Моля за консултация по следния случай:
В нашия вход възникна спор около начина за определяне на идеалната
част на собствениците
върху общите части на входа. Някои собственици настояват това да стане
според квадратурата на отделните апартаменти.
Съгласно член 40 от Закона за собствеността обаче, идеалната част на
собствениците следва да се определи като "съотношение между
стойностите на отделните помещения, които те притежават,
изчислени при учредяванвто на етажната собственост".
Блокът, в който е входът, е построен през 1975 година. Тогава в Договорите за покупко-продажба на жилище, сключен по реда на чл. 117 от ЗТСУ е определена една стойност. В момента стойностите са други.
Освен това в тези Договори са определени някакви идеални части (от
порядъка на 0.800%, 0.600% и т.н.), които се отнасят до целия блок, състоящ
се от седем входа и не са съобразени със цените на апартаментите. (На
моя апартамент, който е по-евтин от съседния, е присъдена по-голяма
идеална част.).
Лично аз смятам, че идеалните части следва да се определят на основа
на съотношението между цените на апартаментите при закупуването им
през 1975 година, но част от съкооператорите не са съгласни с това и
искат като критерий да се използува квадратурата или посочените в
Договорите идеални части от целия блок.
Моля за вашето компетентно мнение по въпроса.
- Дата и час: 21 Ное 2024, 22:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Определяне на идеалната част във вход от жилищен блок
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Определяне на идеалната част във вход от жилищен блок
Цената на имота е доста разтегливо понятие, което отгоре на това не е константно във времето. Ако съотношението на общите части е спрямо цената на имотите, се опасявам, че след всяка покупко-продажба на апартамент в кооперацията ще се налага преизчисляване на общите части...
Така че поне моето мнение е, че трябва да си погледнете нотариалния акт, и да видите какво точно е "зачислено" като иделни части към вашия имот. Обикновено това са проценти, съответстващи на квадратурата на апартамента. Ма сега, дали в тая квадратура са включени терасите и мазетата, не знам..., вероятно са, и оттам идва тази неразбория. Не е изключено да има 40 кв. апартамент с 50 кв тераса, струвал 10 000 лв, и апартамент от 80 кв. с 10 кв. тераса, струвал 20 000 лв. Но те ще притежават еднакви идеални части, тъй като заемата еднаква част от цялата застроена площ на сградата.
Така че поне моето мнение е, че трябва да си погледнете нотариалния акт, и да видите какво точно е "зачислено" като иделни части към вашия имот. Обикновено това са проценти, съответстващи на квадратурата на апартамента. Ма сега, дали в тая квадратура са включени терасите и мазетата, не знам..., вероятно са, и оттам идва тази неразбория. Не е изключено да има 40 кв. апартамент с 50 кв тераса, струвал 10 000 лв, и апартамент от 80 кв. с 10 кв. тераса, струвал 20 000 лв. Но те ще притежават еднакви идеални части, тъй като заемата еднаква част от цялата застроена площ на сградата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|