начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

дълг срещу собственост

дълг срещу собственост

Мнениеот u.k. » 24 Мар 2004, 10:10

Работя отскоро като юрисконсулт в община. Кмета ми възложи да изработя договор за замяна на дълг срещу собственост. Молбата ми към вас колеги е: Ако някой е писал подобен договор да ми помогне. А мислете ли, че след като се касае за разпореждане с общинска собственост трябва преди това ОбС да вземе решение в смисъл че дава съгласие да се осъществи тази сделка? Може би е необходимо да бъдат оценени от лицензиран оценител двата имота, които ще заменяме?
Моля посочете ми "стъпките". Благодаря предварително!
u.k.

Re: дълг срещу собственост

Мнениеот donna2 » 24 Мар 2004, 10:22

според мене ОС трябва да вземе решение ;
след това лицензиран оценител да направи пазарна оценка на имота
чета дълг срещу собственост , общината ще заменя два имота срещу дълг така ли е
donna2
Потребител

Мнениеот urii » 24 Мар 2004, 10:52

Да - ще заменяме два недвижими имота - /единият е в центъра на града, а другия е извън регулацията/ срещу паричен дълг, който имаме към едно търговско дружество и за който сме осъдени да възстановим. Дружеството се е снабдило и с изпълнителен лист, но страните могат да се споразумеят за въпросната замяна.
urii

Мнениеот donna2 » 24 Мар 2004, 11:17

РЕШЕНИЕ НА ОС ; ОЦЕНКА НА ИМОТИТЕ ; РЕШЕНИЕТО НА ОС да се мотивира и факта дали в бюджета на общината има /предполагам няма средства за предвидени за погасяване на дълга , след това правите договора за замяната на дълг срещу собственост
donna2
Потребител

Мнениеот s » 24 Мар 2004, 14:24

Извинявай, Донна - ти си права, но според мен оценката може би трябва да се направи преди решението на ОС за замяната! Не трябва ли то да се съгласи с направената оценка на имотите?
s

Мнениеот donna2 » 24 Мар 2004, 14:30

аз мисля ,че освен да вземе решение за замяната ,ОС трябва да вземе решение и за по вэпроса да се изготвят оценки ва 2-та имота ,дори не е зле да вземе решение и по кой метод ще се оценяват и чак след като са изготвени смятам че трябва да се вземе второ решение с което да се одобрят от ОС /това за по-голяма сигурност така никой никого няма да обвинява че е заменил имотите за жълти стотинки /
donna2
Потребител

Мнениеот s » 24 Мар 2004, 14:38

Да, значи мненията ни взаимно се допълват!
Успех на колегата!
s

Мнениеот u.k. » 25 Мар 2004, 14:20

Сърдечно благодаря! Ние в общината имаме сключен договор с фирма /лицензиран оценител/, на която ще възложим оценките.
u.k.

Мнениеот vanja » 28 Мар 2004, 12:55

Много се радвам, колеги, че открих случайно тази тема, тъй като щях да поставям същия въпрос. Междувпрочем много се вълнувам, тъй като за първи път пиша във форума. Казуса ми е същия, само че аз съм от страната на търговското дружество, което има осъдително решение против община. То обаче не е влязло в сила, тъй като общината е подала касационна жалба. В този смисъл, колега u.k. погледнете разпоредбата на чл.239 ал.2 от ГПК, където се казва, че срещу общини не се допуска изпълнение на невлязло в сила решение. Ако вашият случай е такъв, трябва да изчакате решението на ВКС или жалбата да бъде оттеглена. В моя случай общината ако иска да си изпълни дълга трябва да си оттегли касационната жалба. По въпроса за самия договор между общината и дружеството, чудех се дали общината въобще може да сключва договор за новация по смисъла на чл.107 от ЗЗД, защото именно такъв би следвало да е т.нар. от колегата "договор за замяна на дълг срещу собственост". По принцип не би следвало да има пречка, тъй като общината в конкретния случай е равнопоставен субект на дружеството по гражданското правоотношение, възникнало между тях. Но колебанията ми произтичат от това, че способите за разпореждане с общински имот - частна собственост са изчерпателно изброени в ЗОС. Дали под "замяна" не се има предвид само замяна с друг недвижим имот, но не и замяна с дълг? "Даването вместо изпълнение" - т.е. прехвърляне на право на собственост върху общ. имот вместо плащане на дължима по друг дълг парична не е способ, предвиден в чл.34 и сл. от ЗОС. В този смисъл няма ли този "договор за замяна на дълг срещу собственост" да противоречи на закона. Все пак ЗОС е специален спрямо общите разпоредби за собствеността. Възможно ли е да се сключи договор за замяна на два имота, като имота който ще прехвърли дружеството е с много по-малка стойност и страните се съгласят, че разликата за уравнение ще се прихване, превид наличието на еднородно задължение за изплащане на парична сума от общината към дружеството. Нямам много опит в материята на общинската собственост, така че ако някой има по - добри идеи, моля да помогне. Предварително благодаря. Колега u.k. ако вече сте напреднал в казуса, моля споделете.
vanja
Младши потребител

Мнениеот u.k. » 30 Мар 2004, 15:27

Все още няма развитие при нас. Просто изчаквам една среща с юристите на търговското дружество за да се запозная с техните варианти. Аз също се радвам за това че се получи дискусия. Моля пишете и вие ако научите нещо повече!
u.k.

Мнениеот vanja » 31 Мар 2004, 09:03

Уважаеми колега u.k. и при мен няма развитие засега. Кажете моля какво мислите за моите разсъждения, дали разсъждавам в правилна посока или бъркам някъде. Предварително благодаря.
vanja
Младши потребител

Мнениеот Младежа » 01 Апр 2004, 12:57

Хитро сте го измислили , като не може да им го дариме и те да се откажат от вземането си:Да направим заменката.......да , ама НЕ. Не може разширително тълкуване на закона. Колко много решения на Обшинските съвети падат в съда.
Впрочем, ако Областния проспи, защо да не може......В България с правото всичко може.....Успех!!!
Младежа

Мнениеот vanja » 01 Апр 2004, 13:40

Какво му е разширителното на тълкуването относно заменката на два имота, Младежо, пояснете моля. Според мен ще е разширително "дълг срещу собственост", както бе описан първоначалния вариант на казуса.
vanja
Младши потребител

Мнениеот u.k. » 02 Апр 2004, 22:50

Nqma problem v kazusa - tova si e 4ista obligaciq.
u.k.

Назад към Изпълнително и обезпечително производство