Здравейте!
Много съм разколебана по отношение на заповедното производство, от това което слушах на семинар в х-л "Родина" от съдия Белазелков и реалното практическо приложение. Много моля за ценни разяснения по следния случай: Получена е заповед за незабавно изпълнение, издадена въз основа на запис на заповед /чл.417, т.9/, заезно с изпълнителен лист и наложени възбрани и запори от ЧСИ.
Въпросът ми е, към частната жалба по чл.419, ал.1 отделно ли трябва да се приложи възражение и наистина ли не е необходимо да се посочват мотиви, а само едно голо възразяване. От възражението срещу заповедта за изпълнение ще последва ли вдигане на наложените запори до евентуалното предявяване на иск от кредитора. Законосъобразно ли е да се наложат запори на банкови сметки на търговско дружество при положение, че ЗЗ е подписана от длъжника в качеството му на физическо лице?
Предварително благодаря на всеки, който ще отдели от времето си, за да сподели знанията си с мен.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 13:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обжалване на разпореждането за незабавно изпълнение
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обжалване на разпореждането за незабавно изпълнение
Възражението се връчва на длъжника заедно със самата заповед за незабавно изпълнение. То е по образец и се подава в срока за обжалване на разпореждането заедно с частната жалба. Във вашия случай - когато документът, въз основа на който е издадена заповедта за незабавно изпълнение е запис на заповед, простото възразяване на длъжника спира изпълнението (разбира се длъжникът трябва да обжалва и самото разпореждане за издаване на заповедта, тъй не може само да възрази срещу нея). Практиката на съдилищата е различна в този случай - принципно в тази хипотеза спирането на изпълнението е законова последица от подаването на възражението и не е необходим изричен акт на съда за това, но някои съдии издават определение за спирането, с което целят по-скоро да уведомят съдебния изпълнител за това.
Що се касае до последния Ви въпрос, вдигането на наложените възбрани и запори е последица само на прекратяването на изпълнителното производство - аргумент от чл.433, ал.2 ГПК, не и на спирането му.
Що се касае до последния Ви въпрос, вдигането на наложените възбрани и запори е последица само на прекратяването на изпълнителното производство - аргумент от чл.433, ал.2 ГПК, не и на спирането му.
- sogio
- Потребител
Исках само да допълня, че ако ЗЗ е издаден от името на физическо лице, а изпълнението е насочено срещу имущество или банкови сметки на юридическо лице, това е основание юридическото лице да обжалва действията на съдебния изпълнител пред съответния окръжен съд.
- sogio
- Потребител
Sogio, много благодаря! Първото изречение от отговора ви малко ме обърква. Та нали възражението произлиза от самия длъжник - какво възражение му се връчва на него. Има ли специална форма на възражението по отношение на заповедта за незабавно изпълнение? Последният ми въпрос, с който спирам да ви тормозя е, законосъобразно ли е налагането на запор върху дяловете на длъжника в търговски дружества и какво се цели с това, тъй като фирмите продължават да си действат, а само не могат да се продават?
- e.kalcheva
- Младши потребител
Възражението е на бланка и тя се връчва заедно със заповедта.
Останалото го пише в закона.
Останалото го пише в закона.
- ivajlo
- Младши потребител
Аз, колеги, имам още един въпрос по темата, това разпореждане за незабавно изпълнение се обжалва задължително заедно с протеста, но под каква форма, свободен текст .....и какви точно доводи трябва да се приложат, конкретно съотносимите с казуса предполагам?
Благодаря!
Благодаря!
- nanny_banny
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|