начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Обжалване на опис на несеквестируем имот

Обжалване на опис на несеквестируем имот

Мнениеот lawjust » 24 Юни 2014, 19:25

Здравейте, казусът ми е следният и ще се радвам и вие да споделите мнението си: Налице е образувано изпълнително дело, наложена възбрана върху имот - собственост на длъжника, който считаме за несеквестируем (единствено жилище). С поканата за доброволно изпълнение длъжникът е уведомен за наложената възбрана върху имота, както и за това, че е насрочен опис на същия. В рамките на едноседмечния срок длъжникът пуска до ЧСИ жалба на основание чл. 435, ал.2 от ГПК - обжалва се насочването на принудителното изпълнение спрямо несеквестируемия имот чрез насрочването на описа. Впоследствие обаче е депозирана от страна на взискателя молба за отлагане на описа (без да се посочва в молбата следваща дата за опис). Резолюцията на ЧСИ на тази молба е, че уважава същата.
Питането ми е, при това положение, след като опис няма да се състои и няма друга нова дата за насрочване на описа, налице ли е все още правен интерес от жалбата (тоест дали ако същата се администрира до съда дали той няма да каже, че длъжникът няма интерес да обжалва - в крайна сметка опис няма вече насрочен - притеснява ме обаче това, че се "отлага", а не "отменя") и в случай че бъде оттеглена, при евентуално последващо ново насрочване на описа, ще бъде ли преклудирано правото на длъжника да обжалва този следващ опис, при положение, че си е оттеглил първоначалната жалба?
lawjust
Нов потребител

Re: Обжалване на опис на несеквестируем имот

Мнениеот ivanov_p » 24 Юни 2014, 20:40

Щом сте пуснали жалба с нея се занимава СИ, там нямате повече работа. Ако насрочат нов опис обжалвате пак, може да обжалвате до влизане в сила на протокола за възлагане. При обжалването обаче доказателствената тежест е върху вас и там се губят делата.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lawjust » 24 Юни 2014, 23:44

Благодаря много за отговора, всъщност що се отнася до нашите действие по жалбата и последиците от тях, ме интересува от гледната точка на това, че за да не се товари длъжникът сега с още разноски по администрирането й и под страх от жалбата да не се окаже лишена от правен интерес (като се реши въпросът от съда), искаме да я оттеглим. Затова ме интерсуваше мнение по въпроса, след като я оттеглим дали ще можем впоследствие да обжалваме новия насрочен опис.
lawjust
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Юни 2014, 10:16

Вие като сте я пуснали сте имали съобщение за опис и сте реагирали на него, отлагането е последващо и няма как жалбата да е без интерес.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lawjust » 25 Юни 2014, 11:06

А ако сега оттеглим жалбата, мислите ли, че после като обжалваме ново насрочване на опис и други последващи принудителни изпълнителни действия (спрямо този несеквестируем имот), ще ни кажат гледйте си работата - не нможете повече да жалите насочването на изпълнението спрямо този имот, защото вече сте си оттеглили жалбата?
lawjust
Нов потребител

Мнениеот Melly » 25 Юни 2014, 15:03

lawjust написа:Налице е образувано изпълнително дело, наложена възбрана върху имот - собственост на длъжника, който считаме за несеквестируем (единствено жилище).

Субективната представа за несеквестируемост на жилището ви не винаги се оказва правилна. Напълно възможно е същото жилище да обезпечава вземането на кредитора с предходен договор за учредяване на ипотека в негова полза и по този начин длъжникът сам да се е лишил от несеквестируемостта на жилището си.
Така че, проверете документално историята назад във времето.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Юни 2014, 15:49

Не съм казал да оттегляте жалбата, а да не правите нищо повече. Да му мисли съдия-изпърнителят. Вие си събирайте документите за да даказвате несеквестируемостта и следващия път ги пуснете като приложение.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lawjust » 25 Юни 2014, 20:20

Благодаря Ви много за споделените мнения и съвети !
lawjust
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство