начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Притежаваме къща,но земята е обявена за публична продан?

Притежаваме къща,но земята е обявена за публична продан?

Мнениеот geriat » 18 Ное 2008, 12:06

Какво се случва в тази ситуация?
Притежаваме къща,но имота е обявен за публична продажба?
Благодаря Ви предварително!
geriat
Нов потребител

Re: Моля за помощ!

Мнениеот geriat » 18 Ное 2008, 12:48

Уточнение!
На търг ще бъде обявен имота върху, който е построена къщата.
geriat
Нов потребител

Мнениеот amateur » 18 Ное 2008, 12:56

При такава ситуация, обикновено търгът се провежда. :shock:
amateur
Младши потребител

Мнениеот geriat » 18 Ное 2008, 13:04

С какви права се ползва собственика на къщата при продажба на имота и, ако не се продаде какво става с него?
Благодаря
geriat
Нов потребител

Продажба на земята, върху която е изградена постройка.

Мнениеот bebitor » 19 Ное 2008, 13:05

geriat написа:Здравейте,
бихте ли ми дали ел.поща, на която да пусна снимки, че съм подкрепила каузата на кратък номер 17777 http://dmsbg.com/projects_list_actual.php
Благодаря!

Приемам написаното на доверие и отговарям на въпроса Ви.
При така изложеното разбрах, че Вие сте собственик на постройката, но не и на земята, върху която е построена, съобразно чл. 63 от ЗС. Прехвърлянето на земята отделно от съществуващата постройка е напълно допустимо, но не засяга по никакъв начин Вашите собственически права върху постройката. В този случай, дори след продажба на земята чрез публична продан, Вие ще продължите да имате същите права, каквито и досега, без значение кой е собственик на земята под постройката. Съгласно с чл.64 от ЗС Собственикът на постройката може да се ползува от земята само доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото, е постановено друго.
Собственикът на земята няма да стане собственик и на постройката, ако това са притесненията Ви.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот don_juan » 19 Ное 2008, 14:16

И аз приемам , че сте се отзовала на инициативата ни и Ви БЛАГОДАРЯ !Към казаното от колежката бих допълнил , само за яснота , че си запазвате правото на преминаване през имота и на ползване на земята около сградата , с оглед необходимостта от съхраняването и поддържането и , независимо кой е собственик на земята.
За прецизност, бих Ви препоръчал да представите с една молба до съдия-изпълнителя , копие от Вашите документи за собственост върху сградата , за да се съобразят и бъдещите купувачи, ако има такива , и с Вашите права на собственост в този имот .
Правило на форума : "Ако искате да Ви се помогне, помогнете и Вие:..."
Аватар
don_juan
Младши потребител

Мнениеот geriat » 19 Ное 2008, 14:20

Благодаря за отговорите!
А колко е това "Собственикът на постройката може да се ползува от земята само доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение" имайки впредвид, че в къщата се живее целогодишно? Има ли някакви параметри? И, ако не се продаде имота (земята) какво става?
Благодаря Ви предварително!
geriat
Нов потребител

Мнениеот don_juan » 19 Ное 2008, 14:33

Ще се опитам да Ви го кажа малко по-простичко ...

Съгласно чл. 64 ЗС, собственикът на постройката може да се ползува от земята, само дотолкова доколкото това е необходимо за използуване на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото е постановено друго. Ако в акта, с който е отстъпено правото по чл. 63 ЗС, не е постановено друго правото на собственика само върху постройката се ограничава само до правомощията, установени с чл. 64 ЗС да ползува незастроената част от мястото - земята, доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение. Неговото право се свежда до ползуване на такава част от мястото, върху което е построена сградата, която му осигурява нормален достъп до последната, включително до входа й и за поддържането й в нормално и годно за ползуване състояние. Неговото право не се разпростира върху останалата част от мястото и той не може на основание на своето право по чл. 63 и 64 ЗС да иска на основание чл. 32 ЗС разпределение ползуването на цялото или на част от цялото място. На основание чл. 64 ЗС може да иска само да ползува такава част от мястото, каквато е необходимо за използуване на постройката според предназначението й, достъп до входа й и около нея за поддържането й за нормално ползуване. Останалата част от мястото остава на разположение на собственика му. Той може да ползува незастроената част на мястото, както намери за добре да го ползува лично, за задоволяване на свои лични нужди, да го отдава под наем и пр. Той може с тази част от мястото да се разпорежда като построи лично той за свои нужди жилищна сграда или отстъпи правото на строеж на друго лице, ако кварталният застроителен план позволява застрояването на втора сграда. Собственикът може и да прехвърли правото си на собственост върху мястото на трето лице, при запазване на правата на трети лица, придобити на основание чл. 63 ЗС. Собственикът на земята не може, упражнявайки правото на собственост да извършва такива действия, които ограничават, стесняват или изключват правата на носителя на правото на строеж. Всички останали действия относно владението, ползуването и разпореждането с мястото може да извършва. Правото на строеж ограничава правомощията на собственика на земята до размер, определен от разпоредбите на чл. 64 ЗС, или от акта, с който е отстъпено правото.

Ако не се продаде имота-а и да се продаде имота , за Вас е все едно, защото и в единия и в другия случай правата Ви са запазени .
Правило на форума : "Ако искате да Ви се помогне, помогнете и Вие:..."
Аватар
don_juan
Младши потребител

Мнениеот Melly » 19 Ное 2008, 14:36

Ако имате предвид "колко" като период от време, то можете спокойно да си живеете там докато сте титуляри на вещното право на строеж, т.е докато не отчуждите къщата, която обитавате.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот geriat » 19 Ное 2008, 14:48

Аз това го разбрах, въпросът ми е има ли някакви регламентирани метри отстояние от къщата, които ще ни се отпуснат? Ако не, кой го определя?
Ако не се продаде сега имота и след 6 мес. отново насрочат търг, и тогава, ако не се продаде, ще си остане ли вече имота за нас?
Благодаря!
geriat
Нов потребител

Мнениеот Melly » 19 Ное 2008, 14:53

Имате право да участвате в търга.
В случай, че го спечелите, земята става ваша.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 19 Ное 2008, 21:00

geriat написа:Аз това го разбрах, въпросът ми е има ли някакви регламентирани метри отстояние от къщата, които ще ни се отпуснат? Ако не, кой го определя?
Ако не се продаде сега имота и след 6 мес. отново насрочат търг, и тогава, ако не се продаде, ще си остане ли вече имота за нас?
Благодаря!

Точно определени метри няма. Колега по-горе ви е отговорил : Неговото право се свежда до ползуване на такава част от мястото, върху което е построена сградата, която му осигурява нормален достъп до последната, включително до входа й и за поддържането й в нормално и годно за ползуване състояние. Това е определяемо, съобразно постройката, а не точно определено.
Ако земята не се продаде, няма как автоматично Вие да станете нейни собственици. Това е така, защото в документът, който Ви легитимира като собственик, Вашите права са конкретизирани и изцяло уредени.
Melly написа:Имате право да участвате в търга.
В случай, че го спечелите, земята става ваша.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 19 Ное 2008, 23:47

geriat написа:Ако не се продаде сега имота и след 6 мес. отново насрочат търг, и тогава, ако не се продаде, ще си остане ли вече имота за нас?

На мен не ми стана много ясно дали в момента сте собственик на земята, обект на публичната продан, или тя е на друг. Затова ще разгледам двете хипотези
1/ Ако Вие сте длъжникът по изпълнителното дело и земята е Ваша в момента, нямате право да участвате на публичната продан - чл. 490, ал. 1 от ГПК. Единственото решение е да погасите дълга.
2/ ако земята не е Ваша/респ. не сте длъжник - можете да участвате на публичната продан, доколкото не сте някое от изброените в чл. 490 ГПК и чл. 185 ЗЗД лица.

Има определени хипотези, при които можете да загубите и сградата, заедно със земята. Става дума за случая, при който е учредена ипотека върху земята, а сградата е построена след учредяването на ипотеката - тогава ипотеката се разпростира и по отношение и на сградата и тя също може да бъде изненсена на публична продан.

Ако на първия търг имотът не се продаде, взискателят (т.е. кредиторът) има право в едноседмичен срок да поиска да се извърши нова продан - чл. 494, ал. 1 от ГПК. Новата продан се извършва по правилата за първата продан. Тя започва не по-рано от един месец от приключването на първата продан при начална цена, равна на 80 на сто от началната цена по първата продан. Ако и при тази продан имотът не бъде продаден и в едноседмичен срок не бъде поискано определянето на нова начална цена, имотът се освобождава от изпълнение и възбраната се заличава по искане на съдебния изпълнител - чл. 494, ал. 2 ГПК. Ако обаче взискателят поиска определяне на нова цена, се извършва нова оценка и имотът отново се изнася на публична продан. Законът не е лимитирал до колко пъти може да се повтаря процедурата, така че докато не се погаси дългът или не се продаде имотът, съдебният изпълнител винаги може да насочва все нови и нови търгове.
п.п. Искам само да уточня, че мнението ми не се намира в корелативна връзка :D с подетата кампания за помощ на децата - нали съм си "подлога" (както ме нарича Дон Кихот/Дон Жуан) :mrgreen:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Притежаваме къща,но земята е обявена за публична продан?

Мнениеот geriat » 20 Ное 2008, 08:23

Благодаря за отговора!
Писала съм Ви в лични!
geriat
Нов потребител

Re: Притежаваме къща,но земята е обявена за публична продан?

Мнениеот kalahan2008 » 21 Ное 2008, 00:02

geriat, не сте си активирали опцията за получаване на лични съобщения, затова ще отговоря тук - когато оценката е 55500 лв., началната цена, от която започва наддаването на публ. продан, е 1/2 от оценката, т.е. ... не ми се смята сега :mrgreen: Ако не се подаде на 1-вата публ. продан (няма валидни наддавателни предложения), по искане на взискателя се изнася на втора публ. продан, където началната цена е 80% от предишната, т.е. 40 % от оценката ( и това не ми се смята :mrgreen: ). Ако и тогава не се продаде, пак по искане на взискателя се прави нова оценка - а колко е тя, не се знае, на-логичното е да е по-ниска. И така - може да се продава отново и отново...стига взискателят да е упорит и да си плаща :D В крайна сметка всички разноски се приспадат от получената от продажбата цена...
Имайте предвид, че при деликт не се прилагат разпоредбите за несеквестируемостта и ако все още не е възбранена къщата, рано или късно това също може да се случи и тя също да бъде изнесена на публична продан, засега не е изнесена, просто защото по нот. акт сигурно е описана само земята, но съдебният изпълнител при описа сигурно е констатирал наличието и на потройката и е задвижил процедурата по снабдяване с нужните документи, които да му позволят да възбрани и изнесе на публ. продан и къщата.
Толкова от мен, защото аз имам лично отношение към хората, които трябва да плащат кръвнина, тъй като моят баща не почина от естествена смърт и съм бил от противополжния лагер.
Лека вечер.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство