начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

"Извозиха" ми колата, моля дайте съвет, как да пос

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Извозиха" ми колата, моля дайте съвет, как да пос

Мнениеот sailorbg » 26 Юни 2006, 15:09

Не съм юрист и за съжаление слабо познавам закона
Колата ми беше паркирана на паркинга пред блока. Бях свалил рег. табели и ги бях дал на мой роднина заедно с пълномощно да я свали от отчет, защото бе регистрирана в друго нас. място.

Разбрах, че е била веднага вдигната от общински паяк. В последсвие на моя жалба до общината, ми бе отговорено, че колата ми е "извозена" съгласно Закона за движение по пътищата, чл. 171, ал.5, т. В.

Глава шеста.
ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ

Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения могат да се прилагат следните принудителни административни мерки:
5. преместване на паркирано пътно превозно средство без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач, когато превозното средство е:
в) (доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) без табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места или са изминали 30 дни от отнемане или връщане на свидетелството за регистрация на пътното превозно средство в Министерството на вътрешните работи.

Моля, кажете ми как да си върна собствеността върху колата?
Има ли право общината да прилага този закон?
Мога ли да обжалвам по някакъв начин конфискацията на имуществото ми?
Благодаря предварително.
sailorbg
Младши потребител

Мнениеот fetisov » 26 Юни 2006, 22:03

След като става дума за закон, ясно е, че не само общината, КАТ или който и да било "има право" да го прилага, но е и задължен да прави това (да го спазва и изпълнява)! *Друг е въпросът кой точно с какви правомощия разполага и дали в даден момент не ги е превишил.
Без да претендирам да съм много вещ по темата, все пак ми направи впечатление изразът "Мога ли да си върна собствеността" върху колата! Само искам да отбележа, че въпросът за собствеността върху МПС не се решава чрез прилагане на съответните адм.-наказат. мерки, които по никакъв начин не решават вещноправните въпроси върху дадена движ. или недвиж. вещ! Така че тя колата си е Ваша, независимо в чие владение се намира и на какво основание се владее от дадено ФЛ или ЮЛ (пък било и то държ. орган или община). А оттам нататък как ще си върнете владението върху нея, и какви санкции ще трябва да понесете след като с въпросното МПС е извършено адм. нарушение, са отделни въпроси ...
fetisov
Потребител

Мнениеот sailorbg » 27 Юни 2006, 16:47

Аз не разбрах, дали от общината са превишили правомощията си, според вас?
Какви действия да предприема за да защитя имуществото си?
sailorbg
Младши потребител

Мнениеот fetisov » 27 Юни 2006, 17:27

След като става дума за принудит. адм. мерки по ЗДвП, те по начало подлежат на обжалване пред съответния горестоящ адм. орган (на органа, който е осъществил ПАМ), а в случай, че жалбата не бъде уважена (което е обичайната практика), може да се обжалва и пред съда. Процедурата е в Закона за адм. производство (все още действащ), към който изрична норма от ЗДвП препраща. Т.е. като цяло процедурата е сложна, тромава и дълга.
Доколкото Ви разбирам Вие сте подал някаква жалба до общината, която не е уважена, така че за Вас вероятно остава пътя на съдебното обжалване.
Все пак аз отговарям малко на "prima vista" и без да съм наясно с конкретни подробности по случая, така че ако желаете потърсете компетентна помощ от колега (има адвокати, които доста работят със ЗДвП и вероятно някой от тях би Ви бил полезен; на мен, често казано, това не ми е силната част :wink: ).
fetisov
Потребител

Мнениеот fetisov » 27 Юни 2006, 17:50

... Всъщност препращането към ЗАП респ. АПК е в следващия чл.172 от ЗДвП (вж. ал.3), само че като се погледне по-внимателно става ясно, че актовете за налагане на ПАМ във Вашия случай (чл.171, т.5, б.В) са сред тези, които изрично са изключени от кръга на обжалваемите по описания ред, така че по така установения ред май няма да стане... :oops:
Но при това положение мисля, че компетентен съвет Ви е наистина необходим!
fetisov
Потребител

Re: "Извозиха" ми колата, моля дайте съвет, как да

Мнениеот plujo » 28 Юни 2006, 22:56

sailorbg написа:Не съм юрист и за съжаление слабо познавам закона
Колата ми беше паркирана на паркинга пред блока. Бях свалил рег. табели и ги бях дал на мой роднина заедно с пълномощно да я свали от отчет, защото бе регистрирана в друго нас. място.

Разбрах, че е била веднага вдигната от общински паяк. В последсвие на моя жалба до общината, ми бе отговорено, че колата ми е "извозена" съгласно Закона за движение по пътищата, чл. 171, ал.5, т. В.

Глава шеста.
ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ

Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения могат да се прилагат следните принудителни административни мерки:
5. преместване на паркирано пътно превозно средство без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач, когато превозното средство е:
в) (доп. - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) без табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места или са изминали 30 дни от отнемане или връщане на свидетелството за регистрация на пътното превозно средство в Министерството на вътрешните работи.

Моля, кажете ми как да си върна собствеността върху колата?
Има ли право общината да прилага този закон?
Мога ли да обжалвам по някакъв начин конфискацията на имуществото ми?
Благодаря предварително.

Поровете в наредбите на Столичен Общински Съвет или Вашата община, не съм много сигурна, но мисля, че преди "извозване" би следвало инспектор от общината да Ви направи писмено предупреждение. За община Сердика знам, че изпрати такива инспектори, които още преди месец обиколиха квартала и предупредиха устно живущите, като разясниха, че след известно време ще изпратят писмени предупреждения и чак след това ще последва "извозване"
plujo
Младши потребител

Мнениеот sailorbg » 05 Юли 2006, 13:22

Да, наистина намерих подобна наредба:

НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД
Чл. 16 (1) На собствениците на разкомплектовани и /или стари-негодни автомобили, се връчва писмено предизвестие в 7 дневен срок да освободят на заеманата от МПС площ.
(2) Ако в посочения в предходната алиния срок, сосбтвеникът на МПС не го отстрани доброволно, съответното МПС се репатрирана определено за целта място. Разходите по репатрирането на МПС са за сметка на сособтвеника му.

Която в моя случай не е приложена, а автомобила ми беше направи иззет.
Сега какво да предприема?
sailorbg
Младши потребител

Назад към Административно право