начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Домова книга

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Домова книга

Мнениеот cvetana » 27 Ное 2009, 21:57

Управителят е залепил съобщение във входа, че ще ни вписва в домовата книга, както е според Закона за етажната собственост. Иска обаче предоставяне на нотариални актове, както да ни проверява личните карти, което според мен е някакво безумие. Той нито е нотариус, нито е полицай, че да иска такива документи. Не е администратор на лични данни. В Закона за етажната собственост няма такива правомощия.
Четох и инструкция на министъра (която всеки може да намери в нета) - какво да представляват новите домови книги - какви графи да съдържат, какъв текст и пр. По частта, която ме интересува - иска се само саморъчно вписване на 3 имена и подпис на всяко лице живеещо в сградата, а по отношение на собствеността - само вида на документа на основание на който се притежава жилището. Никъде не се дава инструкция, да се дават/показват ЕГН-та, номера на нотариални актове (респективно съответните документи, съдържащи тази информация) и т.н. В днешно време това е и крайно опасно, за разлика отпреди 20-на години, когато се вписваха много лични данни по тези книги, и е наше право да откзаваме предоставяне/показване на когото и да било - неизрично споменат от закона - подобни данни, дори и да не ги вписва никъде.
Та въпроса ми е - откъде - накъде Управителят ще наднича по личните документи на хората, има ли според вас някакво законово основание? Защото според мен - не. Какво мислите вие? И ако да, според вас - къде е законовото основание?
И има ли приложение чл. 17а от Закона за защита на личните данни в случая с Управителя?
cvetana
Младши потребител

Re: Домова книга

Мнениеот goodman » 29 Ное 2009, 01:13

Поставих подобен въпрос преди дни. Мисля,че домоуправителя няма никакво право за достъп до лични данни и вписването трябва да е само с необходимата информация и то от собственика на съответната етажна собственост. Друг е въпросът,как тия неща ще бъдат тълкувани, когато примерно собственика е самотен и възрастен човек,който очевидно не може да попълни книгата и така има предпоставки за злоупотреба с данните за имота му.А и по същество бъдещия безплатен регистър на сградите ще бъде ли общодостъпен или ще попада в някаква регистрационна или законова мярка за достъп? Нали, да речем, всеки ще може да провери в кой апартамент живее сам човек,и дори дали някой изобщо го населява в момента? Не е ли златна мина за взломни кражби и обири?
goodman
Нов потребител

Назад към Етажна собственост