Ситуацията е следната: баща ми има влязло в сила съдебно решение и изпълнителен лист удостоверяващ вземане към фирма. Изпълнителният лист беше изпратен на съдия-изпълнител, но докато съдия-изпълнителят предприеме някакви действия (а може и от преди това), фирмата фалира. След около 6-7 месеца се разбира (т.е. съдия-изпълнителят информира баща ми) че срещу въпросната фирма има и доста други изпълнителни дела и че, съгласно новите закони, с фирмата вече се занимава Агенцията за държавни вземания. Баща ми изпраща съответната молба до съответната регионална дирекция на Агенцията. Оттам му отговарят че молбата му е приета и изпълнителното му дело е изискано и получено. Оттогава, поне 4-5 месеца, няма никаква информация до къде са стигнали нещата. Баща ми се е обаждал наскоро до Агенцията и са му казали че информация не могат да му дадат. Въпросите ми са:
Някой знае ли какви са правата на кредитори в ситуацията на баща ми - права да получава информация относно развитието на нещата, и от кого трябва и може да се получава подобна информация, от Агенцията или от съдия-изпълнителят (нали делото вече не е при него).
Има ли нормативни актове, които уреждат специално отношенията между Агенцията за държавни вземания и другите, частни, кредитори на длъжника.
Много ще съм благодарна на всеки, който сподели мнение и опит по този въпрос!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 18:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Agenziya za darjavni vzemaniya i chasten kreditor
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Agenziya za darjavni vzemaniya i chasten kreditor
Конкуренция между публично и частно изпълнително производство
Чл. 157. (1) (Изм.-ДВ, бр. 42 от 2003 г.) Имущество, върху което преди образуването на изпълнително производство по реда на Гражданския процесуален кодекс са наложени мерки за обезпечаване на публични вземания или срещу което е започнато принудително изпълнение за събиране на публични вземания, се реализира от публичния изпълнител при условията и по реда на този кодекс.
Действия след приключване на изпълнителното производство
Чл. 158. (Изм.-ДВ, бр. 42 от 2003 г.) В случаите по чл. 157, ал. 1, ако след осребряване на имуществото на длъжника и погасяване на задълженията и разноските по изпълнението останат парични средства, Агенцията за държавни вземания ги превежда по сметката на съдия-изпълнителя.
Чл. 157. (1) (Изм.-ДВ, бр. 42 от 2003 г.) Имущество, върху което преди образуването на изпълнително производство по реда на Гражданския процесуален кодекс са наложени мерки за обезпечаване на публични вземания или срещу което е започнато принудително изпълнение за събиране на публични вземания, се реализира от публичния изпълнител при условията и по реда на този кодекс.
Действия след приключване на изпълнителното производство
Чл. 158. (Изм.-ДВ, бр. 42 от 2003 г.) В случаите по чл. 157, ал. 1, ако след осребряване на имуществото на длъжника и погасяване на задълженията и разноските по изпълнението останат парични средства, Агенцията за държавни вземания ги превежда по сметката на съдия-изпълнителя.
- 5555
Навремето (2000-2001 г.) се спираха изпълнителните дела при съдия-изпълнителя, ако длъжникът има публични задължения, по-големи от "частните" му задължения, за които се водят изпълнителни дела. Сега не е така, делото при съдия-изпълнителя също продължава, паралелно с изпълнителното дело в АДВ. В Агенцията няма да му дадат информация, по тяхното изпълнително дело той не е страна. Най-добре да си прегледа делото при съдия-изпълнителя и да види каква точно е хавата там. Не е вярно това, че с фирмата се занимава само АДВ. Но може да се случи така, че за вземането на баща Ви да не остане нищо от имуществото на фирмата. Какво е впрочем това вземане - за трудово възнаграждение, или по някакъв друг договор, или...? Първо, с чл. 136 от ЗЗД държавата е дала привилегия на своите вземания пред "частните", с много малко изключения. Едно такова изключение са вземанията от трудови правоотношения - те са с предимство пред вземанията на държавата. Останалите "частни" вземания към фирми са след тези на д-вата.
Има значение също и това, заради което 5555 е копирал чл. 157 от ДПК: ако има мерки за обезпечение на публични вземания от по-рано, това имущество няма да може да се използва от съдия-изпълнителя за събиране на вземането на баща Ви. Агенцията ще го реализира и полученото ще отиде само за вземанията на държавата, защото баща Ви няма възможност да се присъедини към производството по ДПК. Само кредитори, обезпечени със залог или ипотека, могат да се присъединяват към него. Така че и в този случай му отива на кино привилегията по чл. 136 ЗЗД, дори ако вземането му е от трудови правоотношения.
Има значение също и това, заради което 5555 е копирал чл. 157 от ДПК: ако има мерки за обезпечение на публични вземания от по-рано, това имущество няма да може да се използва от съдия-изпълнителя за събиране на вземането на баща Ви. Агенцията ще го реализира и полученото ще отиде само за вземанията на държавата, защото баща Ви няма възможност да се присъедини към производството по ДПК. Само кредитори, обезпечени със залог или ипотека, могат да се присъединяват към него. Така че и в този случай му отива на кино привилегията по чл. 136 ЗЗД, дори ако вземането му е от трудови правоотношения.
- М
За съжаление, в конкретния случай вероятността баща Ви да получи нещо срещу изпълнителния си лист, са нищожни.Единствено ако длъжникът /фирмата, за която говорите/, има достатъчно активи, от осребряването на които да се удовлетворят публичните взискатели /данъчно, РУ "СО", митници../ и останат средства, баща Ви би могъл да получи нещо...Ако обаче има и други частни взискатели като него, всички ще бъдат удовлетворени пропорционално.За повече информация проверете на http://www.adv.government.bg
- sunshine_75
- Потребител
Благодаря на всички за мненията. И аз четох ДПК в цитираната част и понеже не ме удовлетвори това, което прочетох (::), реших да потърся мнения по въпроса. Естествено, проблемът е емоционален. Съдебното решение е за обезщетяване на материални и нематериални щети от автомобилна катастрофа, предизвикана от автомобил на фирмата. Според баща ми, щом има съдебно решение, то трябва да се изпълни, т.е. да има правосъдие и справедливост (автомобилната катастрофа стана 1998 и застрахователната компания вече изплати обезщетение за смъртта на майка ми) . Моите обяснения за много малката вероятност да получи тези пари (аз сам все пак юрист, макар и от 4 год. да не работя), се посрещат с неразбиране и "на нож" (което аз напълно разбирам). Баща ми иска сега да пише писмо до различните държавни институции, т.е май се очаква това писмо аз да го напиша....
Благодаря още веднъж на всички!
Благодаря още веднъж на всички!
- Karima
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|