начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Атакуване на НП от КАТ в съда?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Атакуване на НП от КАТ в съда?

Мнениеот astragon » 16 Юни 2010, 19:24

Здравейте,
имам въпрос относно един казус,който ме тормози тези дни.
Бях засечен от катаджиите с превишена скорост от 76 км/ч в населено място.Естествено написаха ми акт и зачаках наказателното постановление.
Тия дни го получих,като в него очаквано се позовават на чл.182,ал.1,т.3 от ЗДвП и ми налагат глоба в размер на 100 лв.
До тук нищо ненормално,проблема идва от това,че въз основа на наредба № IЗ-1959,чл.4,ал.1,т.11 ми се отнемат и 3 контролни точки.Това нямаше да бъде ненормално,ако не притежавах т.нар. "златен талон" или официално наричан контролен талон "Водач на МПС без наказания".Според същата наредба,но в чл.3,ал.3 се казва,че :
Еднократно на водач, който притежава контролен талон "Водач на МПС без наказания", издаден по реда на Наредба № I-157/2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина (ДВ, бр. 97 от 2002 г.), не се отнемат контролни точки при налагане на наказание за нарушение, посочено в тази наредба.

Според мен отнемането на тези 3 точки е неправомерно и незаконно.
Същинският ми въпрос е дали съдът ще отмени изцяло НП,което обжалвах,тъй като част от НП е неправоемерно или ще отмени само тази част от НП,която е неправилно постановена?
Или с още по-прости думи мога ли да се отърва от 100-те лв глоба,заради нечие недоглеждане в КАТ?
Коментирайте и предварително благодаря за мненията!

Ето и самите закони и наредби:
http://www.kat.mvr.bg/ZDVP_09.htm
http://www.kat.mvr.bg/NAR_I3-1959.txt
astragon
Нов потребител

Re: Атакуване на НП от КАТ в съда?

Мнениеот andy70 » 16 Юни 2010, 20:09

Ето ти част от едно к.н.а.х.д. по твоя случай!

..............От друга страна обаче, основателни са възраженията на жалбоподателя, че на същия в нарушение на чл. 3, ал. 3 от Наредба № Iз- 1959 на МВР, на същия с обжалвания административен акт са отнети и общо 7 броя контролни точки. Така от представеното на лист 8 от досието на РС писмено доказателство се установява, че същият притежава контролен талон "Водач на МПС без наказания", не се установи спрямо него да е прилагана досега цитираната правна норма, поради което и в нарушение на чл. 3, ал. 3 от Наредба № Iз-1959 на МВР, на същия са отнети контролни точки и в тази му част наказателното постановление следва да бъде отменено.
Не до тези изводи касателно горното е достигнал районният съд, поради което и обжалваното решение следва да бъде отменено, като неправилно, в частта, с която е потвърдено наказателното постановление, в частта, с която на жалбоподателя са отнети 7 броя контролни точки, и вместо това се отмени същото в тази му част. Като правилно и законосъобразно, първоинстанционното решение, следва да бъде оставено в сила в останалата му част.
Ето защо и поради мотивите, изложени по-горе, ХХХ административен съд - ХХХХ състав,

РЕШИ:

Отменя Решение № 73/26.06.2008 г. по НАХД № 61/08 г. по описа на Районен съд - ХХХХХ, II н. състав, в частта, с която е потвърдено Наказателно постановление № 440/08 от 7.03.2008 г. на началника на РПУ - ХХХ., обл. ХХХХ., в частта му, с която на Д. Г. Х. ЕГН хххх, на основание Наредба № Iз-1959 от 27.12.2007 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство, условията и реда за отнемането им и списъка на нарушенията на правилата за движение по пътищата, за които се отнемат, са отнети общо 7 контролни точки, като вместо това постановява: Отменя Наказателно постановление № 440/08 от 7.03.2008 г. на началника на РПУ - ХХХ., обл. ХХХ., в частта, с която на Д. Г. Х. ЕГН ххххх, на основание Наредба № Iз-1959 от 27.12.2007 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство, условията и реда за отнемането им и списъка на нарушенията на правилата за движение по пътищата, за които се отнемат, са отнети общо 7 контролни точки.
Оставя в сила Решение № 73/26.06.2008 г. по НАХД № 61/08 г. по описа на Районен съд - ХХХХХ, II н. състав, в останалата му обжалвана част, с която е потвърдено Наказателно постановление № 440/08 от 7.03.2008 г. на началника на РПУ - ХХХХХ., обл. П., в частта, с която на Д. Г. Х., ЕГН ххх, на основание чл. 182, ал. 2, т. 4 от ЗДвП, е наложено административно наказание "глоба" в размер на 100 /сто/ лева и "лишаване от право да управлява МПС" за срок от
1 /един/ месец за нарушение на чл. 21, ал. 2 от ЗДвП.
Решението не подлежи на обжалване.

Т.Е. имаш шанс да спестиш три точки и да похарчиш някой лев.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Юни 2010, 20:56

:roll: Странно....

Анди, Изображение, би ли дал цялото решение, моля.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот astragon » 16 Юни 2010, 21:55

Да разбирам ли,че отърване от точките има,но от глобата-не?

Моля за още мнения и съвети.
Между другото порових се в нета и попаднах на интересна информация за използваната система за видеоконтрол TFR-1M (с нея ме засякоха),която оказва се не е лицензирана от Българския институт по метрология и при обжалване пред съда,позовавайки се на този факт,почти винаги пада наложената глоба.Но как да представя документ от БИМ,че уреда не е сертифициран от тях?
Някой с повече информация по този въпрос?
astragon
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 16 Юни 2010, 22:19

Юристите, и те са хора, в годишен неплатен отпуск са. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 17 Юни 2010, 00:13

astragon написа:Но как да представя документ от БИМ,че уреда не е сертифициран от тях?

системата за видеоконтрол TFR 1M, вече е одобрен тип за използване в Р. България от 24. 02. 2010 година
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 17 Юни 2010, 09:56

Скъпа, довечера ще ти изпратя цялото СР.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот assenov_g » 18 Юни 2010, 15:09

Не мисля че е нужно ти да представяш документ, че системата е одобрена.
Можеш да поискаш от съда да задължи КАТ да представи документи за метрологична заверка и типово одобрение - така нареченото "свидетелство за одобрен тип техническо средство".
На сайта на комитета по метрология има доста информация по въпроса.
assenov_g
Нов потребител

Мнениеот mishko1971 » 24 Юни 2010, 11:25

assenov_g написа:Не мисля че е нужно ти да представяш документ, че системата е одобрена.
Можеш да поискаш от съда да задължи КАТ да представи документи за метрологична заверка и типово одобрение - така нареченото "свидетелство за одобрен тип техническо средство".
На сайта на комитета по метрология има доста информация по въпроса.

Дори и системата да е одобрена, тя е на Сименс, а виждаме колко често се поврежда хардуерът и софтуерът на компанията, инсталиран за изготвянето на лични документи, но не виждам какво можем ние да направим по въпроса дали заснетото е напълно точно
mishko1971
Младши потребител

Назад към Административно право