начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ПУБЛИЧНА ПРОДАН НА ИМОТ

ПУБЛИЧНА ПРОДАН НА ИМОТ

Мнениеот sssisy » 21 Юли 2008, 16:19

Здравейте, преди време бях писала във вашия форум и бях много щастлива, когато ми се отзовахте толкова бързо и коректно. Аз нямам юридическо познание, затова ще си задам върпоса максимално ясно.
След като съм завела дело за делба на имот и прилежащия му терен излезе решение, с което имота се раздели на наследниците. Вещо лице е определило, че пазарната цена на къщата е 6300лв. Сега ще плащам на ЧСИ да опише имота и всичко прилежащо към него, в следствие, на което имота ще бъде обявен на публична продан. Моят адвокат ми каза, че по време на търга може да участва всеки, но предварително трябва да се внесе депозит, който е в процент от пазарната цена. Също така може да се продаде имота и на 50% от определената от вещото лице пазарна цена, а може да се продаде и на всяка друга по-висока цена. Въпроса ми е ако никоя от страните не внесе депозит за участие в търг и никой друг не прояви интерес към имота как протича публичната продан? Може ли да се разбере колко хора са внесли депозит, преди датана, на която е насрочен търга?Ще съм ви много благодарна, ако ми дадете отговор на въпросите и ако ме насочите към някаква литература в интернет да прочета повечко относно питанките ми. Спорен ден и всичко най на всичи участници във форума. :D
sssisy
Младши потребител

Мнениеот medilex » 21 Юли 2008, 16:34

Началната цена, от която започва публичната продан е 50 на сто от продажната цена. В текстовете по-долу ще намерите отговор и на другите Ви въпроси, макар че на тях е трябвало да отговори адвокатът ви.

Чл. 354. (1) Когато имотът се изнася на публична продан като неподеляем, всеки от съделителите в делбата може да го изкупи при условията на чл. 505, ал. 2.
(2) Ако няколко съделители желаят да изкупят имота при условията на ал. 1, се извършва нова продан само между тях при първоначална цена - предложената най-висока при първата продан. Тя продължава една седмица и се извършва по общите правила.
(3) Ако при проданта по ал. 2 никой от съделителите не изкупи имота, той се възлага на наддавача - трето лице на делбата, предложило най-високата цена при първата продан.

Чл. 505. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 1.03.2008 г.) Съпругът недлъжник може да осуети проданта, ако до предаването на движимата вещ в магазин или борса, съответно преди началото на явния търг с устно наддаване, а за публичната продан на имот - до деня, предхождащ деня на проданта, внесе по сметка на съдебния изпълнител равностойността на дела на съпруга длъжник от общата вещ според определената цена за продажба в магазин, съответно от цената на имота.
(2) Когато съпругът недлъжник участва в наддаването, той се обявява за купувач, ако при съставянето на протокола по чл. 492, ал. 1 заяви, че желае да купи имота по най-високата предложена цена.

Чл. 492. (1) В началото на работния ден след изтичането на срока за подаване на писмени наддавателни предложения на определеното място в сградата на районния съд съдебният изпълнител в присъствието на явилите се наддавачи обявява постъпилите наддавателни предложения, за което съставя протокол. В протокола се вписват наддавачите и наддавателните предложения по реда на отварянето на пликовете. За купувач на имота се смята този наддавач, който е предложил най-висока цена. Ако най-високата цена е предложена от повече от един наддавач, купувачът се определя от съдебния изпълнител чрез жребий в присъствието на явилите се наддавачи. Обявяването на купувача се извършва от съдебния изпълнител в протокола, който се подписва от него.
(2) Ако при обявяването на купувача някой от явилите се наддавачи устно предложи цена, по-висока с размера на един задатък, съдебният изпълнител отразява предложението в протокола и след като наддавачът го подпише, съдебният изпълнител пита три пъти има ли желаещи да предложат по-висока цена с размера на още един задатък. Ако постъпи предложение, то се отразява в протокола и наддавачът го подписва. След изчерпване на предложенията за купувач на имота се обявява този наддавач, който е предложил най-висока цена.
(3) Купувачът е длъжен в едноседмичен срок от приключване на проданта да внесе предложената от него цена, като приспадне внесения задатък.

Чл. 489. (1) За участие в наддаването по сметка на съдебния изпълнител се внася задатък 10 на сто върху началната цена. Взискателят не внася задатък, ако вземането му надвишава неговия размер.
(2) Всеки наддавач посочва предложената от него цена с цифри и с думи и подава предложението си заедно с квитанцията за внесения задатък в запечатан плик. Наддавачът може да направи повече наддавателни предложения. Всяко наддавателно предложение се прави отделно.
(3) Взискателят не внася задатък по всяко предложение, ако вземането му надвишава размера на сумата от необходимите задатъци според броя на подадените наддавателни предложения.
(4) Предложенията се подават в канцеларията на районния съд, което се отразява във входящия регистър.
(5) Проданта приключва в края на работното време в последния ден.
(6) Наддавателни предложения от лица, които нямат право да вземат участие в публичната продан, както и предложения за цена под началната са недействителни.
medilex
Младши потребител

Мнениеот sssisy » 23 Юли 2008, 14:23

Благодаря medilex, искам да попитам още нещо. Връщат ли се депозитите, на хората, които не са спечелили търга и ако не къде отиват тия пари, за държавата ли или..................?Мерси предварително. И собствениците на имота може ли да участват в търга без да внасят депозит?
sssisy
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 21 Авг 2008, 21:41

Sisi, задатъка внесен за участие в търг, организиран от ЧСИ , се връщат на неспечелилите участници, обикновено за 2-3 дни до седмица, но пуснете молба до съдия изпълнителя и посочете по коя сметка да ви се върнат.

Сиси, ти за колко време успя да завършиш с делото за делбата (от мобата до решението на съда) ?
p_dyan
Потребител

Мнениеот yusla » 22 Авг 2008, 21:25

Искам да попитам това в кой закон мога да го прочета? "Чл. 354. (1) Когато имотът се изнася на публична продан като неподеляем, всеки от съделителите в делбата може да го изкупи при условията на чл. 505, ал. 2. "
Значи и съсобствениците на неподеляемия имот могат да участват в наддаването?
yusla
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 22 Авг 2008, 23:21

Гост.
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство