начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

Разноски по изп.дело при хипотезата на чл. 433 (1),т. 7

Разноски по изп.дело при хипотезата на чл. 433 (1),т. 7

Мнениеот drlaw » 05 Мар 2010, 14:11

Има издаден изп. лист през 2000 г. в полза на Топлофикация за задължения от 1999 г. и изпълнително дело при ДСИ. През 2008 г. делото на основание § 3. (1) ЗЧСИ е продължено от ЧСИ. Заведохме отрицателен установителен иск, че вземането е погасено по давност и с решение на съда от ноември 2009 г. той бе уважен. Междувременно ЧСИ беше запорирал трудовите възнаграждения на длъжниците и се натрупа достатъчна сума за удовлетворяване на взискателя, както и на разноските по изп. дело.
Пуснахме молба до ЧСИ за прекратяване на осование чл. 433 (1),т. 7 ГПК, в началото на януари т.г. Близо месец и половина ЧСИ не го прекрати под предлог, че чака становище от взискателя-Топлофикация. Най-накрая, в средата на февруари, делото беше прекратено, но за съжаление ЧСИ отказа да върне на длъжниците всички пари.
В мотивите си той посочва, че всички разноски, направени до датата на представеното влязло в сила съдебно решение, остават в тежест на длъжника.
Та питането ми е дали това е правомерно с оглед на разпоредбата на чл. 79, ал. 1, т. 1 от ГПК.
Имам ли основание да си търся парите от ЧСИ по реда на чл. 441 ГПК, вр. с чл 45 ЗЗД или пък да ги търся от взискателя?
drlaw
Младши потребител

Re: Разноски по изп.дело при хипотезата на чл. 433 (1),т. 7

Мнениеот kalahan2008 » 05 Мар 2010, 23:16

Според мен следва да си ги искате от взискателя, ако същите са платени от него. Ако взискателят не ги е платил, но ЧСИ ги е начислил, следва да си ги искате от ЧСИ.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Разноски по изп.дело при хипотезата на чл. 433 (1),т. 7

Мнениеот pbp_bg » 06 Мар 2010, 00:36

По мое мнение, ще може да си търсите парите, разпределени след релевиране на влязлото в сила решение за прекратяване пред ЧСИ-то. До този момент е бил налице законосъобразено образуван и воден процес, погашенията на дълга и разноските по който не подлежат на връщане. Изправени сте не пред изначална липса на годно изпълнително основание - тогава щяха да подлежат на връщане всички суми, събрани в производството, а таксите по него да са в тежест на взискателя, а пред последващо възникнало основание за прекратяване на производството /макар да се учудвам, че сте водили ОУИ, възражение до съдебния изпълнител за перемиране вероятно също щеше да свърши работа/.
На кратко - след предоставяне на решението на ЧСИ от него ще си търсите това, което си е удържал за такси, а от взискателя - това, което му е преведено за погасяване на дълга и евентуално за платени такси.

Успех!
П.С.: Ако не Ви затруднявам, за мен представлява имтерес решението по водения ОУИ. Ще съм благодарен, ако ми го изпратите или пуснете във форума :wink:
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство