Здравейте колеги, имам следния въпрос, ако някой може да ми помогне:
Ще подавам молба за издаване на ИЛ по бракоразводно дело, т.к. бащата е осъден:
"да заплаща на детето си, чрез неговата майка и законен представител /по нарочно открит на името на детето банков влог/ сума от 70 лв. месечно, считано от 01.12.2005 г. до 5-то число на текущъя месец считано от 01.01.2006 г, извън размерите на дължимата издръжка и нейното изменение." - която не е плащал до момента.
Въпроса ми е в молбата за издаване на изпълнителния лист трябва ли да посочвам и размера на законната лихва или последната се определя /изчислява от съдия изпълнителя или от посочено от него вещо лице на база изпълнителния лист.
Предварително благодаря за отговорите.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 12:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Молба за издаване на изпълнителен лист
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Молба за издаване на изпълнителен лист
Колега, ИЛ просто ще повтори написаното в диспозитива на постановеното СР- нито дума повече. В този смисъл- подавате една молба по посоченото дело- Моля, да ми бъде издаден ИЛ по Р №..., приложение- доказателства за платена ДТ и така.
Останалото е част от ИД.
Останалото е част от ИД.
- Гост.
- Старши потребител
Т.е. съдебния изпълнител изчислява размера на дължимата от бащата законна лихва и не следва тя да бъде посочвана от мен в молбата за издаване на ИЛ?
- lili81
- Младши потребител
На този въпрос, макар и парафразиран, вече съм отговорила с първото си изречение.
Имате съдебно изпълнително основание по смисъла на чл. 404, 1 ГПК. ИЛ повтаря дословно осъдителния диспозитив на постановеното СР. Това е доказано пред съда, това е постановено. Всичко, което се е случило след този съдебен акт по отношение това вземане( плащане или не, лихви и размерът им) е предмет на ИД.
В конкретния случай ИЛ ще съдържа следното
"да заплаща на детето си, чрез неговата майка и законен представител /по нарочно открит на името на детето банков влог/ сума от 70 лв. месечно, считано от 01.12.2005 г. до 5-то число на текущъя месец считано от 01.01.2006 г, извън размерите на дължимата издръжка и нейното изменение.
Имате съдебно изпълнително основание по смисъла на чл. 404, 1 ГПК. ИЛ повтаря дословно осъдителния диспозитив на постановеното СР. Това е доказано пред съда, това е постановено. Всичко, което се е случило след този съдебен акт по отношение това вземане( плащане или не, лихви и размерът им) е предмет на ИД.
В конкретния случай ИЛ ще съдържа следното
"да заплаща на детето си, чрез неговата майка и законен представител /по нарочно открит на името на детето банков влог/ сума от 70 лв. месечно, считано от 01.12.2005 г. до 5-то число на текущъя месец считано от 01.01.2006 г, извън размерите на дължимата издръжка и нейното изменение.
- Гост.
- Старши потребител
Добре е в изп.лист да пише че се дължат законни лихви, защото иначе съд.изп. може и да не ги събира, защото не са присъдени. Напишете си го в молбата за издаване на изп.лист, а пък каквото напише секретарката на съдията./а секретарката е голям началник/.
- p_dyan
- Потребител
p_dyan написа:Добре е в изп.лист да пише че се дължат законни лихви, защото иначе съд.изп. може и да не ги събира, защото не са присъдени. Напишете си го в молбата за издаване на изп.лист, а пък каквото напише секретарката на съдията./а секретарката е голям началник/.
Така... И как си го представяте в ИЛ да пише нещо различно от постановеното в СР? И си мислите, че с една молба за издаване на ИЛ, ако е допуснато опущение от ищеца при предявяване на претенцията, то с молбицата това опущение ще се поправи?
Само защото в 86 го пише?
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря ви за отговорите.
- lili81
- Младши потребител
Вчера не съм ви чела внимателно, но днес на втори прочит- това ли ви пише в СР? Дословно?
п.п. А аз все още си чакам отговора от преждепишещия колега...
70 лв. месечно, считано от 01.12.2005 г. до 5-то число на текущъя месец считано от 01.01.2006 г, извън размерите на дължимата издръжка и нейното изменение
п.п. А аз все още си чакам отговора от преждепишещия колега...
- Гост.
- Старши потребител
Да цитирала съм дословно СР.
- lili81
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|