Здравейте,
пиша тази тема тук с идеята Вие да ми помогните малко да разбера едно, две неща. Преди няколко дни получих постановление от прокурора по делото ми и малко съм объркан в решението и не мога да се свържа с адвоката ми, защотот е в отпуск и не си е пуснал мобилния телефон, ще за питам тук. Преди това ще ви дам малак цитат от постановлението.
"
Тъй като за извършеното от тримата обвиняеми умишлено пресътппение се предвижда наказание "лишаване от свобода от една до три години и глоба от пет хиляди лева", с оглед правната квалификация на деянието, това, че обвиняемите не са осъждани и не са освобождавани от наказателна отговорност по административен ред, считам, че са налице условията на чл. 78а от НК за освобождаване им от наказателна отговорност и за налагането на административно наказание.
Поради гореизложеното и на основание чл.199, чл.375 от НПК.
Постанових:
ПРЕДЛАГАМ да бъдат освободени от наказателна отговорност обвиняемите ........ за извършеното от тях пресъпление по чл.319б ал.3 вр. с ал. 1 вр. с чл. 20 ал. 2 вр. с чл. 26 ал.1 от НК, като им бъде наложено администратирно наказание по реда на Глава XVIII от НПК.
"
Това е ... до колкото разбрах сам, че няма да ми бъде наложено наказанието лишаване от свобода, но немога да разбера какво е това административно наказание. Ако може някой дами разясни или обясни какво точно представлява това наказание ще съм много благодарен, а аз понеделник ще пробвам да се свържа най сетне с адвоката ми.
Благодаря много предварително.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Малко помощ върху административно наказание.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Наказателен кодекс на РБ
Раздел IV.
Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание
Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от петстотин до хиляда лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;
в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)
(3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)
(4) Съдът, който налага глобата по ал. 1, може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.
(5) Когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.
(6) (Нова - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) Когато са налице основанията по ал. 1 и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност. В този случай съдът налага на дееца административно наказание обществено порицание, ако е навършил 16 години, или възпитателна мярка, ако не е навършил 16 години.
С постановлението си прокурора на практика отказва съставянето на обвинителен акт,чрез който обвинияемите за престъпления от общ характер се предават на съд!Съответно съдът в заседание ще изслуша прокурора и Вас,като страна по делото и ще провери служебно налице ли са основанията за прилагане на чл.78А от НК за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.При наличие на положителни предпоставки съдът със свой акт - присъда по чл. 78а от Наказателния кодекс - признава за виновен подсъдимия, освобождава го от наказателна отговорност и му налага административно наказание.
Въпреки,че с така постановения акт на съда държавата се отказва от правото си да потърси наказателна отговорност Вие се третирате като осъждан.
Раздел IV.
Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание
Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от петстотин до хиляда лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;
в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)
(3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)
(4) Съдът, който налага глобата по ал. 1, може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.
(5) Когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.
(6) (Нова - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) Когато са налице основанията по ал. 1 и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност. В този случай съдът налага на дееца административно наказание обществено порицание, ако е навършил 16 години, или възпитателна мярка, ако не е навършил 16 години.
С постановлението си прокурора на практика отказва съставянето на обвинителен акт,чрез който обвинияемите за престъпления от общ характер се предават на съд!Съответно съдът в заседание ще изслуша прокурора и Вас,като страна по делото и ще провери служебно налице ли са основанията за прилагане на чл.78А от НК за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.При наличие на положителни предпоставки съдът със свой акт - присъда по чл. 78а от Наказателния кодекс - признава за виновен подсъдимия, освобождава го от наказателна отговорност и му налага административно наказание.
Въпреки,че с така постановения акт на съда държавата се отказва от правото си да потърси наказателна отговорност Вие се третирате като осъждан.
- gosho72
- Потребител
Ще си позволя да поправя колегата преди мен. На първо място при освобождаване от наказателна отговорност по чл.78а НК се постановява решение, като съдебен акт. От друга страна, лицето, спрямо което е приложена мярката по чл.78а от НК се води неосъждано. Това е съществената разлика. Неосъждан е, защото не се ангажира наказателната му отговорност. При положение, че си изкара след приключване на производството, в свидетелството за съдимост ще е изписано, че е е осъждан. Но това лице втори път не може да бъде освободено от наказателна отговорност по чл.78а НК.
УСПЕХ!
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Благодаря много на gosho72 и monteskio за бързите отговори. Но това за свидетелството за садимост хич неми харесва
Имали някакъв период от време в което ще пише, че съм бил осъждан или е без периот на валидност. Имем впредвид да ли след време ще бъде премахнато от свидетелството ми за садимост или завинаги си остава там.
Ако обжалвам и предирам за напълно невинен и делото продължи и се окаже че немога да бъда напълно невинен. Мога ли след това да се възползвам от чл. 78а?
Благодаря ви пак отново.
Имали някакъв период от време в което ще пише, че съм бил осъждан или е без периот на валидност. Имем впредвид да ли след време ще бъде премахнато от свидетелството ми за садимост или завинаги си остава там.
Ако обжалвам и предирам за напълно невинен и делото продължи и се окаже че немога да бъда напълно невинен. Мога ли след това да се възползвам от чл. 78а?
Благодаря ви пак отново.
- anonymous007
- Нов потребител
monteskio написа: , че е е осъждан.
В свидетелството за съдимост ще е записано, че НЕ СТЕ ОСЪЖДАН. По-горе, поради бързина съм изпуснал буквата "н" пред първото "е" .
Както сте прочели в отговора ми, вас ще ви освободят от наказателна отговорност, а щом това е факт, няма как да се водите осъждан.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
И аз благодаря на колегата,че своевременно ме е коригирал за допуснатите неточности в отговора ми към Вас.
Е,този път леко ще минете,ама следващия път умната !
Е,този път леко ще минете,ама следващия път умната !
- gosho72
- Потребител
Благодаря ви отново за барзите и изчерпателни отговори. Много съм доволен от информацията която получих от вас, а gosho72 следващ път няма да има! Стигат ми тези главоболия 2 години които ги имам. Друг път на дали ще се съгласявам да права глупости. Научих си урока, знам го вече на изус. И отново ви благодаря.
- anonymous007
- Нов потребител
Не съм съгласна с poli_g за това дали ще се води осъждан, тъй като чл. 78а от НК предвижда налагането на адм. наказание - глоба в размер от 500 - 1000 лева и след като съдът определи размера на въпросната глоба и бъде платена, то след 1 год. срок от плащането се водиш неосъждан и за съда, дознателите и прокуратурата
- denni_law
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|