- Дата и час: 23 Ное 2024, 18:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изпълнително Основание ли е Обезщетението по чл.86 от ЗЗД
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Изпълнително Основание ли е Обезщетението по чл.86 от ЗЗД
Имам изпълнителен лист,но длъжникът ми изпълни сумата по него извън изпълнителното производство.Така на практика ми обезсили изп. лист.Но изпълненито му е частично,защото го прави с година и половина след съдебното решение, с което му възниква задължението.Отказва да плати законната лихва по смисъла на чл.86 от ЗЗД.На какво основание да си издам нов изп.лист като няма фиксирана сума ?
- simeonjekov
- Нов потребител
Re: Изпълнително Основание ли е Обезщетението по чл.86 от ЗЗ
в изпълнителният лист пише ли от кой момент ви се дължи лихва до окончателното изплащане на сумата
- донна2
Не пише,но въпросът е в това дали по общ исков ред да се иска обещетението или в рамките на изпълнителния процес?
- simeonjekov
- Нов потребител
Според мен колега,би трябвало да искате от съда издал изпълнителния лист да го допълни като включи и законната лихва(в производството по издаване на изп.лист се прилагат чл.192-194 ГПК ).След това си подавате молба до съдия изпълнителя за вземането за законна лихва(не подавайте, за цялата сума защото таксата е 1% върху сумата,чието изпълнение се иска(също и 5 лв. при подаване на молбата!)).Успех.
- 100F
Blagodaria 100F
- simeonjekov
- Нов потребител
В изпълнителният лист би следвало да пише нещо от рода: " Решение №....... е влязло в законна сила....Осъжда.......... да заплати на ........... сумата от .......... лв. ведно със законната лихва считано до деня на окончателното изплащане."
Фактически за съдия-изпълнителя изпълнителното дело не е приключило (освен ако не му е представена разписка, че задължението е изплатено - чл.330 ал.1 б. "а" или молба от взискателя - б. "б").
Но ако в изпълнителният лист не пише нищо за лихвите, защото не са искани в хода на съдебното дело, пътят на чл. 192 -194 ГПК ще е неприложим. Освен това са изтекли и преклузивните срокове.
Фактически за съдия-изпълнителя изпълнителното дело не е приключило (освен ако не му е представена разписка, че задължението е изплатено - чл.330 ал.1 б. "а" или молба от взискателя - б. "б").
Но ако в изпълнителният лист не пише нищо за лихвите, защото не са искани в хода на съдебното дело, пътят на чл. 192 -194 ГПК ще е неприложим. Освен това са изтекли и преклузивните срокове.
- лунатик
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|