Здравейте! Имам нужда от някои разяснения. Единствен поръчител съм по потребителски кредит, който не се обслужва. При положение, че аз платя натрупаните неплатени вноски преди да е задействана процедура по издаване на изпълнителен лист, трябва ли предварително да уведомя кредитоискателя, че ще погася дължимото дотук? Питам по повод следния текст: “І.При първия вариант,когато дълга се погасява без да се изчаква започването на исковия процес и приключването на същия с осъдително решение -поръчителя Х изплаща дължимата сума на банката.С изплащането придобива право на:
1.1.Личен /обратен/ иск срещу длъжника.За изпълнението поръчителя Х задължително следва да уведоми длъжника,че възнамерява да плати дълга или,че срещу него е предявен иск за изпълнение-съгл.чл.143,ал.1 от ЗЗД.”
Какво се има предвид под задължително уведомяване и по какъв начин трябва да стане, че да не може после кредитоискателят да го оспори, когато заведа дело срещу него за връщане на заплатеното от мен?
Мога ли сама да се справя без адвокатска помощ при завеждането на дело срещу кредитоискателя, за да си потърся парите от него?
И още нещо. Прочетох в ЗЗД чл.147 ал.1, че ако банката в шест месечен срок от падежа на главното задължение не предяви иск, то поръчителството отпада. Значи ли това, че този член се прилага само когато е изтекъл срока на договора или може и в средата на срока при изминали 6 месеца без плащане от страна на кредитоискателя и липса на иск от банката?
Благодаря ви предварително.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 17:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Когато поръчителят плаща вноските
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Когато поръчителят плаща вноските
Моля ви, нека някой разясни тези два члена от ЗЗД - чл.143,ал.1 и чл.147 ал.1.
- jolkata6
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|