начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Последици от обезсилена заповед за изпълнение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Последици от обезсилена заповед за изпълнение

Мнениеот venchomd » 14 Май 2016, 18:25

Здравейте! Имам въпрос по следния казус: Софийска вода беше извадила заповед за изпълнение за стари задължения. Подадохме възражение, те не заведоха иск и съдът издаде разпореждане за обезсилване на заповедта за изпълнение, което е влязло в сила. Въпросът ми е това означава ли фактически, че Софийска вода се отказва от вземането си и има ли право след време да реши пак да започне съдебно производство за същите задължения. В този случай мога ли да се позова директно на издаденото разпореждане от съда?
venchomd
Нов потребител

Re: Последици от обезсилена заповед за изпълнение

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Май 2016, 19:18

В момента водя такова дело - тоест искаха да осъдят, но аз направих възражение и те се отказаха от дело. Има разрешение - което е освен това и изгодно. Сега - не ми се коментира тук, щото кой знае кой чете - има сигурно, дето са от монополите. Дайте някакъв и-мейл или някакви лични съобщения, за да кажа.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Май 2016, 19:19

Могат да заведат осъдителен иск. На кяр сте, защото докато го заведат изтича давността по нови фактури.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот venchomd » 16 Май 2016, 18:11

Нека да доуточня. Ние сме подали възражение. Софийска вода е уведомена и не е завела иск по общия ред. В последствие съдът издаде разпореждане за обезсилване на заповедта за изпълнение и прекратяване на делото. Разпореждането можеше да се обжалва в 2-седмичен срок пред СГС. Софийска вода не го е направила и разпореждането влезе в сила. Имам разпореждане на СРС, че се обезсилва заповедта за изпълнение и се прекратява делото, с печат "влязло в сила".
Въпросът е може ли след време Софийска вода отново след време да се опита да заведе дело за СЪЩИТЕ суми? И мога ли тогава да се позова директно на разпорждането по това дело?
venchomd
Нов потребител

Мнениеот Melly » 16 Май 2016, 19:09

Доколкото липсва акт на съда с произнасяне по същество на спора, обезсилването на ИЛ не води до никакви други последици освен, че заявителят е понесъл в своя тежест размера на внесената ДТ по заповедното производство и евентуално заплатени суми за адв. хонорар.

П.П. Пейчо, дори и това не можа да измисли твоята "умница" при конкретно поставен от вЪпросителя въпрос. 8)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Май 2016, 19:44

Абе приказката за яйцето дето учило кокошката!
По конкретния казус Софийска вода ще махне старите сметки и ще пусне осъдителен иск за последните три години. Те май останаха единствените от монополистите, които правят опити да си събират стари вземания на принципа - ако не се усетят. За това обаче минава време, последният такъв случай, по социалната програма, беше преди може би 6-7 месеца, т.е. дори да са го пуснали тези дни давността е покрила още 6-7 месеца.
Има други и по-добри варианти за клиента, ноу-хау, така да се каже, да изкара някой лев от цялата работа, дето се вика - ползвам се от едно твърде фриволно виждане на ВКС, изразено в 1-2 или 3 решения, което дава възможност на длъжника не да възрази, а ....?
А така, с добър учител ще се сетиш!
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ