начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

Предсрочна изискуемост на кредит

Re: Предсрочна изискуемост на кредит

Мнениеот pitasht » 18 Фев 2010, 15:46

а ето решение на ВКС за уеднаквяване на практиката в подобна посока:
по т.д. № 467/2008 на ІІ търговско отделение ВКС
Върховният касацонен съд в настоящият си състав споделя застъпеното с обжалваното решение становище, че предсрочната изискуемост на кредита не настъпва автоматично при спиране на плащанията на една погасителна вноска. Наличието на обективната предпоставка е необходимо, но не е достатъчно условие за трансформиране на кредита в предсрочно изискуем. Отнемането на преимуществото на срока по договора е субективно право, установено в полза на кредитора. Преценката дали да го упражни и кога, принадлежи изцяло на титуляра на това право, от което следва, че настъпването на предсрочната изискуемост предпоставя осъществяването на два юридически факта - неизпълнението на длъжника по отношение на една погасителна вноска и нарочно волеизявление на кредитора за отнемане преимуществото на срока му. Изложеното позволява да се направи извода, че предсрочната изискуемост не възниква по право от обективния факт на неизпълнението по отношение на една погасителна вноска, доколкото настъпването й е кумулативно обусловено и от упражняването на субективното правомощие на кредитора. Именно поради наличието на посочената кумулативност началният момент на шестмесечния срок по чл.147, ал.1 ЗЗД съвпада с момента, в който Банката е реализирала това свое право чрез предприетото от нея снабдяване с изпълнителен лист срещу длъжника по реда на чл.237, б.”в” ГПК (отм.). В този смисъл наведеният от касатора довод за кредиторово бездействие, началото на което се свързва с просрочието на дължима към 25.12.2003 г. вноска, е неоснователен и поради това не може да обоснове извод за преклузия на правата на Банката. Към релевантния за спора момент - 30.03.2005 г., на която дата са предприети действия срещу длъжника, визираният в чл. 147, ал. 1 ЗЗД шестмесечен срок спрямо спрелите на 21.12.2005 г. плащания по кредита не е изтекъл и т.н може да си го прочетет от сайта на ВКС.
не е точно по темата, но все пак открива една вратичка.
Според мен банката трябва изрично да изяви воля, че счита кредита за безсрочно изискуем, напоследък банките с извлечението от сметка представят и писма до кредиторите, в които ги канят да платят иначе ще считат че кредитът е предсрочно изискуем, което потвърждава тази теза. дори и да не ни харесва това решение ще се окаже задължително от тук насетне.
:D

и да не пропусна: частно търговско дело № 306 от 2008 на І търговско отделение/ на мен в сиела ми излиза като 603 но явно е грешка/ Не може да се сподели тълкуването на ОББ, че обявяването по смисъла на чл.60 ал.2 ЗКИ се извършвало с депозирането на молбата по 410 вр. 417 ал.2 ГПК, т.е обявяването на кредита за предсрочно изискуем е действие, предхождащо сезирането на съда по реда на ГПК.

Мисля, че спорът ви приключва сега и тук, защото ВКС няма да допусне повече касационно обжалване по този въпрос защото се е произнесъл изрично, освен ако нямате решение в противоречие с практиката на ВКС.
За мен нещата са категорични а линкове не мога да дам не знам но не става.
Последна промяна pitasht на 18 Фев 2010, 16:14, променена общо 2 пъти
pitasht
Активен потребител

Мнениеот portokal » 18 Фев 2010, 15:54

Хващам темата от края, ама - не е ли според както е уговорено? Ако е уговорено със самото неплащане да става предсрочно изискуем - става. Ако е уговорено, че банката може да го обяви - не става по право, а с нейно изявление. Поне аз винаги досега така съм смятала.
Да, де, Палимсест го е казал преди мен.
Линка си го дал към "бланката" за справки. Пробвай, ако искаш, да отвориш в нов прозорец и тогава да копираш адреса.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот pitasht » 18 Фев 2010, 16:28

всъщност уговореното например аз четох наскоро един договор за банков кредит е следното:
в чл.... При неплащане на 2 вноски кредитът става автоматично предсрочно изискуем, но ВКС казва друго: поне аз така ги виждам като чета
Излиза, че автоматична предсрочна изискуемост не може да има и освен това молбата до съда по чл.417 ГПК не е изявление за предсрочна изискуемост а следва да има нарочно такова преди подаването на заявлението до съда.
Като чета решенията намирам логиката на нещата.
pitasht
Активен потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство