начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Делба на УПИ съставено от няколко ПИ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на УПИ съставено от няколко ПИ?

Мнениеот ivanov_p » 08 Дек 2017, 12:10

Преди години СО взе да практикува законотворчество и да създава УПИ-та от по няколко имота, без да уведомява собствениците. В момента ако някой ПИ иска да излезе от това УПИ трябва да направи цялостно градоустройство, за което трябва съгласие от всички съсобственици и собственици, както на неговия имот, така и на другите включени в УПИ. Налице е обаче невъзможност да се извади нотариално заверено съгласие от всички, защото няколко са в чужбина и не се знае къде точно.
Може ли съсобственик на един ПИ, включен в такова УПИ да поиска делба?
Доколкото тези обединения са правени от СО преди 12-15 години може ли да се оспорят?
ivanov_p
Активен потребител

Re: Делба на УПИ съставено от няколко ПИ?

Мнениеот jkloj6 » 18 Юли 2018, 20:54

От моя архитектурен опит - мога да кажа какви са практиките (не какво казва закона, защото т.3 на §8 от ПР на ЗУТ всеки може да я види, но там се казва "собственициТЕ на ПОЗЕМЛЕНИ ИМОТИ по ал.1..." - собствениците е в множествено число и аз като архитект не знам как да го тълкувам - всеки от собствениците ли има право поотделно, или всички заедно трябва да поискат?; а според мен по отношение на другите собственици на ПИ в УПИ-то - те не се включват в т.3)
… та за практиките по общините и НАГ - администраторите там приемат, че собствениците на другите поземлени имоти се уведомяват за градоустройствената процедура по административен ред (имали сме случай с неоткриваем съсед в чужбина, който е "бил уведомен" чрез "неполучено писмо" и върната обратна разписка, което в общини …… (няма да казвам конкретно) е достатъчно). В НАГ (отново няма да цитирам за кой район) приемат, че е достатъчно заявлението за промяна на регулация да се подаде само от един съсобственик на ПИ. Според мен законът не е еднозначен и това води до тълкувания от различните служители..
… и пак казвам, че споделям мнение от практиката по общините и служителите, с които съм се сблъсквала..
jkloj6
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба