начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Малко помощ върху административно наказание.

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Малко помощ върху административно наказание.

Мнениеот anonymous007 » 27 Авг 2006, 00:38

Здравейте,
пиша тази тема тук с идеята Вие да ми помогните малко да разбера едно, две неща. Преди няколко дни получих постановление от прокурора по делото ми и малко съм объркан в решението и не мога да се свържа с адвоката ми, защотот е в отпуск и не си е пуснал мобилния телефон, ще за питам тук. Преди това ще ви дам малак цитат от постановлението.

"
Тъй като за извършеното от тримата обвиняеми умишлено пресътппение се предвижда наказание "лишаване от свобода от една до три години и глоба от пет хиляди лева", с оглед правната квалификация на деянието, това, че обвиняемите не са осъждани и не са освобождавани от наказателна отговорност по административен ред, считам, че са налице условията на чл. 78а от НК за освобождаване им от наказателна отговорност и за налагането на административно наказание.
Поради гореизложеното и на основание чл.199, чл.375 от НПК.

Постанових:
ПРЕДЛАГАМ да бъдат освободени от наказателна отговорност обвиняемите ........ за извършеното от тях пресъпление по чл.319б ал.3 вр. с ал. 1 вр. с чл. 20 ал. 2 вр. с чл. 26 ал.1 от НК, като им бъде наложено администратирно наказание по реда на Глава XVIII от НПК.
"
Това е ... до колкото разбрах сам, че няма да ми бъде наложено наказанието лишаване от свобода, но немога да разбера какво е това административно наказание. Ако може някой дами разясни или обясни какво точно представлява това наказание ще съм много благодарен, а аз понеделник ще пробвам да се свържа най сетне с адвоката ми.

Благодаря много предварително.
anonymous007
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 27 Авг 2006, 01:20

Наказателен кодекс на РБ

Раздел IV.

Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание

Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от петстотин до хиляда лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;

б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;

в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)

(3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)

(4) Съдът, който налага глобата по ал. 1, може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.

(5) Когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.

(6) (Нова - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) Когато са налице основанията по ал. 1 и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност. В този случай съдът налага на дееца административно наказание обществено порицание, ако е навършил 16 години, или възпитателна мярка, ако не е навършил 16 години.

С постановлението си прокурора на практика отказва съставянето на обвинителен акт,чрез който обвинияемите за престъпления от общ характер се предават на съд!Съответно съдът в заседание ще изслуша прокурора и Вас,като страна по делото и ще провери служебно налице ли са основанията за прилагане на чл.78А от НК за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.При наличие на положителни предпоставки съдът със свой акт - присъда по чл. 78а от Наказателния кодекс - признава за виновен подсъдимия, освобождава го от наказателна отговорност и му налага административно наказание.
Въпреки,че с така постановения акт на съда държавата се отказва от правото си да потърси наказателна отговорност Вие се третирате като осъждан.
gosho72
Потребител

Мнениеот monteskio » 27 Авг 2006, 01:54

Ще си позволя да поправя колегата преди мен. На първо място при освобождаване от наказателна отговорност по чл.78а НК се постановява решение, като съдебен акт. От друга страна, лицето, спрямо което е приложена мярката по чл.78а от НК се води неосъждано. Това е съществената разлика. Неосъждан е, защото не се ангажира наказателната му отговорност. При положение, че си изкара след приключване на производството, в свидетелството за съдимост ще е изписано, че е е осъждан. Но това лице втори път не може да бъде освободено от наказателна отговорност по чл.78а НК.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот anonymous007 » 27 Авг 2006, 02:47

Благодаря много на gosho72 и monteskio за бързите отговори. Но това за свидетелството за садимост хич неми харесва :(
Имали някакъв период от време в което ще пише, че съм бил осъждан или е без периот на валидност. Имем впредвид да ли след време ще бъде премахнато от свидетелството ми за садимост или завинаги си остава там.
Ако обжалвам и предирам за напълно невинен и делото продължи и се окаже че немога да бъда напълно невинен. Мога ли след това да се възползвам от чл. 78а?

Благодаря ви пак отново.
anonymous007
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 27 Авг 2006, 09:02

monteskio написа: , че е е осъждан.

В свидетелството за съдимост ще е записано, че НЕ СТЕ ОСЪЖДАН. По-горе, поради бързина съм изпуснал буквата "н" пред първото "е" .
Както сте прочели в отговора ми, вас ще ви освободят от наказателна отговорност, а щом това е факт, няма как да се водите осъждан.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот gosho72 » 27 Авг 2006, 12:15

И аз благодаря на колегата,че своевременно ме е коригирал за допуснатите неточности в отговора ми към Вас.

Е,този път леко ще минете,ама следващия път умната !
gosho72
Потребител

Мнениеот anonymous007 » 27 Авг 2006, 13:52

Благодаря ви отново за барзите и изчерпателни отговори. Много съм доволен от информацията която получих от вас, а gosho72 следващ път няма да има! Стигат ми тези главоболия 2 години които ги имам. Друг път на дали ще се съгласявам да права глупости. Научих си урока, знам го вече на изус. И отново ви благодаря.
anonymous007
Нов потребител

Мнениеот denni_law » 30 Авг 2006, 19:21

Не съм съгласна с poli_g за това дали ще се води осъждан, тъй като чл. 78а от НК предвижда налагането на адм. наказание - глоба в размер от 500 - 1000 лева и след като съдът определи размера на въпросната глоба и бъде платена, то след 1 год. срок от плащането се водиш неосъждан и за съда, дознателите и прокуратурата
denni_law
Младши потребител

Назад към Административно право