиш в КАТ - отиваш в МДТ на Общината и декларираш обстоятелствата. Принципно трябва да има връзка, но не разчитай напълно.
jhoro
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ