Здравейте,
Преди 3 месеца си купих апартамент. Платих цялата сума на продавача още в деня на сделката.В НА пише, че влизам във имота си в деня на плащане на продажната цена, което реално стана в същия ден, в който изповядах сделката. За огромно мое съжаление обаче нямах възможност веднага да се заема с нанасянето и оставих продавача спокойно да се изнесе, като се разбрахме устно, че той до месец ще освободи апартамента. Да, но той не го направи. Вече трети месец живее там с майка си и отказва да се изнесе. Генерира сметки. Направих консултация с адвокат и той ме посъветва да подам Иск по чл.108. След това щяли да ми издадът изпълнителен лист и с него наемам частен съдя изпълнител и готово
Въпросът ми е колко време приблизително ще отноме това? Апартамента, който купих е в София, аз съм от Пловдив. Трябва да се преместя в София, но реално няма къде да живея!
Моля някой да ме посъветва как да постъпя. Четох за вариант да изкарам изпълнителен лист по чл.417 т.3 от ГПК Кое ще стане по бързо?
Притеснявам се и да не реши нещо да обжалва, защото тогава сигурно ще се влачим с години
Ще съм много благодарен за всеки съвет!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 11:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да вляза във владение на собственото ми жилище
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да вляза във владение на собственото ми жилище
Как точно е формулирана фразата - че ще влезете след плащането или че вече сте във владение или че то е вече предадено.
Ако има някакъв срок - можете с чл. 417 ГПК. Там става веднага. Ако обаче формално сте във владение - трябва дело.
Ако има някакъв срок - можете с чл. 417 ГПК. Там става веднага. Ако обаче формално сте във владение - трябва дело.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Срок няма. В НА пише,че "владението на недвижимия имот се предава от продавача на купувача след окончателно плащане на продажната цена" Реално това стана в деня на сделката и подписването на НА. От това коетп чета,явно трябва да подавам иск и да чакам изпълнителен лист. По кой член най бързо и безболезнено да стане? Чл. 108 или чл. 418,където мога да предоставя нотарялен акт. Моля за съвет.
- niki66
- Нов потребител
Проверете си личните съобщения.
- bastard
- Потребител
1. В нотариалния акт пише ли, че цената е платена изцяло?
И ако отговорът на 1 е "не",
2. Имате ли писмени доказателства, че цената е платена изцяло?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Два варианта от мен:
1) Наемете една бригада охранители тежка категория да "разговарят" с него в срок от 3 дни да се изнася (с/без мебели - все тая).
Те определено са доста убедителни при такива разговори така че лицето ще побърза да се разкара. След което го съдете за вреди
2) ако първият (макар и по-ефикасен) е неприемлив за вас подайте жалба в полицията и прокуратурата за извършено престъпление по чл. 170 (4) и поискайте незабавно съдействие за преустановяването му.
Принципно наказателното право винаги дава по-добри способи за защита от гражданското.
1) Наемете една бригада охранители тежка категория да "разговарят" с него в срок от 3 дни да се изнася (с/без мебели - все тая).
Те определено са доста убедителни при такива разговори така че лицето ще побърза да се разкара. След което го съдете за вреди
2) ако първият (макар и по-ефикасен) е неприемлив за вас подайте жалба в полицията и прокуратурата за извършено престъпление по чл. 170 (4) и поискайте незабавно съдействие за преустановяването му.
Принципно наказателното право винаги дава по-добри способи за защита от гражданското.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
votpuska написа:Принципно наказателното право винаги дава по-добри способи за защита от гражданското.
Много интересен извод След жалбата в прокуратурата/полицията, най-вероятно резултатът ще е 'нула'!
- n_ikito
- Активен потребител
votpuska написа:Принципно наказателното право винаги дава по-добри способи за защита от гражданското.
По-голяма глупост трудно можеше да бъде написана
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
Два варианта от мен:
E те тоя манталитет ни връща във феодално-средновековния период от развитието на африканския период. И неурдиците в Аспарухово по тоя начин ли ще борите...
E те тоя манталитет ни връща във феодално-средновековния период от развитието на африканския период. И неурдиците в Аспарухово по тоя начин ли ще борите...
- lakavitsa
- Потребител
borovinka написа:1. В нотариалния акт пише ли, че цената е платена изцяло?
Благодаря на всички за отговорите
В НА пише "след окончателно плащане на продажната цена", а продажната цена е записана в НА. Имам заверена бележка от банката, че точно тази сума е платена в деня на сделката по сметката на продавача.
Доколкото чета и се лутам чл 108 в София ще отнеме около 2 години.
Как обаче стои въпросът с чл 417 и чл 418?
Ако обжалват това не би трябвало да спре процедурата по изнасянето им, нали?
- niki66
- Нов потребител
Действайте с 417 щом имате НА и платежно от банката за сумата на плащането.
Бързо става.
Бързо става.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Действайте с 417 щом имате НА и платежно от банката за сумата на плащането.
Бързо става.
Благодаря!
Подавайки иска по този член трябва да впиша сумата по НА ли? Или? Ще съм много благодарен ако някой ми разясни, тъй като адвокат с който направих консултация ми каза, че чл. 417 бил само за парични взимания и така няма да мога да си вляза във владение. Какза, че моят случай е за чл. 108, но аз нямам възможност да чакам 2 години. А чл.417 колко време ориентировъчно отнема? Сигурен съм, че ще пуснат възражение ей така, за да печелят време...
Моля за разяснения.
- niki66
- Нов потребител
Няма срок по чл. 417 ГПК - това е незабавна заповед. Но е трудно да се определи дали ще издадат заповед - тъй като не е ясно дали има владение. Таксите също са пречка - може да са високи.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Записаното в НА не е ли достатъчно? Платена е стойността, следователно си във владение.
А могат ли да обжалват, след като е незабавна заповед?
А могат ли да обжалват, след като е незабавна заповед?
- niki66
- Нов потребител
Въпросите явно няма да свършат скоро.
-
Melly - Старши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|