начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Портиерно помещение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Портиерно помещение

Мнениеот dborisova001 » 04 Сеп 2010, 18:46

Здравейте,
бих искала да попитам портиерното помещение част ли е от общите части по закон? Бихте ли цитирали текста.
Имам следния казус: живея в нов блок/вход с портиерна. Портиерната не е завършена както общите части (т.е. няма лампи и контакти), а общите части следва да имат и имат. При въпрос към строителя ми бе отговорено, че портиерната не е част от общите части, които всеки собственик е платил пропорционално, а е отделно помещение със собствен нотариален акт - собственост на строителната фирма. По тази причина те преценяват как да е завършено помещението и могат да го ползват както намерят за добре. Могат да предоставят ключ на живущите във входа, за да могат да го ползват, а могат и да не предоставят (това е на тяхна добра воля). Наистина ли е така?
И един (няколко :oops: ) подвъпрос(а): кой и как може да използва портиерната? Можем ли ние, живущите във входа, да свикаме общо събрание и да преценим да я ползваме по предназначение и длъжен ли е строителят да ни я предостави за ползване (дори и да е негова собственост). Може ли строителят да смени статута на портиерната (примерно за магазин) без наше съгласие? Ако да, какъв % от живущите трябва да са съгласни и на ОС ли се решава това?
Предварително благодаря за отговорите!
dborisova001
Нов потребител

Re: Портиерно помещение

Мнениеот toni_sf » 04 Сеп 2010, 18:55

портиерната е включена в общите части на сградата и съм сигурен че строителя ви е включил в ценообразуването за покупката на апартамента и би трябвало да ви го пише в нотариалният акт.А че строителя иска евентуално да злоупотреби в това не се и съмнявайте ,ако си включите ЛС ще поговорим
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот dborisova001 » 04 Сеп 2010, 19:29

Благодаря за бързото включване. Активирах си ЛС.
Много моля да ми цитирате законовия текст, за да съм 'подкована' когато пиша жалба до строителя (обикновено се задействат чак след като заведа жалба с входящ номер при тях)
dborisova001
Нов потребител

Мнениеот anserk » 06 Сеп 2010, 13:41

toni_sf написа:портиерната е включена в общите части на сградата и съм сигурен че строителя ви е включил в ценообразуването за покупката на апартамента и би трябвало да ви го пише в нотариалният акт.А че строителя иска евентуално да злоупотреби в това не се и съмнявайте ,ако си включите ЛС ще поговорим

Никак не бъди сигурен :wink:
Гледат се доста строителни книжа и документи, преди да се пише "жалба" и не на последно място ето това:

ЗУТ: чл.38(8) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) В новоизграждащи се сгради в режим на етажна собственост с издадено разрешение за строителство след влизане в сила на Закона за управление на етажната собственост, в които се предвижда самостоятелните обекти да са повече от десет, се осигурява поне едно общо помещение, което се използва от собствениците и обитателите на сградите за битови, спортни и други обслужващи дейности (помещение за събрания, за портиер или охрана; за детски колички, велосипеди, мотопеди и мотоциклети, за съхраняване на инвентар за почистване на сградата и прилежащата площ към нея, перални, сушилни и други подобни), разположено в партерния или в първия етаж.
anserk
Активен потребител

Мнениеот dborisova001 » 06 Сеп 2010, 16:25

Благодаря и за второто мнение. Този текст и аз го четох горе-долу същия в НАРЕДБА № 5 ЗА ПРАВИЛА И НОРМИ ПО ТЕРИТОРИАЛНО И СЕЛИЩНО УСТРОЙСТВО. Но никъде не пише чия собственост е помещението - на сторителя или е част от общите части. Как да разбера дали е в общите части? По повод подвъпросите някой може ли да разясни?
Предварително благодаря!
dborisova001
Нов потребител

Мнениеот anserk » 06 Сеп 2010, 16:49

Г-жо Борисова, като си изкарвахте НА за жилището , не се ли поинтересувахте в ид.ч. какво и колко влиза и за какво плащате!
Има таблици, има одобрени проекти, има разрешение за ползване (акт 16) или удостоверение за въвеждане в експлоатация , има удостоверение от кадастъра какво точно е отразено като обекти, помещения и собственост към момента на въвеждане, има закон за собствеността /ЗС/ ... да изброявам ли още ?
Цитирам ви закон /ЗУТ/, а не наредба 5 (сега е Наредба 7 и там не пише).
И има АДВОКАТИ за консултация, след като видят някои от изброените документи :idea:
toni_sf написа:защото строителя им е продал (строителя не продава) и ги мачка с налагането на управлението на имота (пълни глупости)

Не знам докога ще чета от теб,toni_sf, че всички предприемачи са идиоти и мошеници, пасат трева и не ползват ЮРИСТИ :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот dborisova001 » 07 Сеп 2010, 08:45

Разбира се, че имам НА, акт 16 и т.н. Имам и копие от таблицата за общите части за входа, в който е и моят апартамент. Те са посочени в проценти и кв.м., но никъде не пише какво се включва в общите части (т.е. дали са коридори, абонатни, асансьорна клетка, подземни помещения и портиерна или без портиерна). Т.е. аз бях приела, че протиерната е в тях по подразбиране и отговорът, че това помещение е на строителя и има собствен НА и се собственост на строителя ме изненада. Интересно дали има отделен електромер, водомер и топломер :?:
Много моля който разбира, без да се заяжда, да ми посочи в кой документ при строителя може да се види какво е включено в общите части (т.е. не тази таблица с % и кв.м., която имам, а явно друг документ). Предварително благодаря.
dborisova001
Нов потребител

Мнениеот anserk » 07 Сеп 2010, 09:24

dborisova001 написа:Разбира се, че имам НА, акт 16 и т.н. Имам и копие от таблицата за общите части за входа, в който е и моят апартамент. Те са посочени в проценти и кв.м., но никъде не пише какво се включва в общите части (т.е. дали са коридори, абонатни, асансьорна клетка, подземни помещения и портиерна или без портиерна). .....

Таблицата, която имате, е само една /две/ страница от документацията /папка/ за площите в об.ч. на сградата. Би трябвало с РС до 01.05.2009 г. да е включено в общите части, ако е без WC възел и вентилация, а Ел. инсталацията е вързана към стълбището. Може и да е отделно.
Това се вижда в плановете /на място също/ и от сметките към таблицата.
Какво влиза в общите части е строго индивидуално за всяка сграда и е по ЗУТ /и наредби/, ЗОС и ППЗОС, ЗДС и ППЗДС, ЗС, ЗЕ ...
anserk
Активен потребител

Мнениеот anserk » 07 Сеп 2010, 10:07

dborisova001 написа:Все пак въпросът е зададен от мен и ще си позволя да поканя и други участници във форума, ако имат желание да споделят мнението си, да го направят :wink:

Недейте :wink: Съветвам ви от опит :wink:
След РП /акт 16/ думата имат вече само АДВОКАТИ /юристи/, защото има вече издадени /в сила/ строителни книжа и актове за собственост :idea:

PP. 1. Ако има портиерна - тя си е портиерна, и не може да се промени предназначението.
2. В случая ЗУЕС не играе :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот dborisova001 » 07 Сеп 2010, 10:26

Е, в такъв случай (ПП), съм спокойна, защото всъщност няма голямо значение чия собственост е, стига да си е портиерна и да имаме възможност да я ползваме като такава :D
Въпросът тръгна от раздразнението ми, че не е завършена както общите части (блокът е хубава работа, но българска :? ) И живущите във входа ще трябва да се бръкнат за довършителни (в чужд имот :?: ) или ако има някаква възможност да задължим строителя (чрез жалба :?: ) да си довърши помещението до степента на завършеност на общите части, за да можем да си го ползваме.
Щом строителят е длъжен да ни го предостави за ползване и не може да му смени статута, бОли ме чия собствност е :D
dborisova001
Нов потребител

Мнениеот anserk » 07 Сеп 2010, 10:35

Ако наистина е помещение за портиер и е към общите части, не може да се предаде без да е довършено до "фасунка и ел.ключ", тапа и сифон (за ВиК), вентилатор...и да не е упоменато в акт 16 (окончателен доклад - УВЕ).
Но .... знае ли се - да не ви забоооооли ... , защото до упоменатата по-горе дата не беше задължително да има, а освен това има и други закони /ЗЗД / :roll:
А и да не го бъркате с "аугустос" или помещение за Ел таблата, което не е използвано :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот dborisova001 » 07 Сеп 2010, 10:50

А16 (РП) е от 30 март 2010 :roll: така че е задължително, мисля.
тапа и сифон (за ВиК) - има, има и санитарен фаянс :?:
фасунка и ел.ключ - няма и това ме дразни.
Както казах хубава работа, ама българска. До тук явно са им стигнали парите :x За останалото ако си замълчим, ще плащаме живущите...
Не го бъркам със сигурност, другото помещение също го има, отделно.
ЗЗД как влияе в случая?
dborisova001
Нов потребител

Мнениеот anserk » 07 Сеп 2010, 11:01

dborisova001 написа:ЗЗД как влияе в случая? :D :D :D

E..., да видим какво ще каже адвоката, при когото идете на консултация с книжата :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот dborisova001 » 07 Сеп 2010, 11:10

Добре, не ми се смей :cry: Можеш да ме светнеш за нещо, което не знам. Възможно е в моята професионална област ти да имаш неща, които не знаеш.
Казусът ми не е нещо важно, че да търся професионална помощ, но пък не пречи човек да си размърда сивото вещество по случая :D
dborisova001
Нов потребител

Мнениеот dborisova001 » 07 Сеп 2010, 16:02

Е, аз не влагам никакво отношение :D
Ясно е, че ако реша да предприема каквито и да е правни действия, то ще се обърна към професионалист срещу заплащане :)
Не целя безплатно наливане на мозък (имам си достатъчно, благодаря).
Мислех, че форумът е именно за взаимопомощ, мнения и практически съвети. В случая чичко Гугъл и Сtrl+F за ключова дума ми дава най-обща представя за тематиката, но нямам нито практически, нито теоритичен опит да направя връзка между ЗУТ и ЗЗД.
Според мен щом форумът е отворен за всички, то не е място, където юристи пледират за превъзходство над не-юристи :? Нито пък място за набиране на клиенти :?: Поне не с това отношение :roll:
:roll: :|
dborisova001
Нов потребител

Мнениеот trando58 » 15 Сеп 2010, 16:53

Здравейте! Искам и аз да изкажа мнението си по даденият случай.Прочетох всичко написано до тук и за съжаление констатирах много брак.Нещата според мене са много по-простички и следват своята логическа верига.
Първо: Ако това помещение има отделен Нотариален акт( Вие виждали ли сте го?)за какви претенции говорите и какви общи части? Ако инвеститора и строителят са решили да имат свое помещение в ЕС за което имат надлежните документи и разрешително,какво може да им попречи да го имат.Това какъв е статута в момента,не е толкова важно,той може много лесно да се смени със съответната молба до архитектурният отдел на кметството,стига да отговаря на съответните изисквания на ЗУТ(мисля чл.38) защото имайки НА и като собственик на самостоятелен обект в ЕС фирмата де юре е СЪСОБСТВЕНИК в ЕС със всички произтичащи от това задължения по ЗУЕС ,той може да не плаща за поддръжка на общите части и консумативи,ако не ги ползва,но не може да откаже средства по ремонти в ЕС като всеки друг съсобственик.Не виждам как можете да имате претенции към чужда собственост? Собственикът може да ви го отдаде под наем за портиерна или други нужди,но във всеки един случай,правото е на негова страна.Това,че няма контакти и ключове,не е ваш проблем.Нали в момента доколкото разбирам,помещението не се използва? Ми когато започне да се използва за нещо,ще се види дали отговаря на изискванията и това е работа на контролните органи.Всяка сграда си има строителен паспорт.Въобще кви общи части? Кви пет лева?
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Сеп 2010, 12:21

до-trando58 Това е Постфактум и редактор и водещ е Виза Недялкова :D ,явно 45г не стигаха ,а сега трябва да наложим още толкова ли.Моля Ви разровете се, прочетете повече неща ,поинтересувайте се когато решите да купите имот в даден обект ,какво Ви се продава.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 24 Сеп 2010, 15:35

До toni_sf
???????????????????????????????????????????
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Сеп 2010, 12:27

до-trando58 Мина времето когато купуваш в даден обект само апартамент, мазе или таванско помещение.Вече си си купил и земята и прилежащите площи към обекта.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 27 Сеп 2010, 14:39

До toni_sf
Продължаваш да неадекватничиш в темите по които даваш мнения и задаваш въпроси.С годините съвсем ще психясаш.Не ти ли писах вече някъде,че според една древна поговорка "Най-лесният начин да изглеждате умен в очите на хората е ,като питате разумно,слушате/четете/ внимателно и спирате да говорите/пишете/когато нямате какво повече да кажете."
Прочети отново въпросът на отворилият темата и престани да папугайчиш.
trando58
Потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост