Според новия закон за управление на етажната собственост в сила от 01.05.2009 г. могат ли събраните финансови средства срещу подписка на собствениците да се използват за завеждане на дело на отделен собственик или те са само за ремонти на общите части на сградата? Не трябва ли дело срещу даден собственик да се извършва само с лични средства, а не от общите пари в касата?
По-конкретно става въпрос за това, че от 66-та година ползваме мазе 10 м2. В сеседство до него има мазе 6 м2, ползвано досега като общо, но по границите на нотариалния акт и след правно становище на адвокат и нотариус ни беше казано, че е наше и да влезем във владение без да се изисква съгласието на останалите собственици. Търсихме плановете на мазетата в Държавния архив и Общината, но те не се пазят. Сега искат да ни съдят с общите пари на входа. Имат ли това право?
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предназначение на средствата на собствениците в жилищен блок
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Предназначение на средствата на собствениците в жилищен блок
Аз съм управител на етажна собственост и в качеството ми на такъв съм завел 5 дела , срещу 5 собственици , които не са изпълнили решение на общото събрание. Разходите за съдебни такси и юридически услуги се извършват с пари от касата. Управителят представлява етажната собственост в съда и защитава интересите на етажната собственост. Той може да прави административни разходи от парите в касата за дела , свързани с обикновеното управление , в моя случай част от етажните собственици не са изпълнили задълженията си и управителят тръбва да заведе дела , за да бъдат принудени да ги изпълнят. При Вас случаят е по - различен , касае се за граждански имуществен спор , но когато етажните собственици са страна по делото , управителят ги представлява. Вие в случая сте ответника по делото.
- kirile
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|