Здравейте!
Имам задължения към Софийска вода по- стари от 3 години, като за периода от 2015 и 2016 вноските са плащани редовно.
Мога ли да входирам искане по-старите от 3 години задължения да бъдат отписани на основания чл.111 от ЗЗД директно в "Софийска вода" АД ????
Предварително благодаря за отговорите
М.Т.Ж.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 02:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да внеса искане за погасяване по давност
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Мога ли да внеса искане за погасяване по давност
Вноските хубаво са "плащани" 2015-16 г., но сигурна ли сте, че с плащанията са погасявани задълженията точно за този период? Дружествата си погасяват най-старите задължения, възникнали при тях.
Проверете и тогава ще говорим за давност.
Иначе моят съвет е да изчакате от ВиК да претендират някакви суми и едва след това да се позовете на изтекла давност. В момента, доколкото разбирам, от там не ви търсят нищо.
Проверете и тогава ще говорим за давност.
Иначе моят съвет е да изчакате от ВиК да претендират някакви суми и едва след това да се позовете на изтекла давност. В момента, доколкото разбирам, от там не ви търсят нищо.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря за отговора. Имам профэил в сайта та Соффийска вода, и за периода от 20.03.2015 до 03.01.2017 сметките са платени. Вероятно има платени сметки и преди 20.март.2015, но в сайта виждам само тези. Посъветваха ме да плащам онлайн само последната текуща сметка по фактура. И да, към момента няма заведен иск за това задължение.
- Okraman
- Нов потребител
Позоваването на изтекла давност е потестативно/преобразуващо право, което се упражнява само по съдебен ред. Извън процесуалното позоваване на давност няма правопогасяващ ефект - задължението си остава.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Позоваването на изтекла давност е потестативно/преобразуващо право, което се упражнява само по съдебен ред. Извън процесуалното позоваване на давност няма правопогасяващ ефект - задължението си остава.
Че то при всички случай задължението си остава!!! Народа е казал - плет и борч... не гние.
Изтеклата давност погасява възможността на кредитора да реализира правото си по съдебен ред.
Не напразно съществува текста в ДОПК
Чл. 174. Не подлежат на връщане доброволно платени публични задължения, изпълнени след изтичане на давностния срок, включително отписаните по реда на чл. 173.
- jhoro
- Активен потребител
Че нали това съм написал - ако не се упражни правото за изтекла давност по съдебен ред, следва да се плати, от което следва, че задължението си съществува - искът ще бъде основателен
- neutralen
- Активен потребител
jhoro написа:neutralen написа:Позоваването на изтекла давност е потестативно/преобразуващо право, което се упражнява само по съдебен ред. Извън процесуалното позоваване на давност няма правопогасяващ ефект - задължението си остава.
Че то при всички случай задължението си остава!!! Народа е казал - плет и борч... не гние.
Изтеклата давност погасява възможността на кредитора да реализира правото си по съдебен ред.
Не напразно съществува текста в ДОПКЧл. 174. Не подлежат на връщане доброволно платени публични задължения, изпълнени след изтичане на давностния срок, включително отписаните по реда на чл. 173.
Да,и аз съм на това мнение
- cveti_stoyanova
- Нов потребител
Не става ясно на кое мнение сте - правилния отговор на въпроса на питащия е това което аз съм написал, което се основава на чл.120 ЗЗД. Позоваването на чл.174 ДОПК няма никаква връзка с въпроса на питащия и е подвеждащо и объркващо
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Не става ясно на кое мнение сте - правилния отговор на въпроса на питащия е това което аз съм написал, което се основава на чл.120 ЗЗД. Позоваването на чл.174 ДОПК няма никаква връзка с въпроса на питащия и е подвеждащо и объркващо
Абсолютно вярно! ДОПК е неприложим в случая.
Знам за един чиляк, който съди ЧЕЗ за някакви си 350 лева, защото ги е погасил по давност. Задълженията са от преди осем години, но той половин година живее без ток. Още не е приключило делото.
- ilian_todorov
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|