начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Обжалване на разпореждането за незабавно изпълнение

Обжалване на разпореждането за незабавно изпълнение

Мнениеот e.kalcheva » 10 Окт 2008, 09:30

Здравейте!
Много съм разколебана по отношение на заповедното производство, от това което слушах на семинар в х-л "Родина" от съдия Белазелков и реалното практическо приложение. Много моля за ценни разяснения по следния случай: Получена е заповед за незабавно изпълнение, издадена въз основа на запис на заповед /чл.417, т.9/, заезно с изпълнителен лист и наложени възбрани и запори от ЧСИ.
Въпросът ми е, към частната жалба по чл.419, ал.1 отделно ли трябва да се приложи възражение и наистина ли не е необходимо да се посочват мотиви, а само едно голо възразяване. От възражението срещу заповедта за изпълнение ще последва ли вдигане на наложените запори до евентуалното предявяване на иск от кредитора. Законосъобразно ли е да се наложат запори на банкови сметки на търговско дружество при положение, че ЗЗ е подписана от длъжника в качеството му на физическо лице?
Предварително благодаря на всеки, който ще отдели от времето си, за да сподели знанията си с мен.
e.kalcheva
Младши потребител

Re: Обжалване на разпореждането за незабавно изпълнение

Мнениеот sogio » 10 Окт 2008, 11:17

Възражението се връчва на длъжника заедно със самата заповед за незабавно изпълнение. То е по образец и се подава в срока за обжалване на разпореждането заедно с частната жалба. Във вашия случай - когато документът, въз основа на който е издадена заповедта за незабавно изпълнение е запис на заповед, простото възразяване на длъжника спира изпълнението (разбира се длъжникът трябва да обжалва и самото разпореждане за издаване на заповедта, тъй не може само да възрази срещу нея). Практиката на съдилищата е различна в този случай - принципно в тази хипотеза спирането на изпълнението е законова последица от подаването на възражението и не е необходим изричен акт на съда за това, но някои съдии издават определение за спирането, с което целят по-скоро да уведомят съдебния изпълнител за това.
Що се касае до последния Ви въпрос, вдигането на наложените възбрани и запори е последица само на прекратяването на изпълнителното производство - аргумент от чл.433, ал.2 ГПК, не и на спирането му.
sogio
Потребител

Мнениеот sogio » 10 Окт 2008, 11:26

Исках само да допълня, че ако ЗЗ е издаден от името на физическо лице, а изпълнението е насочено срещу имущество или банкови сметки на юридическо лице, това е основание юридическото лице да обжалва действията на съдебния изпълнител пред съответния окръжен съд.
sogio
Потребител

Мнениеот e.kalcheva » 10 Окт 2008, 20:45

Sogio, много благодаря! Първото изречение от отговора ви малко ме обърква. Та нали възражението произлиза от самия длъжник - какво възражение му се връчва на него. Има ли специална форма на възражението по отношение на заповедта за незабавно изпълнение? Последният ми въпрос, с който спирам да ви тормозя е, законосъобразно ли е налагането на запор върху дяловете на длъжника в търговски дружества и какво се цели с това, тъй като фирмите продължават да си действат, а само не могат да се продават?
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот ivajlo » 24 Окт 2008, 10:34

Възражението е на бланка и тя се връчва заедно със заповедта.
Останалото го пише в закона.
ivajlo
Младши потребител

Мнениеот nanny_banny » 17 Ное 2008, 17:17

Аз, колеги, имам още един въпрос по темата, това разпореждане за незабавно изпълнение се обжалва задължително заедно с протеста, но под каква форма, свободен текст .....и какви точно доводи трябва да се приложат, конкретно съотносимите с казуса предполагам?
Благодаря!
nanny_banny
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство