Здравейте,имам мужда от Вашето компетентно мнение.Казусът ми е следния: Поръчител съм на мой познат ,който не си е обслужвал кредита и ми е наложен запор на трудовото възнаграждение.Аз знам че,въпросният господин ,заради който плащам сега работи на трудов договор.Както впрочем и съдия изпълнителя знае.Въпросът ми е :Няма ли някакъв начин този запор да бъде прехвърлен на въпросното лице?
Предварително благодаря на тези, които ще отделят от времето си за да ми отговорят!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 21:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
запор
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: запор
Не няма.В качеството си на поръчител , вие носите солидарна отговорност заедно с длъжника по банковия кредит.При неизпълнение , съгласно закона , кредитора не е длъжен първо да насочи принудителното изпълнение към длъжника и ако не успее , да се обърне към поръчителя.Напротив , Кр има право на преценка и може да реализира само вашата отговорност.Ситуацията Ви е сложна и за да защитите маскимално добре интереса си , се обърнете за консултация и съдействие от адвокат.
Успех.
Успех.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Ако "въпросното лице" работи на трудов договор, ще му бъде наложен запор на трудовото възнаграждение И на него, заедно с Вашия запор. След като дългът към кредитора бъде изцяло погасен, ще можете да претендирате в хода на същото това изпълнително производство удръжките от Вашата заплата, като поискате от съдебния изпълнител да встъпите (на правен език - да се "суброгирате") в правата на дотогавашния кредитор и ако главният длъжник (т.е. кредитополучателят) има някакво имущество и същото бъде осребрено, съдебният изпълнител ще Ви върне сумите, които са Ви удръжкани от заплатата във връзка със запора. Ако главният длъжник, на който сте поръчителствали, няма имущество (вкл. и не получава заплата), ще пиете една студена вода.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
attackman написа:Който е глупав - става поръчител !...
Само глупав дава безплатни консултации на глупави поръчители!...
Не съм съгласен, между кредитополучателя и поръчителя често съществуват лични отношения от всякакво естество и това е мотивиращият фактор единият да стане поръчител на другия, а не глупостта (напр. са били любовници, приятели,близки, роднини, колеги и т.н.).
А аз съм на мнение, че всеки длъжник има право на безплатен правен съвет, който му указва как да си погаси задълженията - това е в интерес на всички - адвокати, съдебни изпълнители, банки и т.н.
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
Минали ли са шест месеца от момента в който приятелят Ви е престанал да плаща, до момента на Вашия запор?
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Да минали са шест месеца.И се питам защо съдия изпълнителя не налага и на него запор? Отговорът е,че кореспонденцията с учреждението в което той работи е "неосъществима".И се питам аз ли трябва да я осъществя? И в чие задължение влиза това?
- rali04
- Нов потребител
Подайте възражение по смисъла на Закона за задълженията и договорите, че нямате отговорност след шестте месеца като поръчител.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Законът казва, че поръчителското задължение отпада, когато до шест месеца от падежа не е предявен иск срещу главния длъжник. Правихме опити да претендираме, че молбата за изпълнителен лист на извънсъдебно основание не е иск, но излезе съдебна практика н ВКС, с която се приравниха молбите и всички действия за събиране на вземането, на т.н. "иск".
По темата за поръчителите има и друга ситуация: договореност между кредитора и длъжника за оскубване на поръчителите. СИ казва, че за да наложи запор на главния длъжник, трябва да има искане от взискателя. Ако взискател е банка, това искане се прави от нейния юрист- обикновено адвокат по договор. Пропускането да се направи такова искане е в ущърб на банката и един сигнал до самата банка може да го накара да го направят. Имах такъв случай.
Що се касае до суброгацията - в сегашния вид е направо умряла работа. Може да се случи ситуация, при която цялото имущество на поръчителя да покрие само част от дълга и той да остане неизплатен. Кредиторът нарочно оставя нещата така. И тогава какво???
Според мен един поръчител би трябвало да може да претендира до размера на платената от него сума още преди пълното изплащане на дълга. Това впрочем никъде не е конкретизирано. Дотолкова, доколкото да може да прави искания по изпълнението и естествено в полза на кредитора, докато същият има вземане.
Затова засега е вярна горната констатация, че само глупаците стават поръчители.
По темата за поръчителите има и друга ситуация: договореност между кредитора и длъжника за оскубване на поръчителите. СИ казва, че за да наложи запор на главния длъжник, трябва да има искане от взискателя. Ако взискател е банка, това искане се прави от нейния юрист- обикновено адвокат по договор. Пропускането да се направи такова искане е в ущърб на банката и един сигнал до самата банка може да го накара да го направят. Имах такъв случай.
Що се касае до суброгацията - в сегашния вид е направо умряла работа. Може да се случи ситуация, при която цялото имущество на поръчителя да покрие само част от дълга и той да остане неизплатен. Кредиторът нарочно оставя нещата така. И тогава какво???
Според мен един поръчител би трябвало да може да претендира до размера на платената от него сума още преди пълното изплащане на дълга. Това впрочем никъде не е конкретизирано. Дотолкова, доколкото да може да прави искания по изпълнението и естествено в полза на кредитора, докато същият има вземане.
Затова засега е вярна горната констатация, че само глупаците стават поръчители.
- ivajlo
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|