начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Плащане на такса без да живея

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Плащане на такса без да живея

Мнениеот stauffenberg » 23 Авг 2010, 14:46

Здрайвейте от скоро изгоних квартиранта и ме срещна домоуправителката на входа и ми каза че трябвало не знам дали е така независимо че не живея тук за съм плащал по 1.90 на месец някаква такса .моля просветлете ме редно ли е като не живея в този блок да плащам 22.80 на година някаква такса ми показа на домовата книга домоуправителката Отивам в този апартамент един път на два месеца.Благодаря
stauffenberg
Нов потребител

Re: Плащане на такса без да живея

Мнениеот toni_sf » 23 Авг 2010, 15:20

до-stauffenberg разбира се че трябва да плащате :D да не би вашата собственост са започва от входната врата на апартамента ви :D даже сумата е малка щом ходите все пак поне 6 пъти годишно :D все пак сте нацапали използвали сте асансьора тока за общи нужди сте използвали :D това са все пак някакви стотинки но пък съседите ви се дразнят защо те трябва да поделят вашите консумативи
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот hkoev » 23 Авг 2010, 16:17

ОТ ЗУЕС - Консумативни разходи и разходи за текущо поддържане
Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходите по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя).
hkoev
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Авг 2010, 18:05

до-hkoev я си прочети чл 50 :D и може да поспорим :D макар че се отнася за фонда , оттам се дьрпат парите за консумативи и после ще те съдим че не си плащал
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот hkoev » 31 Авг 2010, 16:50

до toni_sf - Абсолютно си прав за Чл 50 той попада в Глава четвърта.
РЕМОНТ, ОБНОВЯВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ - раздел Фонд "Ремонт и обновяване" и в алинея 4 е казано за какво и кога се изразходват средствата от тоя фонд. НЕ СИ ПРАВ,че от тоя фонд се вземат парите за консумативни разходи и че ще ходя на съд ??

В Чл.48 (8) е казано от къде се вземат парите за текущо поддържане :
(8) За текущото поддържане на общите части на етажната собственост собствениците и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер, определен в правилника за вътрешния ред или с решение на общото събрание.
В същата глава раздел -'Консумативни разходи и разходи за текущо поддържане"
Чл. 51 определя тяхното разпределение м/у собственици и обитатели..
hkoev
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 01 Сеп 2010, 08:56

до-hkoev да извинявай че съм сбъркал и съм сложил думата консумативи, да и тук е грешка в закона, ти може да не живееш там но всеки ден да си ходиш да си наглеждаш апартамента ,ползваш асансьор ,ток общи нужди , цапаш а не дай си боже да му правиш основен ремонт и кой трябва да плаща за това че имаш 15 човека майстори :D това никъде не го пише в закона
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот hkoev » 01 Сеп 2010, 14:38

До toni_sf - Извинението ти се приема и съм съгласен,че закона е грешен или най малкото не дава достатъчна информация, неможе да ползваш,да цапаш а да не плащаш. Друг е въпроса ако те няма повече от месец (НО НАИСТИНА ТЕ НЯМА)
плащаш 50% според Чл.51(3)
Ето друга ситуация - живея във Варна СОБСТВЕНИК съм на апартамент в София, дал съм го под наем на 2/ма обитатели - кракът ми никога не стъпва там, наема ми го носят на крака във Варна. Консумативните разходи би трябнало да плащат С А М О двамата обитатели те ползват осветление за стълбището,ел. за асансьора - ДА ама НЕ според пак този Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на СОБСТВЕНИЦИТЕ и обитателите, и Чл. 51. -(3) СОБСТВЕНИК или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходите по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя). ТЪЙ КАТО СЪМ СОБСТВЕНИК ИЗЛИЗА,ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ - въпреки,че съм на 400км.от собственноста си.Трябва или не трябва да плащам ??
ЕДНО ПОЯСНЕНИЕ - След като кракът ми не стъпва във входа - ТОВА НЕ ОТМЕНЯ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МИ КАТО СОБСТВЕНИК - да си плащам вноските за фонд "Ремонт и обновяване" и др.разходи за ремонт на общите части /покрив,ЕЛ. ВИК. ПЛАЩАМ КАТО ПОП ....
hkoev
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Сеп 2010, 20:50

до-hkoev значи домоуправителя не е на място само това мога да ти кажа добре че ти иска освен от двамата наематели и от теб ако беше включил и членовете на твоето сем :D да помисли че и наследниците трябва да плащат :D точно така е ,разходите за консумативните неща се поемат от наемателите щом живеят там . но вече идва другото положение кой ще плаща за фонда обновление и ремонт ,ти като собственик си длъжен да предупредиш наемателите за решението на ОС че се събират такива средства и солидарно можете да си ги поделите или си ги включвате в наема и си ги превеждата на домоуправителя а и наемателите понеже вече се водят обитатели в кооперацията трябва да присъстват на ОС на етажната собственост :D и има един друг тънък момент в момента в който си си дал апартамента под наем в рамките на договора все едно не си собственик и плащането на дължимите консумативи такси ремонти с това се задължават обитателите на имота .всичко си е в процес на уточняване между теб и домоуправителя той знае какви са разходите на месец за всичко да има един плюс през зимният период и можеш предварително да знаеш какви са разходите ти и така да направиш че да си ги включиш в наема и да не занимават наемателите ти с разни плащания
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Сеп 2010, 16:23

stauffenberg написа:Здрайвейте от скоро изгоних квартиранта и ме срещна домоуправителката на входа и ми каза че трябвало не знам дали е така независимо че не живея тук за съм плащал по 1.90 на месец някаква такса .моля просветлете ме редно ли е като не живея в този блок да плащам 22.80 на година някаква такса ми показа на домовата книга домоуправителката Отивам в този апартамент един път на два месеца.Благодаря

ЗУЕС - Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
:arrow: (3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходи по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя).
(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
(6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.
(7) Собственици и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 08 Сеп 2010, 08:21

чл 48 т8 За текущото подържане на общите части на етажната собственост собствениците и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер,определен от правилника за вътрешният ред или с решение на ОС
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост