начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

изпълнение върху акции ????

изпълнение върху акции ????

Мнениеот na4inae6 » 02 Ное 2001, 12:20

Има изпълнителен лист срещу ЮЛ в случая ООД. Има образувано изпълнително дело. Призовката за доброволно изпълнение е връчена. Единственото имущество на въпросното ЮЛ е мажоритарен пакет акции от определено АД. Няма имоти, няма движимо имущество, сметките са празни ... Акциите на гореспоменатото АД не са отпечатани. Времените удостоверения или не са издадени или не са в наличност ... Съдия изпълнителят не знае какво да прави ... Някакви идеи за излизане от ситуацията и за събиране на вземането?
na4inae6

RE: изпълнение върху акции ????

Мнениеот Veselin Todorov » 14 Ное 2001, 15:15

АД- то води регистъра/книгата на акционерите при налични акции. При безналични акции- Централен депозитар. Трябва да се насочат действията към АД или Центр. депозитар.
Veselin Todorov

RE: RE: изпълнение върху акции ????

Мнениеот Акционер » 16 Ное 2001, 20:24

Очевидно е от въпроса, че става дума за налични акции (временни удостоверения). Ако бяха безналични, щеше да е по-добре, поне не могат да се скрият. А към АД - издател на акциите какво да насочи човекът? То не е длъжник. В книгата на акционерите може да опита да впише запор, така че евентуално прехвърляне да не може да му се противопостави, но акциите не са имущество на това АД, а на ООДто - длъжник. Така че какво да насочи към него? Аз съм бил от страната на такова АД и ти казвам, че резулатът за взискателя е никакъв. Дори такъв запор според мен няма правна стойност, защото какво се запорира? АДто не дължи нищо на акционера, евентуално ще впише в книгата на акционерите прехвърляне на акции, а и на какво основание би го отказало. Не знам в ГПК да има способ запор върху вписване в книга на акционерите. Може да се опита запор върху вземанията на длъжника срещу АДто, включително за дивидент, но той е условен. А иначе наличните акции (временни удостоверения) как ще ги продаде съдия-изпълнителя, ако не ги държи? Няма да стане. Ще се радвам да чуя нещо различно.
Акционер

Назад към Изпълнително и обезпечително производство