Чл. 519. (1) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2010 г.) Не се допуска изпълнение на парични вземания срещу държавни учреждения и общини.
Общините създадоха общински предприятия, а те влизат ли в тази разпоредба според вас?
Тези общински предприятия нямат регистрация в Трегистър, но си имат отделен ЕИК и отделни сметки, за движимо имущество не съм сигурен адли се води на тяхно име или общенско?
Може ли да се поиска принудително изпълнение пред ЧСИ по ГПК?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 15:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 519 и Общинските предприятия?
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: чл. 519 и Общинските предприятия?
Не, това е пак общината, не е отделно юридическо лице. Предполагам, че ЕИК е като за клон, поделение и подобни.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
А на мен не зная защо, този член ми лъха на противоконституционност, ама отвсякъде. В конкретният случай, ако имаш вземане срещу ЕТ"Бай Иван", съдия-изпълнителят веднага му запорира имуществото.
Ако обаче е срещу общината или нейно предприятие ,става като в онзи скеч :"Шефът каза,че ще плати , ама друг път. " В тази криза , хората са пропищели вече от общините и държавни предприятия , особено във връзка с обществените поръчки."
Ако обаче е срещу общината или нейно предприятие ,става като в онзи скеч :"Шефът каза,че ще плати , ама друг път. " В тази криза , хората са пропищели вече от общините и държавни предприятия , особено във връзка с обществените поръчки."
- sunrise
- Активен потребител
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2008 г.) (1) Общинското предприятие е специализирано звено на общината за изпълнение на дейности, финансирани от общинския бюджет.
(2) Общинското предприятия се създава, преобразува и закрива с решение на общинския съвет.
(3) Общинското предприятие осъществява дейността си въз основа на правилник, приет от общинския съвет.
(4) С правилника по ал. 3 се определят предметът на дейност, структурата, управлението, численият състав и правата и задълженията на предприятието по отношение на предоставеното му общинско имущество.
(5) Общинското предприятие е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити.
(2) Общинското предприятия се създава, преобразува и закрива с решение на общинския съвет.
(3) Общинското предприятие осъществява дейността си въз основа на правилник, приет от общинския съвет.
(4) С правилника по ал. 3 се определят предметът на дейност, структурата, управлението, численият състав и правата и задълженията на предприятието по отношение на предоставеното му общинско имущество.
(5) Общинското предприятие е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити.
- pitasht
- Активен потребител
ок убедихте ме но явно и ВКС не е бил сигурен и е решил че ОП е самостоятелен субект защотот по гр.д. № 5101/2008 на ІV гр.отд. е допуснал кас.обжалаване по иск на ОП и ги и задължил да внесат държавна такса, като накрая е постановил следното:
ОТХВЪРЛЯ исковете на Л. В. Г. срещу ОП “А” гр. В. по чл. 344 ал. 1 т. 1 КТ за признаване за незаконосъобразно на уволнението му със заповед № 7 от 18.02.2008 г. и за отмяна на заповедта, както и за присъждане на обезщетение по 344 ал. 1 т. 3 вр. с чл. 225 ал. 1 от КТ в размер на
ОСЪЖДА Л. В. Г. да заплати на ОП “А” гр. разноски по делото.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Мисля, че ако ВКС приемаше тази теза щеше да конституира Общината като страна и да присъди на нея разноски а не на ОП.
Аз пък се подведох по това, че по един трудво спор имахме запор на вземане, което Общината дължеше по договор за охрана на моя длъжник и общината ни каза, че те нямали договор за охрана, да сме си търсели парите от ОП. Затова реших, че след като договорите се сключват с предприятието, то има достатъчно самостоятелност, за да търсим и принудително изпълнение.
ОТХВЪРЛЯ исковете на Л. В. Г. срещу ОП “А” гр. В. по чл. 344 ал. 1 т. 1 КТ за признаване за незаконосъобразно на уволнението му със заповед № 7 от 18.02.2008 г. и за отмяна на заповедта, както и за присъждане на обезщетение по 344 ал. 1 т. 3 вр. с чл. 225 ал. 1 от КТ в размер на
ОСЪЖДА Л. В. Г. да заплати на ОП “А” гр. разноски по делото.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Мисля, че ако ВКС приемаше тази теза щеше да конституира Общината като страна и да присъди на нея разноски а не на ОП.
Аз пък се подведох по това, че по един трудво спор имахме запор на вземане, което Общината дължеше по договор за охрана на моя длъжник и общината ни каза, че те нямали договор за охрана, да сме си търсели парите от ОП. Затова реших, че след като договорите се сключват с предприятието, то има достатъчно самостоятелност, за да търсим и принудително изпълнение.
- pitasht
- Активен потребител
А, Сънрайз, аз също не смятам, че членът е прекрасен и справедлив. За противоконституционен не съм съвсем сигурна, все пак държавата и общината извършват уж специфични дейности (търговските по правило би трябвало да ги извършват чрез търговски дружества), а не такива, които се извършват и от ФЛ или ЮЛ.
Питащ, работодателят може да не бъде юридическо лице, а какво да е обособено "образувание". За работодател и ответник в трудов спор общинското предприятие е ОК, същото важи за клоновете на ЮЛ. За другите отношения обаче не става.
Питащ, работодателят може да не бъде юридическо лице, а какво да е обособено "образувание". За работодател и ответник в трудов спор общинското предприятие е ОК, същото важи за клоновете на ЮЛ. За другите отношения обаче не става.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Мерси и как се търсят парите от ОП тогава като работодател- с писмо до общината и оригинала на изп.лист?
- pitasht
- Активен потребител
portokal написа:А, Сънрайз, аз също не смятам, че членът е прекрасен и справедлив. За противоконституционен не съм съвсем сигурна, все пак държавата и общината извършват уж специфични дейности (търговските по правило би трябвало да ги извършват чрез търговски дружества), а не такива, които се извършват и от ФЛ или ЮЛ.
Е , даде , но общината също купува кламери и телбод например. . Или пък мазут да топли общинските служители парното . Примерно!
- sunrise
- Активен потребител
моят казус се разви благоприятно Оп плати доброволно
- pitasht
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|