- Дата и час: 27 Ное 2024, 11:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заплахи от ВИК заради неплатени сметки
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Заплахи от ВИК заради неплатени сметки
Днес инкасаторката на ВИК-Русе ни съобщава, че ако не платим едни сметки от 04.10.2010 ;05.01.2010 ; 04.10.2002; 07.08.2002; 04.06.2002 до края на месеца щели да дойдат да ни спрат водата. До сега не е спирало водоподаването на имота и всеки месец е плащано освен тези,които изредих.
Въпроса ми е имат ли право и могат ли да ни съдят за тези сметки от преди 10-11 години...Някаква давност няма ли ?
Въпроса ми е имат ли право и могат ли да ни съдят за тези сметки от преди 10-11 години...Някаква давност няма ли ?
- bundy_rs
- Младши потребител
Re: Заплахи от ВИК заради неплатени сметки
bundy_rs написа:Днес инкасаторката на ВИК-Русе ни съобщава, че ако не платим едни сметки от 04.10.2010 ;05.01.2010 ; 04.10.2002; 07.08.2002; 04.06.2002 до края на месеца щели да дойдат да ни спрат водата. До сега не е спирало водоподаването на имота и всеки месец е плащано освен тези,които изредих.
Естествено, че има давност, генералната е 5 години, но плащанията към ВиК са периодични, така че давността е едва три години. След два дена ще изтече и давността по октомврийската сметка от 2010 г., така че ги пратете да пият една студена вода, собствено производство, така да се каже, бахти и нахалниците.
- ivodam
- Потребител
Е, нали давността не се прилага СЛУЖЕБНО. Това дава възможност на КРЕДИТОРИТЕ /В и К, ТЕЦ и т.н. да си иска парите и не ги интересува ПОГАСИТЕЛНА ДАВНОСТ.
Най-общо при периодични плащания ПД е 3 години.
Въпрос на преценка е, ако е изтекла тази 3 годишна пог.давност, как да процедирам:
1. Да чакам от кредитора процедурата и да се позова на ПГ или
2. Предварително да предявя отриц.устан.иск
Аико някой е финансово наясно да даде прпепоръки, може и със сметки!
Въпрос на преценка е, ако е изтекла тази 3 годишна пог.давност, как да процедирам:
- todorst
- Потребител
Колко неграмотни хора има.. пишат в заглавието заплахи и очакваш да видиш нещо за убийство/побой/палеж - каквото реално означава заплаха. Пък те "заплахите" все се оказват за даване под съд или някакви други напълно законни действия. В случая като е изтекла давността ако ви спрат водата съдете ги вие.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
Давността не се прилага служебно. Давността е едно потестативно право, упражнявано само по съдебен ред. С изтичане на давността се погасява само правото на принудително изпълнение, не и самото задължение. То се погасява само с плащане. Не е за препоръчване да бъдете в конфликт с ВиК - водата е жизнено важна за живота на хората. Намерете начин да си платите задължението. ВиК не са като онези рекетьори от Топлофикация на които плащаме без да сме ползвали топлинна енергия.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа::roll: Давността не се прилага служебно. Давността е едно потестативно право, упражнявано само по съдебен ред. С изтичане на давността се погасява само правото на принудително изпълнение, не и самото задължение. То се погасява само с плащане. Не е за препоръчване да бъдете в конфликт с ВиК - водата е жизнено важна за живота на хората. Намерете начин да си платите задължението. ВиК не са като онези рекетьори от Топлофикация на които плащаме без да сме ползвали топлинна енергия.
При ВиК картинката не мисля, че е кой знае колко по-розова от топлото... поне в София, не знам как е в провинцията, ма да ми декларират над 60% загуби на вода по мрежата, които ние естествено плащаме, сори, ма това не може да е коректен партньор, а поредният монополист, който прави каквото си иска.
- ivodam
- Потребител
todorst написа:Е, нали давността не се прилага СЛУЖЕБНО. Това дава възможност на КРЕДИТОРИТЕ /В и К, ТЕЦ и т.н. да си иска парите и не ги интересува ПОГАСИТЕЛНА ДАВНОСТ.
Давността не се прилага служебно, но е добре, и обикновено хваща дикиш, когато имаш работа с професионалисти и нормални хора, като им напишеш едно любезно писмо, че си запознат с правата си, и си наясно с давността, няма да харчат пари и време за предварително загубена кауза. Е, има фирми и институции, включително такива, които се предполага, че имат уж добри юристи, които обичат да проявяват подчертано твърдоглавие, и не мирясват, докато съдът не им набие канчето. Добре че, противно на мнението, че съдът не вършел работа у нас, съдът си е точно на мястото, е, понякога трябва да има повечко търпение човек...
- ivodam
- Потребител
Благодаря за отговорите . След вашите коментари взех решение,другата седмица отивам при директора на ВИК-то да му кажа съвсем учтиво,че има давност и тя е в сила за тези сметки и да не ме занимават с глупости...
- bundy_rs
- Младши потребител
bundy_rs написа:Благодаря за отговорите . След вашите коментари взех решение,другата седмица отивам при директора на ВИК-то да му кажа съвсем учтиво,че има давност и тя е в сила за тези сметки и да не ме занимават с глупости...
Непременно отидете и с готово писмо, което да внесете в деловодството срещу входящ номер.
- ivodam
- Потребител
Става ми тъжно и смешно, когато чета неспециалисти изказващи се уверено... за неща, които искат малко мисъл, не само папагалничене.
Хайде, да не е след "два дена", а след тридесет и два дни. Не препоръчвам бързане, като пале след майка си, както искате го разбирайте.
Това първо, а второ- имам право да морализаторствам ( идва от друга тема) `щото думите на Целз са валидни с пълна сила и днес, та новата повеля не казва, че е справедливо и добро да ползваш нещо, за което да пропуснеш плащане, защото в този случай, застъпници на новия морал, възниква питането- защо не работите по цял месец и после да защитавате правото на работодателя да не ви плати?!?
Въпросът е реторичен, разбира се.
ivodam написа:bundy_rs написа:Днес инкасаторката на ВИК-Русе ни съобщава, че ако не платим едни сметки от 04.10.2010 ;05.01.2010 ; 04.10.2002; 07.08.2002; 04.06.2002 до края на месеца щели да дойдат да ни спрат водата. До сега не е спирало водоподаването на имота и всеки месец е плащано освен тези,които изредих.
.... След два дена ще изтече и давността по октомврийската сметка от 2010 г., ...
Хайде, да не е след "два дена", а след тридесет и два дни. Не препоръчвам бързане, като пале след майка си, както искате го разбирайте.
Това първо, а второ- имам право да морализаторствам ( идва от друга тема) `щото думите на Целз са валидни с пълна сила и днес, та новата повеля не казва, че е справедливо и добро да ползваш нещо, за което да пропуснеш плащане, защото в този случай, застъпници на новия морал, възниква питането- защо не работите по цял месец и после да защитавате правото на работодателя да не ви плати?!?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Това първо, а второ- имам право да морализаторствам ( идва от друга тема) `щото думите на Целз са валидни с пълна сила и днес, та новата повеля не казва, че е справедливо и добро да ползваш нещо, за което да пропуснеш плащане, защото в този случай, застъпници на новия морал, възниква питането- защо не работите по цял месец и после да защитавате правото на работодателя да не ви плати?!?
Напълно вярно!
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Да споделя 1 седмица препращане от ВиК към НАП и обратно,всеки прехвърля и казва подайте заявлението при другият.Обаче има нещо друго,всеки месец когато дойдат да ни отчитат водомерите ни дават бележки за изплатени суми за предния месец и такива за задължения и всеки месец датата долу в
ляво на снимката е различна.Когато получаваме такива (снимката долу)бележки ведомостта спира ли ?
Утре ще ходя да настоявам да ми приемат заявлението в централата на ВиК....
ляво на снимката е различна.Когато получаваме такива (снимката долу)бележки ведомостта спира ли ?
Утре ще ходя да настоявам да ми приемат заявлението в централата на ВиК....
- bundy_rs
- Младши потребител
И така да споделя до къде сме със случая. Подадох молба в свободен текст,че тези сметки им е изтекла давността и да не ме занимават с тях.Казаха,че ще се обадят за да ме уведомят какво са решили,но никой не се обади.Краят на месеца дойде и инкасаторката,която уж щеше да бъде със съдия изпълнител,но си беше самичка,не каза и дума за спиране на водата и най-важното не ми даде бележчици за дължими суми,както винаги до сега...Явно няма да ме тормозят с тях повече,но все пак ще изчакам да минат 30-те дни в които трябва да ме уведомят за молбата ми и ще отида пак да питам какво става.
- bundy_rs
- Младши потребител
В момента се занимавам с дълг към ВиК. Нямам намерение да обикалям като луд из канторите и да питам къде да си подам молбичката. Аз "молби" не пиша.
Отидох в централата на ВиК Пловдив където ме поканиха да си погася задълженията или да подготвим договор за разсрочено. Преди 5 дена ме посетиха инспектори и през таблета извадиха данни от своята база че дължа 1900, 30лв. за срок 2004-2014. Днес от същата база данни ми изведоха задължение от 1986, 50. Нали от една и съща база ги вадите бе - за 3 дена - 100лв разлика - както и да е. Отидох подготвен да платя цялата сума (даже и въпросните 100лв.)
Пазачката на входа ми каза да се кача на 5ти етаж при инспекторите. Асансьор няма.Претърпях преди време ПТП и не мога да изкачвам стълби. ОПААААААА - АМИ СЕГА? 5 етажна обществена административна сграда без асансьор????? В 21ви век???
30мин не намериха кой да ме обслужи на 1вия етаж или да си вземе служебния таблет и да си свърши работата.
Качих се пеша - на третия етаж реших че на тия олигофрени една стотинка няма да им дам.
Инспектора много сериозно ме плаши 20 мин как съдът ще ми вземе имуществото - детето ми без телевизор щяло да остане и т.н. обясниха ми че с преминаването през съд сметката ми ще нарасне с около 1500лв съдебни разходи, и т.н и т.н - глупост след глупост докато си изчерпа репертоара.
Като млъкна го попитах какво мисли за 3годишния срок назад за които може да търсят задължения. Изсмя ми се и каза че ако иска и за 20г ще пусне дело срещу мен.
Да - вярно е че може да ме съди за 20 г назад - съдът обаче може да отсъди най-много 3г назад. Така че той какво иска, а какво ще стане - това са 2 различни неща. Мисля че всъщност каквото и да предприемат срещу мен - ще им платя 3 г назад и с това ще приключа проблема. Не пропуснах на излизане да му се изсмея в очите за тия 1500лв съдебни разходи. Препоръчах му да се запознае със закона преди да почне да "плаши" хората. Аз съм чувал че разходите по едно служебно дело не надхвърлят 100лв.
Мисля че след като всичко приключи задълженията ми за 3 г заедно с делото ще са не повече от 500-600лв.
Всеки би казал - как може да си толкова безотговорен - това са 10г.
Аз казвам така: Напротив - много съм отговорен към собствените си пари - пазя си ги за себе си, а безотговорни към собствените си пари са те - как може досега да не са ме подвели под отговорност? Та това са 10Г ???
Сега вместо 2000 лв за 10 г. ще получат 500 за 3г. и с това ще приключим въпроса.
Това го пиша за да не се стряскат хората - спокоино - всички имаме проблеми и всички ги разрешаваме по един или друг начин. Няма някой утрепан за сметка за вода или ток.
Дори чух че самите те избягват да пускат изкания за над 3 г понеже губят делата и служебните разходи се трупат отново на тях, но това е непотвърден слух.
Ще пиша отново в тази тема при следващи стъпки от тяхна или от моя страна, за да стане ясно как точно се преминава през този проблем
Отидох в централата на ВиК Пловдив където ме поканиха да си погася задълженията или да подготвим договор за разсрочено. Преди 5 дена ме посетиха инспектори и през таблета извадиха данни от своята база че дължа 1900, 30лв. за срок 2004-2014. Днес от същата база данни ми изведоха задължение от 1986, 50. Нали от една и съща база ги вадите бе - за 3 дена - 100лв разлика - както и да е. Отидох подготвен да платя цялата сума (даже и въпросните 100лв.)
Пазачката на входа ми каза да се кача на 5ти етаж при инспекторите. Асансьор няма.Претърпях преди време ПТП и не мога да изкачвам стълби. ОПААААААА - АМИ СЕГА? 5 етажна обществена административна сграда без асансьор????? В 21ви век???
30мин не намериха кой да ме обслужи на 1вия етаж или да си вземе служебния таблет и да си свърши работата.
Качих се пеша - на третия етаж реших че на тия олигофрени една стотинка няма да им дам.
Инспектора много сериозно ме плаши 20 мин как съдът ще ми вземе имуществото - детето ми без телевизор щяло да остане и т.н. обясниха ми че с преминаването през съд сметката ми ще нарасне с около 1500лв съдебни разходи, и т.н и т.н - глупост след глупост докато си изчерпа репертоара.
Като млъкна го попитах какво мисли за 3годишния срок назад за които може да търсят задължения. Изсмя ми се и каза че ако иска и за 20г ще пусне дело срещу мен.
Да - вярно е че може да ме съди за 20 г назад - съдът обаче може да отсъди най-много 3г назад. Така че той какво иска, а какво ще стане - това са 2 различни неща. Мисля че всъщност каквото и да предприемат срещу мен - ще им платя 3 г назад и с това ще приключа проблема. Не пропуснах на излизане да му се изсмея в очите за тия 1500лв съдебни разходи. Препоръчах му да се запознае със закона преди да почне да "плаши" хората. Аз съм чувал че разходите по едно служебно дело не надхвърлят 100лв.
Мисля че след като всичко приключи задълженията ми за 3 г заедно с делото ще са не повече от 500-600лв.
Всеки би казал - как може да си толкова безотговорен - това са 10г.
Аз казвам така: Напротив - много съм отговорен към собствените си пари - пазя си ги за себе си, а безотговорни към собствените си пари са те - как може досега да не са ме подвели под отговорност? Та това са 10Г ???
Сега вместо 2000 лв за 10 г. ще получат 500 за 3г. и с това ще приключим въпроса.
Това го пиша за да не се стряскат хората - спокоино - всички имаме проблеми и всички ги разрешаваме по един или друг начин. Няма някой утрепан за сметка за вода или ток.
Дори чух че самите те избягват да пускат изкания за над 3 г понеже губят делата и служебните разходи се трупат отново на тях, но това е непотвърден слух.
Ще пиша отново в тази тема при следващи стъпки от тяхна или от моя страна, за да стане ясно как точно се преминава през този проблем
Последна промяна buhala1 на 10 Юни 2014, 16:23, променена общо 1 път
- buhala1
- Нов потребител
Между това какво вие сте чувал и какво е в действителност може да има сериозни разминавания. Едно такова разминаване е например фактът, че минималното адвокатско възнаграждение е 300 лв. Ако претендират повече от 1000 лв ще е малко повече. Към тях трябва да се добави и държавната такса, която ще платят. Ако вие оспорвате и се назначат и някакви експертизи в случай, че ви осъдят ще трябва да платите и това .. та минималната сума която ще се добави към това което ще трябва да платите (в случай, че ви осъдят) е 350 лв. След това е вероятно срещу вас да се образува изпълнително дело което означава нови разноски за адвокат/юрисконсулт + такси които ще дължите на съдебния изпълнител (цялото това е малко повече от горната сума) и те така .. но всичко е при положение че ви осъдят ест.Аз съм чувал че разходите по едно служебно дело не надхвърлят 100лв.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Минавал съм вече по подобна пътека - с друга организация в друг град. Осъдиха ме да платя задължението + точно 85лв за цялата процедура. Преди да ме посетят ЧСИ получих покана да платя кеш последните 3 г без въпросните съдебни разходи
Демек - много шум правим, но основно плашим гаргите и вдигаме пушилка.
Онези си взеха същите 3 г, само че не като им ги давах, а 2 г по-късно, като минаха дела и други процедури. Това ще рече че просто в момента получавам безлихвен кредит. И колкото повече се забавят те с производството - толкова повече - месец след месец аз получавам по един месец вода без пари. И всичко това е - пак повтарям - защото те са немърливи към собствения си бизнес и са пропуснали момента да си вземат дължимото от мен. Сега ще вземат каквото могат, а именно - последните 3 г. Без значение дали 100-200 или 800 лв ще напишат за съдебни разходи - мен ми е все тая - пак няма да е цялата сума.
По думите на мой приятел адвокат, а и по моите възможности да разтълкувам закона ако си искат 3те години аз всеки момент съм готов да си платя и през съд няма изобщо да се мине. Ако искат 10г. - гарантирано губят и край на играта. Не могат да ме натоварят с разходите по делото, и аз пак си плащам последните 3 г.
Чувствам се като циганин в момента - защитен от закона и конституцията на България.
Щом в закона пише 3 г задна дата за просрочени периодични плащания то аз съм сигурен че в тая държава няма съд или организация които да са над закона и да постановят решение различно от законното.
Няма да дам и една стотинка докато не видя гетото строено пред касата на ВиК да си плащат.
Сега като съм изправен пред този проблем ще се наложи и да премина през него - естествено. Ще видим какво ще излезе - ще информирам тук или ще подредя всичко в нова тема, понеже, приятели, хората търсещи елементарна информация през гугъл попадат в този правен форум, и е добре да се види инфо от 1ва ръка на обикновен - юридически необразован човек ползващ обикновенни думички.
Ако ме осъдят - ще платя - ако ми се размине - пак ще си платя, но по-малко. Но и в двата варианта следващият изправен пред подобен проблем вече ще знае какво го чака без да има гадаене и различни тълкувания на сложни юридически термини.
Демек - много шум правим, но основно плашим гаргите и вдигаме пушилка.
Онези си взеха същите 3 г, само че не като им ги давах, а 2 г по-късно, като минаха дела и други процедури. Това ще рече че просто в момента получавам безлихвен кредит. И колкото повече се забавят те с производството - толкова повече - месец след месец аз получавам по един месец вода без пари. И всичко това е - пак повтарям - защото те са немърливи към собствения си бизнес и са пропуснали момента да си вземат дължимото от мен. Сега ще вземат каквото могат, а именно - последните 3 г. Без значение дали 100-200 или 800 лв ще напишат за съдебни разходи - мен ми е все тая - пак няма да е цялата сума.
По думите на мой приятел адвокат, а и по моите възможности да разтълкувам закона ако си искат 3те години аз всеки момент съм готов да си платя и през съд няма изобщо да се мине. Ако искат 10г. - гарантирано губят и край на играта. Не могат да ме натоварят с разходите по делото, и аз пак си плащам последните 3 г.
Чувствам се като циганин в момента - защитен от закона и конституцията на България.
Щом в закона пише 3 г задна дата за просрочени периодични плащания то аз съм сигурен че в тая държава няма съд или организация които да са над закона и да постановят решение различно от законното.
Няма да дам и една стотинка докато не видя гетото строено пред касата на ВиК да си плащат.
Сега като съм изправен пред този проблем ще се наложи и да премина през него - естествено. Ще видим какво ще излезе - ще информирам тук или ще подредя всичко в нова тема, понеже, приятели, хората търсещи елементарна информация през гугъл попадат в този правен форум, и е добре да се види инфо от 1ва ръка на обикновен - юридически необразован човек ползващ обикновенни думички.
Ако ме осъдят - ще платя - ако ми се размине - пак ще си платя, но по-малко. Но и в двата варианта следващият изправен пред подобен проблем вече ще знае какво го чака без да има гадаене и различни тълкувания на сложни юридически термини.
- buhala1
- Нов потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|