Управителят е залепил съобщение във входа, че ще ни вписва в домовата книга, както е според Закона за етажната собственост. Иска обаче предоставяне на нотариални актове, както да ни проверява личните карти, което според мен е някакво безумие. Той нито е нотариус, нито е полицай, че да иска такива документи. Не е администратор на лични данни. В Закона за етажната собственост няма такива правомощия.
Четох и инструкция на министъра (която всеки може да намери в нета) - какво да представляват новите домови книги - какви графи да съдържат, какъв текст и пр. По частта, която ме интересува - иска се само саморъчно вписване на 3 имена и подпис на всяко лице живеещо в сградата, а по отношение на собствеността - само вида на документа на основание на който се притежава жилището. Никъде не се дава инструкция, да се дават/показват ЕГН-та, номера на нотариални актове (респективно съответните документи, съдържащи тази информация) и т.н. В днешно време това е и крайно опасно, за разлика отпреди 20-на години, когато се вписваха много лични данни по тези книги, и е наше право да откзаваме предоставяне/показване на когото и да било - неизрично споменат от закона - подобни данни, дори и да не ги вписва никъде.
Та въпроса ми е - откъде - накъде Управителят ще наднича по личните документи на хората, има ли според вас някакво законово основание? Защото според мен - не. Какво мислите вие? И ако да, според вас - къде е законовото основание?
И има ли приложение чл. 17а от Закона за защита на личните данни в случая с Управителя?
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Домова книга
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Домова книга
Поставих подобен въпрос преди дни. Мисля,че домоуправителя няма никакво право за достъп до лични данни и вписването трябва да е само с необходимата информация и то от собственика на съответната етажна собственост. Друг е въпросът,как тия неща ще бъдат тълкувани, когато примерно собственика е самотен и възрастен човек,който очевидно не може да попълни книгата и така има предпоставки за злоупотреба с данните за имота му.А и по същество бъдещия безплатен регистър на сградите ще бъде ли общодостъпен или ще попада в някаква регистрационна или законова мярка за достъп? Нали, да речем, всеки ще може да провери в кой апартамент живее сам човек,и дори дали някой изобщо го населява в момента? Не е ли златна мина за взломни кражби и обири?
- goodman
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|