начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

чл. 519 и Общинските предприятия?

чл. 519 и Общинските предприятия?

Мнениеот pitasht » 22 Мар 2010, 14:34

Чл. 519. (1) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2010 г.) Не се допуска изпълнение на парични вземания срещу държавни учреждения и общини.
Общините създадоха общински предприятия, а те влизат ли в тази разпоредба според вас?
Тези общински предприятия нямат регистрация в Трегистър, но си имат отделен ЕИК и отделни сметки, за движимо имущество не съм сигурен адли се води на тяхно име или общенско?
Може ли да се поиска принудително изпълнение пред ЧСИ по ГПК?
pitasht
Активен потребител

Re: чл. 519 и Общинските предприятия?

Мнениеот portokal » 22 Мар 2010, 14:53

Не, това е пак общината, не е отделно юридическо лице. Предполагам, че ЕИК е като за клон, поделение и подобни.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 22 Мар 2010, 15:16

А на мен не зная защо, този член ми лъха на противоконституционност, ама отвсякъде. В конкретният случай, ако имаш вземане срещу ЕТ"Бай Иван", съдия-изпълнителят веднага му запорира имуществото.
Ако обаче е срещу общината или нейно предприятие ,става като в онзи скеч :"Шефът каза,че ще плати , ама друг път. " В тази криза , хората са пропищели вече от общините и държавни предприятия , особено във връзка с обществените поръчки."
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 22 Мар 2010, 15:21

Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2008 г.) (1) Общинското предприятие е специализирано звено на общината за изпълнение на дейности, финансирани от общинския бюджет.

(2) Общинското предприятия се създава, преобразува и закрива с решение на общинския съвет.

(3) Общинското предприятие осъществява дейността си въз основа на правилник, приет от общинския съвет.

(4) С правилника по ал. 3 се определят предметът на дейност, структурата, управлението, численият състав и правата и задълженията на предприятието по отношение на предоставеното му общинско имущество.

(5) Общинското предприятие е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 22 Мар 2010, 15:44

ок убедихте ме но явно и ВКС не е бил сигурен и е решил че ОП е самостоятелен субект защотот по гр.д. № 5101/2008 на ІV гр.отд. е допуснал кас.обжалаване по иск на ОП и ги и задължил да внесат държавна такса, като накрая е постановил следното:
ОТХВЪРЛЯ исковете на Л. В. Г. срещу ОП “А” гр. В. по чл. 344 ал. 1 т. 1 КТ за признаване за незаконосъобразно на уволнението му със заповед № 7 от 18.02.2008 г. и за отмяна на заповедта, както и за присъждане на обезщетение по 344 ал. 1 т. 3 вр. с чл. 225 ал. 1 от КТ в размер на
ОСЪЖДА Л. В. Г. да заплати на ОП “А” гр. разноски по делото.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Мисля, че ако ВКС приемаше тази теза щеше да конституира Общината като страна и да присъди на нея разноски а не на ОП.
Аз пък се подведох по това, че по един трудво спор имахме запор на вземане, което Общината дължеше по договор за охрана на моя длъжник и общината ни каза, че те нямали договор за охрана, да сме си търсели парите от ОП. Затова реших, че след като договорите се сключват с предприятието, то има достатъчно самостоятелност, за да търсим и принудително изпълнение.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот portokal » 22 Мар 2010, 15:52

А, Сънрайз, аз също не смятам, че членът е прекрасен и справедлив. За противоконституционен не съм съвсем сигурна, все пак държавата и общината извършват уж специфични дейности (търговските по правило би трябвало да ги извършват чрез търговски дружества), а не такива, които се извършват и от ФЛ или ЮЛ.
Питащ, работодателят може да не бъде юридическо лице, а какво да е обособено "образувание". За работодател и ответник в трудов спор общинското предприятие е ОК, същото важи за клоновете на ЮЛ. За другите отношения обаче не става.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 22 Мар 2010, 15:54

Мерси :D и как се търсят парите от ОП тогава като работодател- с писмо до общината и оригинала на изп.лист?
pitasht
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 22 Мар 2010, 16:02

portokal написа:А, Сънрайз, аз също не смятам, че членът е прекрасен и справедлив. За противоконституционен не съм съвсем сигурна, все пак държавата и общината извършват уж специфични дейности (търговските по правило би трябвало да ги извършват чрез търговски дружества), а не такива, които се извършват и от ФЛ или ЮЛ.
Питащ, работодателят може да не бъде юридическо лице, а какво да е обособено "образувание". За работодател и ответник в трудов спор общинското предприятие е ОК, същото важи за клоновете на ЮЛ. За другите отношения обаче не става.

Е , даде , но общината също купува кламери и телбод например. :D . Или пък мазут да топли общинските служители парното . Примерно!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 06 Апр 2010, 12:25

моят казус се разви благоприятно Оп плати доброволно
pitasht
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство