начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Споразуменията по АПК и...

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Споразуменията по АПК и...

Мнениеот froggy » 15 Мар 2008, 15:14

Здравейте на всички!

Трудно ми е да намеря литература по темата за разликите между споразуменията по АПК и тяхната разлика с т.нар. административни договори. Признавам и че не ми стана ясна, тъй като не ни разясниха, а искам за себе си и с оглед на колегите ми състуденти, да получим възможност за разяснение. Благодарим на всеки отзовал се и разбиращ, че не е срамно да се пита, срамно е да не се направи по въпрос, който не е ясен!
froggy
Нов потребител

Мнениеот system » 15 Мар 2008, 21:01

Ще се опитам да Ви отговоря за разликата между административния договор и споразуменията по АПК. Споразумението замества административния акт и поражда неговите (на акта) правни последици - имам предвид споразумението по чл. 20 от АПК. Административният договор е договор, предхождан от административна процедура, която процедура е едновременно предпоставка за неговото сключване и (много често) елемент от фактическия му състав. Типични примери за адм. договори са договорът за обществена поръчка, и продажба на вещ - държавна или общинска собственост, някои смятат, че приватизационните договори също са административни. Самият адм. договор не замества административния акт, а е последица от вляздъл в сила административен акт.
За споразуменията препоръчвам "Коментар на АПК" на И. Тодоров, Г. Ангелов и Богдан Йорданов. Наблегнете на частите, разработени от Г. Ангелов. За административния договор препоръчвам П. Голева, К. Лазаров, Ив. Русчев "Обществените поръчки - законови изисксвания и процедури" - въпреки че е по стария ЗОП, разработката на адм. договор в монографията е добра.
Разходете се и до библиотеката и прегледайте списанията "Административно правосъдие" за последните две-три години.
system
Активен потребител

Мнениеот froggy » 16 Мар 2008, 16:29

Благодарни сме Ви безкрайно! Ще използваме предоставената от Вас литература, за да можем да се запознаем по-подробно с темата!

С уважения!
froggy
Нов потребител

Re: Споразуменията по АПК и...

Мнениеот Гост » 17 Мар 2008, 14:53

froggy написа:Здравейте на всички!

Трудно ми е да намеря литература по темата за разликите между споразуменията по АПК и тяхната разлика с т.нар. административни договори. Признавам и че не ми стана ясна, тъй като не ни разясниха, а искам за себе си и с оглед на колегите ми състуденти, да получим възможност за разяснение. Благодарим на всеки отзовал се и разбиращ, че не е срамно да се пита, срамно е да не се направи по въпрос, който не е ясен!

Вземете на проф.д-р Добри Димитров "Административен процес" Обща част.Там е обеснено всичко.Изданието е от края на 2007.

И за да не се объркате-Административният процес на този автора е отделен на две книги-Обща и Специална
Гост

Re: Споразуменията по АПК и...

Мнениеот advokat__nikolov » 01 Окт 2008, 20:43

Ето ви литература

Относно споразумението вж. Проф. д-р Добри Димитров, Административен процес, част 1, Обща част.

Там споразумението е подробно разгледано.

Относно административните договори има една страхотна статия на Петър Ванев/ УНСС/ в списание "Общество и право", мисля, че беше бр.6 от 2007 г. Също много подробно е развит въпросът .
advokat__nikolov

Назад към Административно право