начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

189 ЗДвП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

189 ЗДвП

Мнениеот djigit » 16 Апр 2008, 10:39

Здравейте,
Тъй като в чл. 189, ал.5 ЗДвП е записано че актове с които се налага наказание до 50 лв вкл. не подлежат на обжалване имам следния въпрос:
Това означава ли че скъпите ни полицаи могат да те спрат да ти поискат примерно документите и въпреки че си им ги представил да ти напишат акт въз основа на който в последствие да се издаде нак. постановление и да ти наложат глоба под 50лв за да не може да се обжалва акта.т.е.даже и да не си виновен да те поставят в безизходица с малката глоба която няма как да не платиш.По конкретно- управлявах си автомобила в който имаше още четири човека , спряха ме за проверка и след като прегледаха документите, пожарогаситела, триъгълници жилетки и т.н. и установиха че всичко е наред, полицая ми заяви,че ще ми състави акт за колан.Всики от колата ми излязоха и написаха възражение по акта в което посочиха че всички сме ползвали колани.Полицая обаче състави акта, писах обяснения до началника му но в крайна сметка ми издадоха наказателно постановление в което ми е определена глоба 50 лв и 8 т. и е записано че съгласно чл.189, ал 5 ЗДвП постановлението не подлежи на обжалване.От всичко не ми е ясно как човек който спазва всички изисквания, има свидетели че ги е спазил в крайна сметка отнася глоба и не може да се защити по никакъв начин.Очаквам мненията и съветите Ви и балгодаря предварително за тях.
djigit
Младши потребител

Мнениеот djigit » 16 Апр 2008, 11:16

а наистина ли постановлението не може да се обжалва пред районен съд
djigit
Младши потребител

Мнениеот djigit » 17 Апр 2008, 11:55

не скатавам нищо просто ми е чудно как е възможно да се налага наказание за нешо което не съм извършил.И това ако не е полицейски произвол незнам какво е ?В карайна сметка се оказва че няма закон и институция която да отмени НП което не отразява истината и освен всичко друго е обръкан члена по които се налага наказание -написано е чл.183 ал.1 т.1 предл.3 - непредставяне на талон за регистрация /освн че съм го представил същият ми бе иззет с акта заедно с СУМПС/, а самото "нарушение" е -управляване на МПС което е регистрирано на територията на РБ и не е спряно от движение, но няма сключена гражданска отговорност.
ЗА МЕН ИЗВОДА ОТ СЛУЧАЯ Е :ЧЕСТИТО НА НЕБУТАЩИТЕ ПАРИ "НАРУШИТЕЛИ"
djigit
Младши потребител

Мнениеот karlson » 17 Апр 2008, 14:46

обжалвайте
вече започва да навлиза практиката, при която когато има и допълнително наложена санкция (в случая отнемане на точки) да може да бъде проверявано наказателното постановление - което е и правилното решение, според мен.
karlson
Потребител

Мнениеот prof_prof » 17 Апр 2008, 17:14

karlson написа:вече започва да навлиза практиката, при която когато има и допълнително наложена санкция (в случая отнемане на точки) да може да бъде проверявано наказателното постановление - което е и правилното решение, според мен.

И според мен :) В кои съдилища навлиза тази практика?
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот inspectora » 17 Апр 2008, 17:43

Малко извън същността на темата ... но вместо да предприемат мерки срещу корупцията ... обратното ... то от чисто житейска гледна точка по добре да дам 10 лева, отколкото 50 ... Нали ако знам, че тея 50 ще мога да ги жаля ... съвсем др. работа (ще се замисля колко да дам)

(в случая оставям на страна НК :) - все едно има дела за такива "подкупи")
inspectora
Активен потребител

Мнениеот djigit » 21 Апр 2008, 00:38

Добре де няма ли никакво средство за защита в този случай?
По- горе се спомена военна прокуратура- какви са възможностите там?
Пред адм. съд не може ли да се обжалва като незаконосъобразен акт или да се обжалват незаконосъобразните и неправилни действия на органа по повод издадения от него акт?
Ако в постановлението се налага глоба общо 70 лв за две нарушения / 30 за едното и 40 за другото/ и освен това се отнемат точки, то пак ли не подлежи на обжалване?
Ако отговора на горните въпроси е отрицателен ми се струва че в един прекрасен ден половинината български водачи на МПС могат да получат по 10 известия за НП с които им се налага глоба по 50 лв и КАт да си попълнят бюджета за 10г напред
МАй ЕДИНСТВЕНАТА ЗАЩИТА Е В ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА-единствената работеща институция в БГ
djigit
Младши потребител

Мнениеот vankovarnata » 05 Юни 2008, 19:54

djigit написа:Добре де няма ли никакво средство за защита в този случай?
По- горе се спомена военна прокуратура- какви са възможностите там?
Пред адм. съд не може ли да се обжалва като незаконосъобразен акт или да се обжалват незаконосъобразните и неправилни действия на органа по повод издадения от него акт?
Ако в постановлението се налага глоба общо 70 лв за две нарушения / 30 за едното и 40 за другото/ и освен това се отнемат точки, то пак ли не подлежи на обжалване?
Ако отговора на горните въпроси е отрицателен ми се струва че в един прекрасен ден половинината български водачи на МПС могат да получат по 10 известия за НП с които им се налага глоба по 50 лв и КАт да си попълнят бюджета за 10г напред
МАй ЕДИНСТВЕНАТА ЗАЩИТА Е В ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА-единствената работеща институция в БГ

Точно пред адм. съд обжалвай деиствията на полицаите, а не НК. Отделно сезирай военна прокуратура.
vankovarnata
Младши потребител

Re: 189 ЗДвП

Мнениеот advokat__nikolov » 01 Окт 2008, 20:33

Абе, вие всичките от Марс ли падате. Кой ви каза, че не можете да жалите.

На оснавание чл.70 от ЗАНН може да си жалите спокойно влезлте в сила наказателни постановления, стига да отговаряте на условията визирани там.

Предложението се прави пред окръжен прокурор, който пък от своя страна решава дали да уважи жалбата, или не.

Делото се гледа пред окръжен съд.

Производството по своя характер е ревизионно !
advokat__nikolov

Re: 189 ЗДвП

Мнениеот advokat__nikolov » 01 Окт 2008, 21:09

Да добавя:

Ревизионното производство е извънредно производство, а не редовно.

Марсианците да правят разлика :D Бъзикам се ! :D

Аз и моите приятели АПК и ЗАНН

Първият се казва Ангел Петров Костадинов, а втория Зорница Андреева Николова-Нинова
advokat__nikolov

Назад към Административно право