начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

обезсилване на изпълнителен лист

Мнениеот enigma » 29 Яну 2008, 12:52

Не четете внимателно - няма съмнение, че е по-лесно и просто да се иска направо прекратяване на производството. За това не спорим, мисля.

Но длъжникът може да има и интерес от отмяна на определението за издаване на ИЛ и не виждам пречка за това по закон - друг е въпросът, че би следвало да става служебно в разглеждания случай (точно това значи обезсилване по право), но практиката се е установила другояче.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Яну 2008, 13:30

enigma написа:Не четете внимателно - няма съмнение, че е по-лесно и просто да се иска направо прекратяване на производството. За това не спорим, мисля.

Но длъжникът може да има и интерес от отмяна на определението за издаване на ИЛ и не виждам пречка за това по закон - друг е въпросът, че би следвало да става служебно в разглеждания случай (точно това значи обезсилване по право), но практиката се е установила другояче.

Не съм съгласен.Понятията обезсилване по право и служебно обезсилване не са тъждествени.В първата хипотеза правният ефект настъпва ex lege , докато при втората е нужен акт на съда , който се постановява без да е нужно искане от заинтересувано лице.
Ако обезсилването на ИЛ не настъпва ex lege законът нямаше да дава право на СИ да прекратява производството , а щеше да се предвиди първо процедура за обезсилване на ИЛ и едва след това прекратяване.Правомощията по 330 ГПК , които дават право на СИ да прекрати ИП , съдържат имплицитно идеята на закона , че в тези хипотези ИЛ е обезсилен по право.
Не виждам оправдан правен интерес да си изисква обезсилване на ИЛ , от съда които го е постановил.Дл. може да се защити достатъчно бързо и леко , като прекрати ИП срещу него.Кое налага да се обезсилва и изпълнителният лист.Никаква допълнителна защита не получава от това.
Няма уредено производство за обезсилване на изпълнителен лист.Не може да се приложи аналогия на чл.321 ГПК.Обезпечителното производство е твърде различни по предмет от изпълнителното , за да се черпи някакво общо правило от него.Чл.321 урежда защитата срещу обезпечителна мярка , като това е единствения възможен път на защита за ответника , ако обезпечението е неоправдано.Напротив в изпълнителното производство , няма и не може да има такова искане за отмяна на влязло в сила определение(разпореждане) за издаване на изпълнителен лист.Пътищата на защита на дл. са определени изчерпателно в закона.
Не виждам за какъв дявол трябва да се обезсилва ИЛ , че и да конструираме и правоприлагане по аналогия.Според мен практика на съдилищата в подобен смисъл е неправилна и излишна.
Enigma споря съвсем добронамерено , да не си помислиш , че се заяждам!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Яну 2008, 22:41

Тоест според теб , когато в едномесечен взискателят не предяви иск , длъжникът трябва да подаде молба , за да се обезсили ИЛ(По реда на кое производство?).Напротив,според мен, ако кредиторът не предостави доказателство по ИД, че е предявил иск, според мен ИЛ отново се обезсилва по право и СИ трябва да прекрати производството по искане на ДЛ.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 30 Яну 2008, 09:28

Аз съм те разбрал грешно.Да наистина съдебнатра практика е много неясна , за съжаление.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот enigma » 30 Яну 2008, 14:28

Не, не мисля, че се заяждаш!

Но и не мисля, че
Понятията обезсилване по право и служебно обезсилване не са тъждествени
. Въпрос на виждане. А и защото обезсилване по право не е терминология на закона.

И не мисля, че
Правомощията по 330 ГПК , които дават право на СИ да прекрати ИП , съдържат имплицитно идеята на закона , че в тези хипотези ИЛ е обезсилен по право
, защото именно в горната точка е посочено и обезсилването като отделно самостоятелно основание за прекратяване.

Основанието за прекратяване в нашия случай следва пряко от закона - представя се новият съдебен акт и СИ е длъжен да го зачете и прекрати производството, нищо повече.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот enigma » 30 Яну 2008, 14:44

Дадох си време да прочета Сталев и не видях обаче "обезсилване по право". Напротив при прекратяването казва, че това е прекратяване на ип по силата на закона и цитира 47-65-ОСГК, Сб. 12, а на стр. 739 от последното издание изрично е отбелязано, че ИЛ при условията на чл. 330, б. "г" се обезсилва и посочва, че обезсилването е акт.

Имайте освен това предвид, че чл. 330 е формулиран при старото производство по обжалване и изобщо не е съобразяван с правилата на въззива, при изпълняемост на въззивното решение.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот enigma » 30 Яну 2008, 14:45

На мене лично би ми било интересно да чуя и мнението на Калахан.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 30 Яну 2008, 17:09

Дадох си време да прочета Сталев и не видях обаче "обезсилване по право".

В моя учебник(8-мо преработено и допълнено издание) е използван точно този термин.В момента не съм си в къщи у не мога да цитирам страници , но този термин се използва системно в хипотезата , когато след като е издаден ИЛ със влязло в сила определение , ИП е отречено със СПН.

Единствената хипотеза , при която ИЛ се обезсилва с изричен акт е при обжалване на определението за издаване на ИЛ , когато горестоящия съд отмени определението-чл.244ГПК
Няма нужда обезсилване по право да е изричен термин на закона и служебно обезсилване не е , нито има процедура , по което се осъществява.

Аз също призовавам kalahan да се включи по същество , както и всеки друг , които му е интересна темата :?:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот enigma » 30 Яну 2008, 18:49

Посочи ми страницата, когато можеш.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот enigma » 31 Яну 2008, 11:21

Хм, дааааа. А мене наскоро ме убеждаваха, че не може да циркулират повече от 1 ИЛ въз основа на едно и също основание.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 31 Яну 2008, 12:32

enigma написа:Посочи ми страницата, когато можеш.

Стр.738-…”Но ДЛ може да се основе на влязло в сила Р. ,установяващо несъществуването на ИП , тъй като това решение погасява по право ИЛ
Стр.739-“ИЛ се обезсилва , когато по надлежния ред се разкрие , че ИП,за което е издаден ИЛ , не е съществувало или впоследствие се погаси”.
Стр.870-Ако в срока по чл.252 взискателят не предяви иск , изпълнителният лист се обезсилва по право , изпълнението се прекратява и даденото обезпечение от ДЛ се освобождава.

Не съм изчерпателен!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 31 Яну 2008, 13:06

Калахан, а пък ние (поне аз, но мисля, че и другите) такива вземания си ги събирахме по веднъж. Уточнявахме с писма дали вземането е едно и също (ако не си личи съвсем явно) и готово. И си събираш всички документи в една папка. А май че и сме връщали единия ИЛ, не помня вече.
По-готино е, когато НП е при един публ. изп-л, а изп. лист - при друг. Случваше се, въпреки компютъра. Но и тогава рано или късно става ясно. А най-готино е, когато наказателното постановление е срещу дружество, а ИЛ ти го изпратят написан по такъв начин, все едно е срещу управителя. 8)

Сещам се и за още един тип изпълнителни листове: осъжда Х, У и Z да заплатят държавна такса в размер N лева. Като N е общият размер. Възможностите са да я разделиш на три (без да знаеш за какви техни права се е водило делото и дали всъщност я дължат по равно), или да се правиш на луд и да изпратиш съобщения за цялата сума на тримата (като на солидарни длъжници, каквито обаче тези не са), докато единият не плати.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство