начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отмяна на решения в противоречие със разпоредбите на ЗУЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отмяна на решения в противоречие със разпоредбите на ЗУЕС

Мнениеот maia0303 » 02 Фев 2022, 11:58

Здравейте,
В две сгради етажна собственост, където аз и майка ми имаме апартаменти, са взети решения в противоречие със разпоредбите на ЗУЕС.

В единия блок, в противоречие с Чл. 48. ал. 3, за ремонт на покрива е прието сумата да бъде разпределена поравно, а не съразмерно с притежаваните идеални части от общите части на сградата. Във въпросния блок има три вида апартаменти – гарсониери, двустайни и тристайни.

В другия блок, в противоречие с чл. 51, ал. 2 от ЗУЕС е прието да се плаща за чистачка и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.

Какъв е реда за искане на отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание?
В ЗУЕС пише:

„Чл. 40. (2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 30-дневен срок от получаването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.

Чл. 42. (1) Молбата се разглежда по реда на Гражданския процесуален кодекс.”

Дело ли трябва да се води? Ако да - възможно ли е да се изиска отмяна на решението например чрез жалба до Общината или по друг начин?

В блока, където е взето решение за ремонт на покрива всички да платят поравно, ме мотаят и не ми дават копие от протокола – нямало такава практика там, за какво ми бил този протокол, били решили това, което са ми казали – да се дели поравно…
И да се позова на чл. 16, ал. 7 от ЗУЕС, тях ЗУЕС оказа се, че не ги интересува. Информирах ги, че според ЗУЕС разходите за ремонт се делят съразмерно с притежаваните идеални части от общите части на сградата, но те, въпреки че бяха информирани, решили да се дели поравно…
Чрез коя инстанция мога да изискам въпросния протокол с решението на ОС?
maia0303
Нов потребител

Re: Отмяна на решения в противоречие със разпоредбите на ЗУЕ

Мнениеот atanasov_law » 08 Фев 2022, 10:03

Пуснете си едно производство по чл.40 ЗУЕС, като в заседанието изискайте по чл.190 ГПК да представи протокола от събранието.
Ангажирайте си адвокат. Делата по чл.40 ЗУЕС се печелят почти винаги и уважаемия съд ще ви присъди и разноски.
atanasov_law
Младши потребител

Назад към Етажна собственост