начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

изпълнение на задължение за предаване на дете

изпълнение на задължение за предаване на дете

Мнениеот ivan_mirchev » 04 Авг 2014, 10:37

Здравейте,

Имам нужда от съвет и предварително благодаря на всеки, който се отзове.
Ситуацията е следната. Имам съдебно решение, с което е постановено през лятото, детето да пребивава при бащата един месец. Обрузавано е изпълнително производство - точно тук е проблемът.
ДСИ не изпраща своевременно указания свързани с процедурата, а последният път аз трябваше да се обадя, за да получа такова. В резултат изгубих много време,а лятото си отива. ДСИ твърди, че е изпратила покана на длъжника в тридневен срок, но понеже няма обратна връзка/ т.е. поканата не е получена/- ДСИ не можела да предприеме нищо. Според чл.528 от ГПК, ал2 "2) В тридневен срок от връчването на поканата длъжникът трябва да съобщи на съдебния изпълнител:
1. готов ли е да предаде детето в определеното място и време;
2. какви пречки за своевременното изпълнение на задължението съществуват;
3. в кое място и време е готов да предаде детето.
(3) За неизпълнение в срок на задължението по ал. 2 съдебният изпълнител налага на длъжника глоба по чл. 527, ал. 3 и при необходимост постановява принудителното му довеждане.
"
Въпросите ми са следните:

1. Налице ли е бездействие на ДСИ и къде мога да се оплача ?
2. При положение, че поканате не е връчена на длъжника/ той просто може да откаже да я приеме!/ може ли да ДСИ да полза правомощията си по чл.528 ал3 ?
3.Изобщо какво може да се направи в случая ?
Ще съм задължен на всеки, който даде съвет!
ivan_mirchev
Младши потребител

Re: изпълнение на задължение за предаване на дете

Мнениеот eurolinker » 06 Авг 2014, 11:14

Без да съм ЧСИ ви съветвам да поискате изпълнителното ви дело да бъде прехвърлено на такъв, по възможност с опит в тази деликатна област на изпълнителното производство. Консултирайте се за подробности с избрания от вас ЧСИ, преди да отправяте искенто си до ДСИ (който е задължен служебно да предаде книжата на ЧСИ).
Вижте чл. 441 относно отговорността на СИ. Но да търсите отговорност надали ви е главната цел в случая.
Дисциплинирането на длъжника (майката) може да стане само с глоби, а за да се налагат трябва воля, здрави нерви и разбира се - желание за стриктно и точно спазване на закона. Координирайте действията си (официално и неофициално) с отдел "Закрила на детето".
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство